Hirdetés

Sorozatkritika: Harley Quinn

|

Az egy bizonyos Harley Quinn tényleg, és viccen kívül csodasztikus felszabadulása. Komolyan mondom.

Hirdetés

A Harley Quinn egy 2019-ben útjára indult felnőtteknek készült animációs sorozat. Az előbbi mondatban a "felnőtteknek készült" szavakat kéretik aláhúzni, megvastagítani, avagy neonfényes világítással kiemelni. Nem véletlenül hangoztatom harsányan a sorozat ezen aspektusát, hiszen egy DC rajzfilmsorozattól kevésbé várnánk el, hogy stílusában több rokonságot ápol olyan animációstársaival, mint a Rick és Morty, Archer és Family Guy, mint bármelyik idáig debütált DC, vagy Marvel rajzfilmmel. A DC animációs filmuniverzumot többször is emlegettem, hogy a gyermekbarát történetekkel ellentétben kifejezetten erőszakos és véres filmekkel debütáltak, viszont a Harley Quinn az előbbiekkel összehasonlítva is egy más kategóriát képvisel: egy szélsőségesen erőszakos, alpári, provokatív fekete humorral ízesített, mindent kigúnyoló és kiparodizáló széria.

Hirdetés

Az élőszereplős Harley Quinn filmmel hasonlóan a címszereplő emancipációs törekvései állnak a cselekmény központjában. Ebben az esetben azonban betekintést nyerünk abba a toxikus, nárcisztikus kapcsolatba, ami Gotham hírhedt bohóca, Joker és Harley Quinn közt állt fenn. Harley a szakítás után hamar összebarátkozik Poison Ivy-val, majd csapatot toboroz magának, hogy olyan nagyszabású szupergonoszságokat hajtson végre, amivel bebizonyíthatja, hogy a Joker nélkül is képest helyt állni. A két évadot megélt széria mindeközben felvonultatja az ismert és kevésbé ismert képregényfigurák nagy részét, többeket hosszabb, másokat csak kisebb vendégszereplés erejéig.

A Joker exbarátnője rajzfilmsorozat egy nagyon jól eltalált műfajkeverék, amely a nagyobb részében teljesen elmebeteg humorszőnyegbombázást hajt végre, amely nem fél kigúnyolni senkit és semmit, de emellett megvannak a maga jól felépített karakterei a maguk azonosulható problémáival és az ezekhez kapcsolód komoly pillanatok, amiknek hála nem vész el az érdeklődésünk a főhősök sorsa iránt. A Harley Quinn arra az általában jól működő abszurd stílusra épül, hogy egy extrém környezetben (ami ebben az esetben a DC-féle szuperhősök és rosszfiúk harca) olyan földhözragadt problémák állnak a történet középpontjában, mint egy nárcisztikus kapcsolatból való kitörés, önmegvalósítás, avagy a szembesülés a traumatikus gyermekkorral.

És a fent említett témákat is kifejezetten éretten kezeli a sorozat. Pont az élőszereplős Harley Quinn és hasonló női szereplőket középpontba állító akciófilmek azok, amik sokat tanulhatnának ettől a sorozattól, hogyan kell szerethető, erős női karaktereket alkotni, és akár emancipációs motivációval felruházni őket izzadtságszagtól mentesen úgy, hogy nem a másik nem démonizálásával óhajtják kétbitessé egyszerűsíteni a felállást. Emellett a sorozat testvériesen rúg bele mindenkibe, mikor olyan aktuális témákkal kapcsolatban humorizál, mint feminizmus, szexizmus, politikai korrektség, és az agresszív franchise rajongók online ámokfutása. Persze ezek a sorozat elenyésző részét képzik, nem óhajt a jelenkori problémák előtti görbe tükör lenni, szóval akit elrettentene ez az aspektus, annak nem kell megijedni.

De persze mit sem érne a fent felsorolt részleteiben jól működő tulajdonság, ha a humor nem fogná őket össze és vinné el a hátán egy csomagként. A Harley Quinn humora egyszerre gúnyos, provokatív, szélsőséges és intelligens, rettentően jól működnek a karakterek közötti dinamikából fakadó poénok. Teljes gátlástalansággal tréfálkozik a szex kapcsán, a maga szélsőséges erőszakosságával, olyan durva gyilkosságokat mutat be teljesen ártatlan embereken vagy jól ismert DC karaktereken, mintha direkt próbálná kiütni a biztosítékot a gyengébb gyomrú nézőknél. A szaftos káromkodásokat okosan és átgondoltan megírt dialógusok veszik körbe, és gyakran olyan sziporkázó (akár műfaji önreflexióval megspékelt) poénokat hoznak ki egy-egy szituációból, ami után rögtön késztetést éreztem, hogy leírjam barátaimnak ezt a kiragadott pillanatot, hogy meghozzam a kedvük a szériához.

Külön bekezdést érdelemnek a szereplők, akik nemcsak mind jól megírt, karakteres figurák, de mindegyiküknek rendkívül jó dumákat adtak a szájába, hogy már csak ezért is külön könnycseppet hullattam értük, amikor Tarantino módra eltávoztak az élők közül. Az agymenőkből ismert Kaley Cuocot fel se lehet ismerni, olyan jól játszik a hangjával Harley Quinn szerepében, a kevésbé ismert csapattagok is nagyon kreatív jellemet kaptak, mint az informatikus King Shark, a színészi ambíciókkal rendelkező Agyagpofa és a szexista (de ezt mindig tagadó) Dr. Psycho. Nagykedvencem egyértelműen a korlátolt szellemi képességű, hiszékeny Bane, akinek már maga a szinkronja elég, hogy szélesen vigyorral az arcomon hallgassam, akárhányszor megjelenik a színen.

A lenti értékelésnél az "Ezt látnod kell!" plecsnit mindenképp kezeljétek fenntartásokkal, mert Harley Quinn nem egy mindenkinek ajánlható, bárki által könnyen befogadható, szórakoztató rajzfilm, a cikkben részletezett stílus pont olyanfajta túltolt elemekből építkezik, ami sokaknak szimplán több a kelleténél. Viszont aki vevő a fekete humorra, a felnőtt megközelítésre, a szuperhősök és képregénytörténetek kegyelmet nem ismerő kigúnyolására és az átérezhető, földhözragadt problémák vezérelte komplex figurák agyament és komoly pillanatainak váltakozására, az mindenképp vegye szemügyre pár epizód erejéig.

Harley Quinn

Kinek Ajánljuk
  • Akik egy felnőtteknek való, véres, erőszakos, humoros animációs sorozatra vágynak.
  • Akik fekete humorral töltődnek fel mentálisan.
  • Akik tudják értékelni a képregényműfaj és kedvenc szereplőik kigúnyolását.
  • Akik szerint jól is elsülhet az a bizonyos emancipunci. [Ezt vedd ki, ha túl meredek:D]
Kinek Nem
  • Akik szerint a szuperhősös rajzfilm legyen gyermekbarát és kommersz humorú.
  • Akik nem tűrik, ha viccelődnek kedvenc DC figuráikkal.
  • Akik úgy gondolják, Joker egy odaadó, gyengéd jellem egy párkapcsolatban, és teljesen hamis képet fest róla a sorozat.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.