Hirdetés

Johnny English újra lecsap - kritika

|

Csak az a kérdés, hogy minek?

Hirdetés

Az elmúlt néhány évben számos kémparódia látott napvilágot, legutóbb nem is olyan rég a hazánkban forgatott A kém, aki dobott engem. A zsáner, ha nem is virágzik, de elvan, talán ezért is látták elérkezettnek az időt ahhoz, hogy hét év pihenő után Johnny English újra lecsapjon. Tény, hogy főleg a briteknél nagyon népszerű Rowan Atkinson karaktere, de ezt leszámítva jó kérdés, hogy mi szükség volt a franchise újabb darabjára, illetve gondolta-e bárki, hogy a film jó lehet? Persze a választ úgyis ismerjük, a neve nem más, mint: profit.

Hirdetés

Az Egyesült Királyságot kibertámadás éri, aminek okán minden ügynökük neve nyilvánosságra kerül. Illetve majdnem mindegyiké. A nyilvántartásban nem szereplő veterán, Johnny English kapja a feladatot, hogy felkutassa a támadás szervezőjét.

A film eleje aranyosan indul. A címszereplő visszavonult és gyerekeket tanít egy iskolában, természetesen sajátos stílusban. Amint visszahívják, kapva kap az alkalmon és akcióba lép. Innentől kezdve minden kémfilmes sablon előkerül. A furcsa kütyük, a beépült kettős ügynök, a kikezdhetetlennek tűnő gonosz és így tovább.

Meg sem próbáltak történetet írni, illetve mégis, mert a cselekmény gerince arra épül, hogy English mennyire régimódi, a technika pedig mennyire fejlett. Ezt sem láttuk még millió alkalommal. Erre okkal lehet mondani, hogy mégis mit vártunk, egy paródia sosem a sztori miatt volt hatásos, kit érdekel, ha az összkép szórakoztató és vicces. Csakhogy English bácsi új kalandja se nem vicces, se nem szórakoztató. Ellenben borzasztóan fárasztó, a viccek helyett a végére már kínjában röhög az ember. Sajnos nem csak a történeten látszik, hogy nagy ívben tettek rá, hanem a poénokon is. Atkinson hozza a Mr. Beanes esetlenségét, de ami ott még kedvelhető, az itt inkább kínos.

Amikor sokadszorra is olyanokon kell nevetni, hogy az ellenkezője történik annak, amit mond, az már nagyon rossz jel. Vagy ha nem ezen, akkor azon, ahogy bénázik, beveri a fejét, elesik és hasonló "kreatív" sziporkák. Nem mondom, hogy minden eleme humortalan, a trailerben is látható VR-os jelenet vagy a felpörgött tánc a maga módján működik, de másfél óra alatt két jelenet édeskevés. Amikor pedig az utolsó harmadban felrobbantanak egy atombombát, ami csak egy jachtot rombol le, akkor égett ki végérvényesen az agyam. Egy minimális kerete van a filmnek, de értelme, logikája vagy bármi más, ami értékelhető lenne benne, azt nagyítóval kell keresni. Bár ha jobban belegondolunk Olga Kurylenko dekoltázsa eléggé szembeötlő, így ez az állítás nem 100%-ban helyes.

Színészi fronton mindenki a kötelező alibit nyújtja. Atkinson álmából felébresztve is eljátssza ezt a szerepet, Kurylenko a kötelező jó csaj, Emma Thompson pedig végtelenül idegesítően ripacskodik, mentségére szóljon, hogy a karaktere ezt kívánta. David Kerr rendező semmihez nem tudott kezdeni az alapanyaggal, ha pedig ennyire üres valami, akkor az apró örömökhöz fohászkodunk mint a látvány vagy a zene. Ez utóbbi egy idő után borzasztóan frusztrálóvá válik az agyonismételt főtémával, a CGI pedig csak szimplán csúnya, de ez már nem oszt nem szoroz.

A humor, mint olyan nagyon szubjektív dolog, így nyilván lesz, aki jól el fog kacarászni Johnny English új bevetésén. Az viszont tény, hogy az egész film egy sablonzuhatag. Aki ötnél több vígjátékot látott, annak semmi újdonsággal nem szolgál majd. Rowan Atkinson képes vicces lenni és Mr. Beanként a mai napig szerethető, de a poénok amiket itt előad olyanok, mint az általa játszott ügynök. Eljárt felettük az idő.

Johnny English újra lecsap kritika

Kinek Ajánljuk
  • Akik bármin képesek nevetni
  • Elvakult Rowan Atkinson fanoknak
Kinek Nem
  • Akik ötnél több vígjátékot láttak
  • Akik átlagos vagy annál jobb történetet, karaktereket várnak egy filmtől
  • Akik nem szeretik ha az agyuk péppé válik egy mozitól
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.