Hirdetés

Évadkritika: Sexify - 1. évad

|

A radar alatt futó lengyel széria, ami nagyobb marketinggel közönségkedvenc sorozattá is kinőhetné magát.

Hirdetés

Beszéljünk a szexről! Amikor emberek meghallják ezt a mondatot, olyankor szoktak szárba szökni a viccesnek szánt beszólások és az erőltetett nevetések. A 21. századra a nyugati demokráciák szekularizációja révén hivatalosan már sok államban nem tabu a szex, ám ennek ellenére még mindig könnyen falakba tudunk ütközni akár a családon, akár a baráti társaságon belül, ha egy komolyabb diskurzusra szánnánk rá magunkat a szexualitás témájában.

A popkultúrában az 50-es, 60-as években a hippi mozgalmak karolták fel a szexualitást, amivel így  konzervatív körökben hamarosan egyenlőségjel került a lázadó, drogozó tinik és a féktelen szexuális aktusok között. A 2000-es években is olyan alkotásokat kaptunk a filmiparból, mely a szexuális szituációk komikumára építkeztek (Amerikai Pite és társai), míg újabban sokan úgy érezhetik, hogy a szexualitás farvizére rátelepedett az erőszakos gender és LMBTQ politika, ami szintén árnyat vet az általános terminusra bizonyos nézői rétegeknél.

Hirdetés

Ez utóbbi tendencia leginkább a Netflix tartalmainál fedezhető fel, ám ironikus módon pont erre a platformra érkezett a brit Szexoktatás, mely a humor mellett kellő hangsúlyt fektetett a tematika komolyabb, ám egyben természetes bemutatására is. Miközben a Szexoktatás 2021-re már a harmadik évadát taposta - és a negyedik is készül -, addig ugyanebben az évben a streaming szolgáltató útjára bocsátotta a lengyel Sexify című sorozatát is, mely szintén a szexet, azon belül is a női orgazmust tette meg középpontjául.

Az első évad két évvel megcsúszott megtekintése után az első dolog, ami felmerült bennem, hogy miért nem kapott a Sexify nagyobb marketingreklámot. Kapásból a nyelvi korlátokra tudok gondolni, hiszen az angol anyanyelvű országokban továbbra sem kelendő a feliratozott tartalom. Mindez azért is sajnálatos, mert a Sexify arcpirítóan szexi, és megérdemelne egy nagyobb nézői tábort - legalábbis az első évad minősége alapján.

Népes készítői brigád hozta tető alá a szériát: 16 részhez asszisztált a Kalina Alabrudzinska, Piotr Domalewski, valamint Agata Gerc hármas, míg 8-8 további epizódból vette ki részét Agata K. Koschmieder (aki egyben az egyik ötletgazdája is a projektnek), Malgorzata Biedronska (a másik ötletgazda), Jan Kwiecinski, Malgorzata Suwala, Tomasz Habowski, illetve Jakub Ruzyllo.

A széria a Varsó Műszaki Egyetemen veszi kezdetét, ahol Natalia (Aleksandra Skraba, avagy a fiatal Kirsten Dunst lengyel hasonmása) az ügyeletes stréberként igyekszik évfolyamelső lenni, és közben megnyerni egy közelgő versenyt, amivel megalapozhatná a jövőjét. Kollégiumi szobatársa és legjobb barátnője, Paulina (Maria Sobocinska) immáron a barátjával él együtt, ami katolikus neveltetése miatt sok titkolózáshoz vezet a szülők előtt. Időközben pedig betoppan a kollégiumi életbe Monika (Sandra Drzymalska) is, aki a gazdag szülők elkényeztetett lányának szerepét hivatott betölteni, aki mást sem akar csinálni az egyetemi évek alatt, mint szexelni. Vagy legalábbis elsőre ez a benyomásunk róla.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Csakhamar kiderül, hogy Natalia versenyprojektjében (egy alvás appban) megtalálható a befektetett munka és időráfordítás, ám egyáltalán nem egy olyan dolog, amire felkapnák a fejüket a fiatalok. Ellenben az évfolyam másik csodagyereke, Rafal (Kamil Wodka, avagy a lengyel James Badge Dale), egy olyan hajzselét fejleszt, melynek színét bluetooth-szal lehetne változtatni. Hogy ez utóbbi mennyire hasznos, abba ne menjünk bele, ám a 21. században minden technológiával egybegyúrt hagyományos dolog sokkal szexibb, legalábbis a fiatalok számára, mint az alvás.

