Hirdetés

Évadkritika: Sex Education - 2. évad

|

Még mindig van, amit tudni akartál a szexről, de féltél megkérdezni?! Nem kell félni.

Hirdetés

Lássuk be, hogy a szex érdemi átbeszélése manapság is úgy számít tabutémának, hogy közben a szexualitás ömlik a média minden területéről egy egyszerű mosóporreklámtól kezdve a pornóoldalakig. Ennek a problémának a kezdete pedig pont a tinédzserkorral veszi kezdetét. A szülők nem tudnak, nem mernek (vagy csak egyszerűen nem akarnak) a gyerekeikkel erről beszélni, hiszen az ő generációjukban, háztartásukban ez egyenesen tabutéma volt, mindemellett azzal is szembesülniük kell, hogy akinek kérdésük lenne ez irányban feléjük, az már nem ugyanaz a kis lurkó, aki egykor pár építőkockától extázisba került. Ehhez pedig vegyük hozzá, hogy pont eme ismerethiány, avagy a megfelelő nyelvezet, kommunikációs formák lévén az idősebb generációnak kínos az egész és ciki a téma a fiataloknak is, hiszen a szexuális felvilágosító óráktól pont ezért is tart mindkét fél annyira, mint Ördög a tömjénfüsttől. A Sex Education első évadának egyik legnagyobb erénye az volt, hogy ezt az örökösnek ható gordiuszi csomót rettentő szerethetően és intelligensen oldotta fel és szerencsére ebben a második szezon sem vall szégyent.

Hirdetés

Ráadásul Otis, Maeve, Eric és a többiek felvilágosítása pont abból a hűvösnek gondolt Angliából jött, ahonnan elsőre nem gondolná az ember, pedig azok a fránya britek már nem először bizonyítják, hogy haladó szellemiséggel vannak megáldva. Mindezek tetejében a sorozat küllemében továbbra is kortalan és a ruhák, a típusfigurák tekintetében nehezen lehetne megmondani, hogy a 80-as évektől kezdve a jelen korig pontosan mikor is játszódik, ha olykor nem villanna fel egy-egy mobiltelefon. A sorozat ezzel továbbra is okosan húzza alá a szexualitással kapcsolatos kérdések, kétségek kortalanságát és ad azonosulási pontot a fiatalabbaknak és idősebbeknek egyaránt. 

"Jó-jó, de most már rátérhetnénk az új évadra is?!" - kérdezhetitek, és részben joggal, ugyanakkor nagyon nehéz érdemi újdonsággal szolgálni, ugyanis a Sex Education majdhogynem minden erényét sikeresen tartotta meg az előző szezonnak úgy, hogy új karaktereket, új problémákat hozott be. És igen. Azért mégiscsak ott van az a majdhogynem, mivel a második szezon kevésbé fókuszáltabb, mint elődje volt, hovatovább picit az alapkoncepció is elsikkadni látszik. Ez viszont távolról sincs így.

Ami miatt kevésbé hathat átütőnek ez a szezon, az az, hogy most sokkalta lazábban kezeli az alapkoncepcióját. Ezúttal is körbejárnak a szexszel kapcsolatos témákat epizódonként éppúgy, mint az évadon végig vezetve, azonban a széria most kevésbé kötöttebb. Ugyan látszólag hiába áll vissza a jól ismert alaphelyzet az első részben, mely szerint Otisék suttyomban újfent szexuális tanácsokat adnak jó pénzért az iskolatársaiknak, amire bejön még konfliktusként, hogy a fiú anyját kinevezik az iskolában szexuális tanácsadónak, ezzel a konfliktussal, az ebből adódó helyzettel az évad sajnálatosan nem kezd semmit. Hovatovább Otis talán egyetlen érdemi tanácsot sem oszt ki a szezon alatt, mert az ő és a többiek, régi és új figurák érzelmei, egymás közti románcai nagyobb teret kapnak.

Azonban - és ez egy hangsúlyos azonban - ezek az érzelmi hullámzások nagyon is szorosan összefüggenek a szexualitással, annak megélésével, vagy éppen azzal, hogy ezt a szereplők - nem csupán a tinik, hanem a felnőttek is - hogyan kommunikálják egymásnak és önmaguknak. Az évad egyik semmiségnek induló kis konfliktusa (egy nyilvános önkielégítés) szépen, nem szájbarágósan, okosan megy végig a folyamatokon a tagadástól kezdve a traumatizáláson át egészen a nők tárgyiasításáig, ennek elfogadásáig, kényszerű beletörődéséig. De ezzel együtt is ott vannak az olyan témák, mint a fiatalok szexualitásának fel-, illetve a felnőttek részéről a szexualitás, a testiség újrafelfedezése. A sorozat az LMBTQ témával is kiemelten foglalkozik (két fő- történet és egy mellékszál), de mégsem kelt erőltetett hatást, szépen illeszkedik a nagy egészbe, habár a témától idegenkedőket garantáltan nem ez fogja meggyőzni. 

És ha a szex érdemleges kibeszélése, az azokban rejlő tévhitek, vagy az azokkal szembeni prüdéria nem lenne elég, akkor is itt vannak a remek karakterek. Otis, Maeve, Eric, vagy Adam mellett az újak, mint a már mesébe illően idealisztikus Rahim, az intelligenciája ellenére az érzelmi kifejezéssel hadilábon álló Viv, vagy a helyzetét szatirikus humorral kezelő Isaac mind-mind imádni való, frappáns figurák, akikkel törődünk, akikhez kötődünk - így a mondanivaló is könnyebben átjön - Gillian Anderson pedig most is beragyog minden jelenetet, amiben csak jelen van.

Nem is csoda, hogy a Netflix a sorozat közzététele előtt be is rendelte a harmadik szezont, hiszen a karakterek közti viszonyrendszer mellett a szexszel, a szexualitással, vágyakkal és a testiséggel kapcsolatban is bőven akad még felfedeznivaló a fiataloknak és az idősebbeknek egyaránt. A következő évad számos szempontból izgalmas, új helyzetből indul, ami remélhetőleg koncentráltabb lesz, de ha mégsem, figurái és témája, kérdésfelvetései remélhetőleg bőven kielégítenek majd mindenkit így is.

Jöhet még több film, sorozat, könyv, képregény? Katt ide!

Sex Education - 2. Évad

Kinek Ajánljuk
  • Akik a szexszel hadilábon állnak!
  • Ha nem idegenkedünk a tinik testnedvekben gazdag humorától!
  • Akiknek Gillian Anderson nem egyenlő Scully ügynökkel!
Kinek Nem
  • Akik idegenkednek az LMBTQ témától és karakterektől!
  • Akik mindent tudnak a szexről!
  • Ha a misszionárius póznál és 3 másodpercnél több nem kell a boldogsághoz!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.