Hirdetés

Évadkritika: Tiger King - 2. évad

|

Így válik a vad tigrisből szelíd házi macska.

Hirdetés

Igazi fenoménként robbant be a köztudatba 2020 tavaszán a Tiger King (magyarul Tigrisvilág), ami a pandémia talán legbizonytalanabb időszakában remek figyelemelterelésnek bizonyult a mindennapi gondoktól. Joe Exotic, Carol Baskin és a többi lehetetlen figura nagyon is valós története tökéletes virtuális összekötő kapcsot jelentett egy fizikálisan elszeparált társadalom számára. Jöttek is sorra a mémek és mindenkinek megvolt a maga véleménye a hibbant út menti állatkertesről. Legnagyobbat természetesen Amerikában szólt a dolog, ahol egyesek a mai napig Joe szabadlábra helyezését követelik. Emlékeztetőül mondom, hogy a redneck folklórhőssé avanzsált Exotic azért ül börtönben, mert bérgyilkost kísérelt meg felfogadni legnagyobb haragosa, Carol Baskin likvidálására. Persze az állatvédő hölgy múltja körül sem minden kristálytiszta és a legkevésbé sem normális, hiszen ex-férje gyanús eltűnését követően tett szert annak vagyonára és birtokaira. Az ilyen és ehhez hasonló kesze-kusza szálak között az első évad valószínűleg több kérdést hagyott maga után, mint amennyit megválaszolt, így érdeklődve vártam, hogy a folytatás kielégíti-e majd kíváncsiságomat.

Hirdetés

Ugyanakkor félve is ültem le a második évad elé. Félve egyrészt azért, mert az első etap történései a közelmúltban zárták le az eseményeket, így kételkedtem abban, hogy történt elegendő fejlemény egy hasonlóan pörgős évadhoz. Attól is tartottam - és erre az előzetesek minden okot megadtak -, hogy teljesen átlibbennek a szenzációhajhászás oldalára és egy érdemi tartalom nélküli, kényszerű folytatást kapunk, amit pusztán a nézettség vezérel. Noha mondják sokan, hogy már az első évad is ezt az utat járta, én annál még maximálisan azt éreztem, hogy a filmesek ügyesen manővereztek egy bizonyos határvonalon és nem estek át az öncélú megbotránkoztatás mezejére.

A folytatás részben rácáfolt félelmeimre, nem azt a mindent vagy semmit jellegű tétemelést hozta, amit az előzetesek ígértek, de így sem gondolom azt, hogy szükségünk volt erre a második évadra. Ahogyan azt említettem, ezúttal viszonylag kevéssel, nagyjából egy év eseményeivel gazdálkodhatott a stáb, ami több fronton is kiütközik. Egyrészt ezúttal mindössze 5 epizódot kaptunk, ami ugyan csak kettővel kevesebb, mint az első évad volt, mégis még ennél is rövidebbnek érződött, mert annyira sekélyes az egész. A Tiger King 2. évada nagyon küzdött, vagy pontosabban fogalmazva inkább szenvedett azért, hogy valami érdekes tartalommal tudja feltölteni az epizódjait, de jobbára kudarcot vallott. Joe Exoticból csupán egy darabjaira vágott videóbeszélgetést kapunk, amit szétszórtak az évad folyamán. Carol Baskin már nem vállalta a szereplést, így minden "friss" anyag róla az első évad vágóasztaláról, a személyes YouTube csatornájáról vagy televíziós szerepléseiből származik.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Eric Goode és Rebecca Chaiklin, a széria alkotói így kénytelenek voltak más irányokba is elmenni, egyszerre követték nyomon a Joe Exoticot pártoló mozgalmat, közben pedig az új Tigriskirályt is keresték. Egyre inkább egy csapongó katyvasszá kezdett válni a sztori az évad végéhez közeledve, én pedig ezzel arányosan vesztettem el az érdeklődésemet. Ez önmagában jelentős visszaesés az első évadhoz képest, ami erőteljesen magához láncolta nézőjét, mert egyszerűen muszáj volt látni, hogy mi sül ki ezeknek a különcöknek a történetéből. Most hiába próbáltak elénk rakni félnótásokat és elmérgesedő vitákat, valahogy nem tudott érdekelni, mert elveszett belőle a természetesség.

A Tiger King 2. évadát csak azoknak tudom jó szívvel ajánlani, akik élvezték az elsőt és szeretnének megismerni némi elő- és utótörténetet egyaránt. Az évad folyamán megszólal Joe néhány eddig nem látott rokona és ismerőse, akik érdekes betekintést nyújtanak a Tigriskirály fiatalabb éveibe. Kapunk egy egészen izgalmas szeletet a Don Lewis eltűnése körüli nyomozásról, ami ha nagy revelációval ezúttal sem szolgál, egy kicsit mindenképpen tágítja a rejtély körülményeit. Mindezek tetejében azonban nem sok új fejleménnyel szolgál a sorozat, különösen azok számára nem, akik az utóbbi évben már bele-bele futottak a Tiger King és annak szereplőivel kapcsolatos hírekbe. A második évadra így leginkább azt tudom mondani, hogy túl korai volt. Talán 5-10 év múlva már érdemesebb lenne elővenni a témát ebben a formátumban.

Tiger King 2. évad

Kinek Ajánljuk
  • Akik szeretnének többet megtudni Joe Exotic múltjáról
  • Akik Carol Baskin férjének eltűnésére is bővebben kíváncsiak
  • Akik kíváncsiak az első évad utóhatására...
Kinek Nem
  • ...de érdemi fejleményeket is várnának
  • Akik egy újabb őrült történetet keresnek
  • Akiknek épp elegük lett a szűk ketrecbe zárt állatokból
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.