Hirdetés

Felnőttem, csacsacsa - Kritika

|

Az élet táncparkettjén.

Hirdetés

Cooper Raiff bő másfél évvel ezelőtt robbant be a filmvilágba, már amennyire egy minimálisan ismert, ám zseniális debütáló alkotással be lehet. A Shithouse-t anno egy 21. századi Mielőtt felkel a Napnak neveztem és ezt a jelzőt tartom is a mai napig. A még mindig csak 25 éves srác minden fontosabb szerepkörből kivette a részét az alkotás során, a rendezéstől és írástól kezdve, a főszerepen át, egészen a produceri, vágási teendőkig. Második művénél hasonló formulát és tematikát követett, úgyhogy ki lehet jelenteni, hogy egy új sztáraspiráns multitalentum született.

Hirdetés

A 22 éves Andrew (Cooper Raiff) talpraesett, életvidám fiatalember, mégis úgy tűnik, mintha nem tudna mit kezdeni az életével. Öccsével egy szobában lakik, egy gyorsétteremben dolgozik és nem nagyon vannak tervei. Aztán elvállal egy munkát, miszerint "bulibeindító" lesz bar-micvókon, ahol megismerkedik a fiatal anyukával, Dominóval (Dakota Johnson) és annak autista lányával.

Raiff most sem adta alább, írta és rendezte a filmet, illetve a producerkedés mellett a főszerepet is ő játssza. Nehéz egyszerre ennyi gyeplőt kézben tartani, pláne úgy, hogy a végeredmény ne fulladjon káoszba, de a Shithouse-ban bizonyította, hogy képes rá. A Felnőttem, csacsacsa esetében annyiban más a helyzet, hogy nagyobb büdzsé állt rendelkezésre, illetve több sztárt is szerepeltet, úgymint Dakota Johnson és Leslie Mann. Fogalmam sincs, miként lehet ezt 25 évesen ennyire profi módon tető alá hozni, de pont ezért nem én gyártok filmeket, hanem Raiff.

Ahogy említettem, a felütés hasonló a debütálásához, ellenben tisztán látszik, hogy ez a történet nem önéletrajzi ihletésű és Andrew karaktere is merőben más, mint Alex volt a Shithouse-ban. Sokkal határozottabb, jó kiállású, társasági srác, olyan beszélőkével, hogy bárkivel összehaverkodik pillanatok alatt. Az extrovertált személyiség pedig nem csak szájhősködéssel párosul, valóban egy csupa szív emberről van szó, akinek mindenkihez van egy kedves szava. A két figura közti közös pont a fiatalkori útkeresésben mutatkozik meg, csak éppen merőben eltérő módon. Andrew hiába rátermett, ha nem tudja mihez kezdjen az életével. Ekkora érkezik Domino és a lánya, akik új távlatokat nyitnak meg előtte.

A Shithouse egy "dumálós" film volt minimális cselekménnyel és rengeteg dialógussal. A Felnőttem, csacsacsa már jóval eseménydúsabb, de a fókusz itt is a párbeszédeken van. Raiff számos hétköznapi témát húz elő és cseppet sem hétköznapi aspektusból igyekszik körbejárni. Remek érzékkel beszél a szerelemről, legyen szó az első csókról, a korkülönbségről vagy a lelki társakról. Hihetetlen, hogy egy 25 éves srác ilyen éretten tud mesélni és olyannak festi le ezeket a szituációkat, hogy ne hassanak művinek. Nemcsak arról van szó, hogy egy karakterfejlődést, felnövéstörténetet kapunk, hanem magának az életnek is olyan állomásait látjuk viszont, melyekkel a legtöbben már találkoztunk ilyen-olyan formában.

Raiff színészileg is remekel, egyszerre van meg benne az esendőség és az élelmesség. Dakota Johnson egyre jobb szerepeket vállal, és hála az égnek bizonyítja is, hogy sokkal jobb színésznő annál, mintsem beskatulyázzák. Leslie Mann, Odeya Rush, Vanessa Burghardt és a többiek szintén mind szuperek.

A Shithouse-t kicsit szertelenebb, földhözragadtabb stílusa és zseniális párbeszédei miatt egy fokkal jobban szerettem, de Raiff láthatóan tovább fejlődik és megtalálta a saját hangját. Olyan életszagú felnövéstörténeteket, s egyben dramedy-ket készít, melyek könnyed természetességgel mesélnek fontos dolgokról. Nem fed fel nagy igazságokat, de bemutatja, hogy az élet táncparkettjén, ha össze is gabalyodnak a lábaink, felállunk és járjuk tovább a csacsacsát.

Felnőttem csacsacsa

Kinek Ajánljuk
  • Aki kedveli az életszagú filmeket
  • Aki szereti a dramedy-ket
  • Aki egy könnyed, mégis tartalmas élményre vágyik
  • Aki szereti a felnövéstörténeteket
Kinek Nem
  • Aki nem szereti a párbeszéd orientált filmeket
  • Akit untatnak az életszerű filmek
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.