Hirdetés

Évadkritika: Rick és Morty 5. évad

|

A Rick és Morty minősége bár kissé megingott, azonban Dan Harmon és Justin Roiland őrült komédiája még ennek ellenére sem képes végzetes hibákat véteni.

Hirdetés

Egészen a Rick és Morty ötödik évadának kezdetéig észre sem vettem, hogy a sorozatnak a harmadik szezon nyitánya óta egy újabb visszatérő eleme van, ami rendre az aktuális etap első epizódjának minőségéhez kapcsolódik. Vagyis sikerüljön bárhogyan is az aktuálisan futó szezon maradék kilenc fejezete, az első részre garantáltan egyetlen rossz szavunk sem lesz. Többek közt az ehhez hasonló apró, de rendkívül szimpatikus, na és persze kreatív húzásaik miatt nehéz általában úgy igazán haragudni a Rick és Morty írógárdájára, pedig jelen esetben azért bőven kijárna nekik némi intergalaktikus dádá, amiért ezúttal részben inkább a könnyebb utat választották maguknak.

Sosem voltak különösebb ellenérzéseim Rick és Morty kifejezetten popkultúrális paródiákra felhúzott epizódjaival, amelyekben gyakran előfordult, hogy lényegében semmi fontosabb, a történet, esetleg a karakterek szempontjából előremutató dolog nem történt azon kívül, hogy kacagtunk egy jót azon, hogy Rick éppen milyen agyament slamasztikába rángatja bele hőn szeretett unokáját vagy épp a Smith család egészét. Emiatt egészen zavarba ejtő volt megtapasztalni a széria történetében először, hogy az etap középső felének is tekinthető negyedik, ötödik, hatodik, illetve hetedik epizód mennyire nem volt képes hozni legalább azt a minimum szintet, amit még az általam nem igazán kedvelt sárkányos kiruccanás is szállítani tudott. (Még annak ellenére sem, hogy a Rick és Morty közti jól bevált dinamikát kissé megkavarták a készítők a Summernek szánt nagyobb játékidővel.)

Maga a probléma egyébként nem magukban a parodizálni kívánt szellemi termékekben keresendő, mert mind a Voltron, mind a Hellraiser olyan klasszikusok, amelyekben bőven lehet találni olyan gyenge pontokat, amikre aztán kapásból fellehet húzni egy, de akár egy tucatnyi olyan gaget is, melyen tényleg őszintén, mindenféle erőlködés nélkül lehet nevetni. A jóízű nevetés elmaradását ugyan abban az esetben még meglehetett volna bocsátani, amennyiben legalább Rick és Morty tényleg valóban újszerű, korábban sosem látott szituációkba keveredett volna bele, de a helyzet az, hogy szinte mindegyikre - Jerry szerencsétlenkedéseire, Rick kleptomániájára, Morty barátnő-helyettesítő kálváriájára, az amerikai elnökkel való közös kalandra - láttunk már hasonló példát a négy korábbi szezon valamelyikében.  

Szerencsére az etap fennmaradó másik hat epizódjának - az első és utolsó három - esetében már nem volt különösebb okom a panaszra, mivel az írók valamilyen kreatív csoda folytán, itt már valóban nem elégedtek meg annyival, hogy holmi popkult referenciákat dobálnak egymásra epizód címén. Ezzel szemben ahol csak lehetőségük adódott rá, ott igyekeztek valamelyest tovább gördíteni olyan régóta kissé a levegőben lógó történetszálakat is - gondolok itt például Rick és Madárszemély kissé komplikált barátságára, a gonosz Morty titokzatos tervére -, amik konklúziójára bizony hosszú éveket voltunk kénytelenek várni. A folytatólagos történetek visszatérésén kívül viszont számomra az évad egyik legkellemesebb meglepetését Rick (újabb) ősellenségének, az Aquamanről mintázott, állandóan buja Mr. Nimbusnak a felbukkanása jelentette, aki a poénforráson kívül szinte egy személyben testesítette meg mindazt, amiért a kisebb-nagyobb döccenők ellenére egyszerűen imádjuk ezt a sorozatot. 

Az évad abszolút csúcspontját viszont a sorozat történetében először létrejövő kétrészes finálé hozta el, mely legnagyobb meglepetésemre a konkrét szezonzárás mellett/helyett sokkalta inkább érződött egyfajta sorozatzárónak, abban az értelemben legalábbis mindenképp, hogy az alkotók hatalmas erőfeszítéseket tettek arra, hogy tökéletesen keretbe foglalják mindazt, ami az elmúlt öt etapban történt a két főszereplőnk igencsak bonyolult kapcsolatában. Hogy aztán innen milyen irányba indulnak majd el a jövőben, az ismételten egy remek kérdés, mivel a lezárás fényében, amennyiben úgy tartja kedvük, simán kinézem, hogy a folytatásban megpróbálnak tisztalappal kezdeni, vagyis nem kizárt, hogy innentől fogva már nem a C137-es Rick és annak Mortyja lesznek a központi szereplők, hanem egy másik dimenzió szintúgy elcseszett Rickje.

Habár személy szerint én még látok potenciált a cliffhanger folytatásában, így Dan Harmonék bármilyen irányba is induljanak el végül, afelől nincsenek kétségeim, hogy van még jó néhány elcseszett ötletük, amelyek mind csak arra várnak, hogy végre a közönség elé tárhassák őket. Mindazonáltal hosszútávon őszintén remélem, hogy a jövőben végleg lemondanak a töltelék epizódoknak szánt, önmagában viszont semmiféle plusszal nem szolgáló rém egyszerű paródiákról, mert tény, néha nagyon beletalálnak velük a tutiba, viszont ahogyan a szerencsejátékban, úgy itt sem feltétlen célszerű 19-re lapot kérni. Pláne akkor, ha épp nincs nálunk egyetlen működőképes portálvető sem.

Rick és Morty - 5. évad

Kinek Ajánljuk
  • Akik már hiányolták a folytatólagos történet szálakat
  • Akik nem bánják, ha egy kicsit a feje tetejére állítják az addig beton biztosnak hitt dolgokat
  • Akik mindig is tudni szerették volna, hogy mi történik, ha magunkra öntjük a portálvető üzemanyagát
Kinek Nem
  • Akik már unják az egykaptafára készülő paródiákat
  • Akik szerint nem feltétlenül kell minden kérdésünkre választ adni
  • Hálaadás napi pulykáknak
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.