Hirdetés

Jojo Nyuszi - Kritika

|

Nyuszi hopp, nyuszi hopp és egy nácit elkapott.

Hirdetés

Taika Waititi legújabb művét megelőzte a hírneve, nem véletlenül. A provokatív téma sokak zsebében kinyitotta a bicskát, de az új-zélandi direktor már csak ilyen. A Jojo Nyuszi képében azonban elkészítette eddigi legérettebb filmjét, miközben megtartotta saját stílusát.

Hirdetés

A második világháború végén járunk, a 10 esztendős Jojo (Roman Griffin Davis) egy Hitlerjugend alakulat tagja, igazi fanatikus náci, még a képzeletbeli barátja is Adolf Hitler (Taika Waititi). Egy baleset következtében pihenőre kényszerül, s megismerkedik egy, a házukban rejtőző zsidó lánnyal. Hősünk nem tudja mihez kezdjen a helyzettel.

A sztorit felvázolva mindenki számára érthetővé válik, hogy miért gondolják sokan Waititi alapötletét túlzásnak. Ez önmagában jogos is, ám aki ismeri a rendező stílusát tudhatja, hogy mennyire profin kezeli a kényes szituációkat. Egyszerre képes kifigurázni bármit, ugyanakkor tisztában van egyes következmények súlyával. A Jojo Nyuszi első harmada hozza az igazi Waititis, infantilis humort. A zseniálisan vicces és átértelmezett Beatles nyitány után mindenki el fogja tudni dönteni, hogy vevő-e erre a történetre vagy sem. Ahogy haladunk előre a cselekményben, úgy lesz egyre inkább emberi, valóságszagú az összkép, lehúzva Jojót a nézővel együtt a realitás talajára. A rendező több alkalommal is bizonyította, hogy remekül ért a gyerekek nyelvén. Korábbi munkáinak főszereplői (úgymint a Boy vagy a Vademberek hajszája) is olyan kisfiúk voltak, akik önmagukat keresték, illetve a saját helyüket a világban. Jelen alkotás hőse nem különbözik tőlük, a változást pedig a zsidó lány megismerése hozhatja el életében. Kikövetkeztethető a konklúzió a valószerűtlen párosról, akik megkedvelik egymást, de a filmet nem lehet ilyen szimplán beskatulyázni.

Waititi rengeteg témához nyúl, ezzel hatalmas kockázatot vállal. Ritkán sül el jól, ha egy alkotó azt akarja, hogy műve sok mindenről szóljon, illetve több műfajban is helyt álljon. Fenn áll a felszínesség, ugyanakkor a túlmagyarázás, esetleg a modorosság veszélye. Jelen esetben sikerült megtalálni a tökéletes arányérzéket, így a Jojo Nyuszi egyszerre képes humoros háborús szatíra, cuki coming of age film, és mély emberi dráma lenni. A rendező pillanatok alatt átvált kínosból viccesre, majd véresen komolyra, ez önmagában is óriási bravúr. Kétségtelenül elnagyoltan ábrázolja a nácikat, röhejesen Hitlert, de ez a közeg és világ ebben a formában működik. A két fő karakter mellett a mellékalakok is parádésak. A látens meleg kiképzőtiszt rögtön a szívünk csücske lesz, nem is beszélve Jojo édesanyjáról, akihez a film legerősebb jelenetei köthetők. Gondolok itt arra, mikor a vacsoraasztalnál egyszerre játszik anyát és apát vagy a szívszaggató pillangós momentumra. A zárás nemkülönben gyönyörű, szavak nélkül is minden benne van, ami egyfajta érzelmi katarzist képes okozni.

Roman Griffin Davis élete első szerepében tündököl és nagyon remélem, hogy nem kallódik el a srác, mert piszkosul tehetséges. Sam Rockwell a Richard Jewell balladája után ismét egy mellékszerepben mutatja meg, hogy miért is lehet őt annyira szeretni. Ugyanez igaz Scarlett Johanssonra is, aki a két lábon járó tünemény Jojo történetében. A komplett stáb fantasztikus, de egyértelműen ők hárman emelkednek ki színészileg.

Waititi újfent megmutatta, hogy a hibbantság képes együtt létezni a fajsúlyos tartalommal, noha bizonyosan nem mindenki számára befogadható ez a sokrétűség, valamint az a tény, hogy egy náci kisfiú tanít minket emberségre. Nem kell megijedni a polgárpukkasztó szinopszistól, inkább vegyük észre benne a szívet és a lelket, elvégre ennyire különleges, megható mégis giccsmentes szatírát nem nagyon láthattunk még a szeretet erejéről.

Jojo nyuszi

Kinek Ajánljuk
  • Taika Waititi rajongóknak
  • Szatírák kedvelőinek
  • Aki szereti az érzelmi hullámvasutakat
  • Aki egy kis boldogsághormonra vágyik
Kinek Nem
  • Aki eddig sem szerette Waititi stílusát
  • Aki szerint ezt a témát vétek humorosan megközelíteni
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.