Hirdetés

Évadkritika: Vámpírakadémia - 1. évad

|

Richelle Mead regényének adaptációja megdobogtathatja a vámpírrajongók szívét, de közel sem hibátlan.

Hirdetés

A Vámpírakadémiához elég sok kedves emlék fűz, hiszen a nagy Alkonyat-láz miatt halomra kezdték el Magyarországra is behozni a hasonló tematikájú könyveket és Az éhezők viadalával karöltve bemutatkozott számomra is a young adult kategória, ezzel pedig el is kezdődött a könyves "pályafutásom" pár erősen megkérdőjelezhető alkotással. Szerencsére Richelle Mead könyvei a jobbak közé tartozik. Sajnálom, hogy végül áldozatul esett a Peacock vérengzésének, de legalább itthonra is megérkezett az az egy évad a SkyShowtime-nak köszönhetően. 

Hirdetés

A sztori szerint a mi világunkban rejtve élnek a "jó" (moroi) és "rossz"(strigoi) vámpírok, illetve az előbbieket az utóbbiaktól védő dampyrok. A Moroi pont attól különb, mert nem gyilkolnak embereket, sőt, még kedvesen el is beszélgetnek a donorokkal a rövid étkezésük után. A dampyrok félvérek, általában egy női dampyr és egy férfi moroi együttlétéből születnek, sok választási lehetőségük nincs is, már gyerekként bedobják őket egy iskolába, ahol azonnal meg is kezdődik a kiképzésük, mint testőrök. A legtöbben azonban nem is bánják, mert hivatásként tekintenek az egész életükre, és egyszerű cél lebeg a szemük előtt: megölni minden strigoit, aki a védelmezettekre támadna. Ezeket a halhatatlan, vörös szemű gyilkoló gépeket csak a vérszomj hajtja, gyakorlatilag agyatlan szörnyek, megölni nehéz őket, átalakulni ilyenné viszont könnyű. Csak a szívbe döfött karóval érhető el a haláluk, a születésükhöz egy moroinak elég megölnie az áldozatát, a dampyroknak pedig egy harapás és egy kis vér kell mindehhez. 

A sorozat viszonylag próbált több lenni, mint egy újabb nyálas young adult és inkább a fajok közötti társadalmi egyenlőtlenségekre koncentráltak. A kevés részt gyakorlatilag ez a szál vezeti végig. A strigoinak szüksége van a moroi édes, hosszú életet és végtelen erőt nyújtó vérére, míg a moroi szeretne életben maradni. Hiába van a "jó" vámpíroknak mindenféle elementál erejük, azt vallás, vagy a régi szokások miatt harcra tilos használni és szigorúan büntetik. Ráadásul a moroi nemesek elitizmusa jobb napokon szánni való, rosszabb napokon egyenesen kegyetlen. Amennyire ez volt az egyik fő konfliktus, annyira igazán semmilyenre sikerült. Nem zavaróan rossz a társadalmi egyenlőtlenségek prezentálása, csak egyszerűen felszínes. Ilyen "bele kellett tenni, mert most éppen amúgy is nagyot megy" téma és mindenki számára jó kapcsolódási pontot ad. 

Cserébe a szerelmi szál meg a tinidráma sokkal jobban sikerült. Mondjuk ez talán nem olyan meglepő, ha meglátjuk Julie Plec (mint showrunner) és Marguerite MacIntyre nevét, akit Plec a Vámpírnaplók világából hozott magával. A könyveken kívül azért volt ez iszonyatosan nosztalgikus élmény, mert ezerrel hozza az ott megszokott vibe-ot. Ennek megfelelően a szerelmi szál nagyot megy, a két színészpáros között csak úgy izzik a levegő, eléggé passzolóak lettek. Sajnos a könyves karakterek már rég valahol nagyon mélyen vannak elrejtve bennem, de az anno borzalmas válogatott filmes színészekhez és Peacock sorozathoz képest a mostaniak egyszerűek, de legalább működnek. Sisi Stringer minden, aminek Rose Hathawaynek lennie kell, ahogy egymásra néznek Kieron Moore-ral az utolsó részben... látom, hova juthatott volna el ez a sorozat és megdobbantotta megedzett szivemet. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Már nem emlékszem, mennyire lettek "színesítve" a karakterek a modern kornak megfelelően, de például André Dae Kim sziporkázik a többiekhez képest. Azt itt mellékesen jegyezném meg, hogy üvölt róla a régi "országos" sorozatok minősége, szóval mindenki ennek megfelelően üljen le elé. Csak hogy maradjunk az összehasonlításnál, ez nem egy netflixes Shadow and Bone. Főleg a settingen érezni valahogy a gagyiságot. Szép minden díszlet, de sokszor giccses és nagyon klausztrofób, ahogy mellőzve vannak a látványos nagy totálok. Helyén kell kezelni mindent és nem lesz egyik eleme sem zavaró. 

Összességében hagyták Julie Plecet szabadon garázdálkodni, azt csinálta, amihez mindig is értett, ezerrel tolta a vámpírszerelmet és egyébb melodrámát, ami belefért. Sajnos ezúttal belebukott, talán kevés már ez a mai sorozatos fronton. Jó tíz évvel ezelőtt még egy újabb Alkonyat másolatnak titulálták volna és ugyanúgy elveszett volna a süllyesztőben. Én mindenesetre szokás szerint ott leszek a következő fantasy próbálkozásnál, kíváncsi vagyok ugyanis, hogy mi lesz a következő. Cassandra Clare-t már kilőtték, jöhetnek a TikTokon hype-olt írók könyvei? 

Itt a végére pedig egy kis könyves spoiler: érdekes, hogy rögtön ellőtték a Rose és Lissa közötti kapcsolat rejtélyét, persze nem mentek bele minden elemébe, de azért a nagy részét már be is dobták a közösbe, és a Mason-Rose-Dimitri háromszöget ahogy behozták, úgy fel is oldották. Ráadásul ott volt Christian szála is szinte teljesen kifejtve, ahogy összefognak a strigoiok. Csodálkozom, hogy nem az volt a cliffhanger, hogy Dimitri strigoijá változik. Najó, talán az már tényleg rengeteg lett volna, de tényleg úgy éreztem, minden nagyobb twistet le akarnak zavarni az elején, hogy majd később saját kútfőből dolgozhassanak. Talán pont a sok kötelező kör miatt szaladt a vesztébe. Így azért elég erős volt végig az infódömping. 

Vámpírakadémia 1. évad

Kinek Ajánljuk
  • A vámpír műfaj rajongóinak
  • A klasszikus tinidrámák kedvelőinek
Kinek Nem
  • Akik eddig sem kedvelték Julie Plec munkásságát
  • Akik nem bírják ugyanazokat a kliséket újra és újra megnézni
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.