Az új egyetemi tanár igyekezne terelgetni Nataliát egy másik irányba, de elég konok és magának való természet. Ám helyzetfelismerésből jelesre vizsgázik, amikor észreveszi, hogy a kollégiumban tényleg minden a szexről szól, és talán erre fel lehetne fűzni egy olyan appot, ami már valóban szexi lesz.

Így kezdődik el a versenyprojekt kifejlesztésének hullámvasútja, ami mindhárom leányzót kimozdítja az addigi komfortzónájából, és ami egészen látványos karakterfejlődést eredményez náluk az évad végére. A már említett népes készítői stáb nem bízott semmit a véletlenre, és valóban jól felépített, életszerű szerepeket gyártottak a szériára, melyekre a felsorolt színésznők mind telitalálatnak bizonyultak.

De nemcsak a fő-, hanem a mellékszereplőkkel sem nyúltak mellé. Aki az elmúlt évekből nézett lengyel tartalmat, néhányuk arca ismerős lehet számukra. Nekem egészen szürreális volt Sebastian Stankiewicz urat egy nem horror alkotásban viszontlátni (Éber erdő, A pokol bugyra), és az csak hab volt a tortán, hogy ő is egy sokoldalú karaktert kelthetett életre Natalia mindentudó PC guru főnökeként.

Az egyetemi évek, az egyetemi versenyek, a fiatalok útkeresésének problémái mind előkerülnek az évad folyamán, de természetesen a szexualitást és a női orgazmust körülvevő mítoszokkal és azok feloldásával is foglalkozik a Sexify - ha már a szinopszis is ezt ígéri. Néha vizualitásában is merész képeket villant, ám legfőbb erénye, hogy a felszínesség helyett tényleg igyekszik a téma mélyére ásni magát a három leányzó kalandjain keresztül.

Természetesen a humor sem maradhat ki, de a készítők ügyesen lavíroztak a komolykodás és a poénkodás közötti szűk ösvényen, megtalálva egy arany középutat - ehhez nagyban asszisztál a már-már dubstepbe hajló zene is, ami pimasz frissességet kölcsönöz a széria hangulatának, bár azzal már lehetne vitatkozni, hogy néha nincs-e túltolva az a bizonyos visszatérő téma. Az arany középúthoz továbbá tényleg kellettek azok a hiteles karakterek is, akiket a készítők megalkottak, no meg a három fiatal színésznő, akik remekül oldották meg az életrekeltésük feladatát, és további mélységet adtak nekik. A saját intimitásukkal megismerkedő lányok pedig nemcsak a sorozatban nyújthatnak még az idősebbeknek is tanulságos pillanatokat.

A Sexify újfent bizonyítja, hogy a lengyel tartalomgyártásra érdemes lesz odafigyelni a jövőben (sőt, igazából már most is), és nem szabad beskatulyázni őket a "lesajnált kelet-európai projektek" kategóriájába. Akinek tetszett a Szexoktatás, az bátran adjon a Sexifynak is esélyt, de igazából nincs olyan réteg, akik ne találhatnák meg számításaikat a sorozat első évadában. Hamarosan pedig jelentkezünk a folytatással is, hiszen nemrégiben folytatódtak Natalia, Monika és Paulina kalandjai.

Sexify - 1. évad

Kinek Ajánljuk
  • Akik már a Szexoktatást is szerették
  • Akik nyitottak a szexualitással foglalkozó tartalmakra...
  • és azok is, akik nem
Kinek Nem
  • Akik dokumentumfilmszerű pontosságot kérnének számon a Sexifytól
  • Akiket egy életre traumatizáltak a kollégiumi évek
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.