Hirdetés

Évadkritika: The Morning Show - 3.évad

|

Újságírók a teljes idegösszeomlás szélén.

Hirdetés

A harmadik évad végén is nehéz megítélni az Apple TV+  sztárokkal fémjelzett sorozatát. Annak idején 2019-ben a The Morning Show egyértelműen az almás cég újonnan induló streamingszolgáltatójának zászlóshajójaként indult, de igazából sosem lett belőle az a presztizsszéria, aminek szánták. 

Hiába a nagy sztárok és az aktuális témák, a sorozat a harmadik évadára sem uralja a sajtót. Ennek ellenére az Apple alapvetően elégedett lehet vele, hiszen már a harmadik évad debütálása előtt berendelték a negyedik szezont, az pedig ebből a szempontból mindenképpen örömteli, hogy az idei körre látványosan összeszedte magát a sorozat. 

Hirdetés

A harmadik évad elején látszólag minden rendben volt a szereplők életében. Alex (Jennifer Aniston) nagy sikerrel vezeti a reggeli műsort, eközben a UBA streamingjén elindítja az Alex Unfiltered (magyar fordításban Pacekba' Alexszel) című mélyinterjú-sorozatát. Bradley (Reese Witherspoon) az esti híradó házigazdája lett, munkáját rangos díjjal ismerik el. Ám a lineáris televízió válságban van, így a sorozatbéli csatornának is befektetőre lenne szüksége. Paul Marks (Jon Hamm) személyében megérkezik a remény, ám hamar kiderül, hogy ez a milliárdos sem teljesen tiszta. 

A The Morning Show az eddigiekben is hullámzó minőséget produkált. Az első évad remekül reagált a szórakoztatóiparban nyilvánosságra kerülő MeToo-történetekre, a második szezonban azonban ennek a szálnak az utóhatásai, illetve a covid-reakciók nem tudtak ennyire érdekesek és mélyrehatóak lenni. A harmadik évadra viszont ismét erőre kapott a sorozat: a karakterek személyes szálai sokkal erősebbek, az aktuális eseményekre történő reagálás is sokszínűbb. 

Merthogy az Apple szériájának legfőbb erénye az aha-élmény. Vlagyimir Putyin, Joe Biden, Elon Musk, Donald Trump - csak néhány név azok közül, akik szóba kerülnek ebben az évadban. Ugyanakkor észre kell vennünk ennek a módszernek a korlátait is: a The Morning Show nem fogalmaz meg igazán mély kritikát, csupán azt az élményt szolgálja a közéleti ügyekben tájékozott nézőnek, hogy "igen, te is tudod, mi is tudjuk. "

Ugyanakkor azt így is könnyű belátni, hogy a The Morning Show alkotói igencsak borulátóak. Bajban vagyunk; bajban van a média, törésvonalak jelentek meg a társadalomban, megállíthatatlanul száguldunk a szakadék felé. És nincsenek kész válaszaink, de talán segít valamennyit, ha kibeszéljük ezeket a problémákat. 

Emellett persze annak is megvan a maga diszkét bája, hogy egy nagy médiaóriás válságáról egy másik nagy cég csinál sorozatot. A készítők azonban szerencsére tisztában is vannak ezzel a helyzettel, így arról is beszélnek, hogy a streaming milyen problémákkal fog küzdeni hamarosan, mert már ebben a szférában is látszanak a lufi kipukkadásának jelei. 

És ha már itt tartunk, meg kell jegyeznünk a széria koncepciójának másik paradoxonát. A The Morning Show az "emberarcú újságírót" akarja bemutatni, akinek ugyanúgy megvannak a hibái, ellentmondásai. Ez dramaturgiai szempontból abszolút érthető döntés, ugyanakkor az is tény, hogy a sorozat főszereplői folyamatosan olyan etikai normákat hágnak át, amik a valós világban elképzelhetetlenek, de legalábbis azonnal a karrier végét jelentik. Csak hogy egy példát említsünk, egymás után két évadban jön össze egy-egy újságíró az interjúalanyával, pedig elvileg mégiscsak az ország vezető médiavállalatánál járunk. Ugyanakkor azt nagyon jól mutatja be a széria, hogy a média (és persze a vállalati és politikai elit) kölcsönös kihasználási láncokra épül, amelyben mindenki tud a másik titkáról, épp ezért az összes szereplő érdekelt a status quo fenntartásában. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A koncepcióbeli ellentmondásokat ez esetben remekül ellensúlyozza, hogy az évad szakmai szempontból nagyon magas színvonalú. Minden egyes karakter érthető, átérezhető utat jár be, kezdve az élsportolóból társadalmi aktivistává váló Christinával (Nicole Beharie), egészen a sorozatot az első pillanattól uraló, ezúttal az emberi oldalát is megvillantó Coryval (Billy Crudup továbbra is minden gesztusával zseniális).

De az sem véletlen, hogy a készítők egy interjúban elmondták, hogy amikor eszükbe jutott a techmilliárdos Paul Marks karaktere, rögtön tudták, hogy ez a szerep Jon Hammért kiállt. A színész valóban remek a leplezetlenül Elon Muskra emlékeztető karakter képében, pont addig a határig tolja ki a vizionárius szociopata ábrázolását, hogy az ne legyen kínos. 

És persze a két főszereplő is új rétegeket kap ebben az évadban. Soha korábban nem láttunk még ennyit Alex Levy komplexusaiból, valószínűleg nem véletlen, hogy ez a nő az első évadok Mitche (Steve Carell) után ismét egy mélyen elnyomó kapcsolatba lavírozza bele magát. De Bradley Jackson szála is igazán tragikus: a sorozat elején azt gondolhatjuk, ő lesz az erkölcsi iránytű ebben a bizonytalan világban, végül azonban Witherspoon karaktere is meghozza ugyanazokat a kompromisszumokat, mint mindenki más. A rendszer mindenkit magához ront. 

A The Morning Show harmadik évadának néhány dialógusa és megoldása felidézi az említett, nem túl szép emlékű második szezont, ám a készítők most nagy lépést tettek a minőségi televíziózás felé. Találkozunk két év múlva, egyre nagyobb bizalommal!

The Morning Show

Kinek Ajánljuk
  • Akik szívesen tekintenek a színfalak mögé
  • Akik kedvelik a látványos színészi alakításokat
  • Akik a fikcióban is a valóságot szeretik
Kinek Nem
  • Akiket zavar néhány sokat látott megoldás
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.