Hirdetés

Évadkritika: Most nevess! (Kidding) - 1-2. évad

|

Mind ismerjük azt a kegyetlen átverést, mikor az ablakon kilesve verőfényes napsütés vár minket, de kilépve a házból a szellő csontig hatoló szélnek bizonyul. Jim Carrey biztosan tudja, miről beszélek, különben soha nem jöhetett volna létre Jeff Pickles.

Hirdetés

Jeff Pickles (Jim Carrey) egy gyerekműsör kiötlője és főszereplője, melynek célja, hogy oktassa és szórakoztassa a világ gyermekeit, persze a koruknak megfelelő szinten. A családi vállalkozás szépen virágzik: apja, Seb (Frank Langella) ül a vezetői székben, nővére, Deirdre (Catherine Keener) pedig az adásban használt bábok elkészítéséért felel. Jeff egy szörnyű autóbalesetben elveszíti egyik fiát, amit a házassága nem bír ki. Miközben próbál továbbra is az a példamutató, irigylésre méltó ember lenni, aki azelőtt volt, egyre jobban kicsúszik lába alól a talaj a magánéletében és a munkája során egyaránt.

Hirdetés

A Most nevess! (Kidding) története nem tűnik különösebben egyedinek, mégis a megvalósítása teljesen új szintre emeli a dramedynek tűnő, ugyanakkor főként húsmaró drámának nevezhető sorozatot. Jeff bábműsora rengeteg lehetőséget ad az áthallásokra, és a nehezen megfogható fogalmi dolgok illusztrációjára. Fantasztikusan ötvözik ezt a kitalált világot Jeff és környezetének valódi életével. Bizonyos részeket Michael Gondry rendezett, aki az Egy makulátlan elme örök ragyogása során már dolgozott együtt Jim Carrey-vel, nem csoda, hogy a film és a sorozat egyes jelenetei koncepcióikban rendkívül hasonlítanak.

A szereplők sokszor maguk sem tudják vagy nem képesek szembenézni azzal, mi igazi és mi kitalált, de a szürreálisba hajló jelenetek sem tűnnek idegennek a tudatos rendezés, a fikció és a létező fura, de kiegyensúlyozott egyvelegének köszönhetően. Ez a határok közötti elmosás alapvetően jellemzi Jeffet. Egy hegy csúcsán táncol, aminek neve önuralom, és ami feldolgozhatatlan traumákból épült. Könnyen megérteti magát a gyerekekkel, hisz belül még maga is úgy viselkedik, mint ők: a problémái elől hajlamos egy általa kreált birodalomba menekülni. A probléma akkor kezdődik - a család szerint -, mikor a műsor mentsvár helyett a csatorna szerepét tölti be. Jeff őszintén szeretne beszélni a gyerekeknek veszteségről, elmúlásról, változásról, kamaszkorról, az emberi gyarlóságról, amit persze a szülők nem néznek jó szemmel. Kifejezetten üdítő, hogy a kisgyerekeket kellő érettséggel ábrázolják, ártatlanságuk miatt nekik tulajdonítják a tisztánlátás lehetőségét, míg a felnőttek hadát nem mindent tudó megmondóembereknek mutatják, hanem a mindennapok terhétől sújtott, stressztől vezérelt, látszattevékenységeknek élő biomasszának.

Az első évad végére mindenki szerepe egyértelművé válik, ami végérvényesen bizonyítja, hogy a bábműsor nem létezhet a valódi világ nélkül, és fordítva. Ezek miatt a bizarr, elsőre érthetetlennek tűnő betétek miatt sokszor türelmesnek kell lennünk, de végül minden kocka a helyére kerül. Jeff és rokonai viszontagságain keresztül vezet az a meredek érzelmi hullámvasút, ami a sorozat nézőire vár, és ez a második évadban csak fokozódik. Jeff személyes drámáján kívül később nagyobb teret kap fia, testvére és apja magánélete is. Szarkazmussal tűzdelve fedi fel sokrétűségét a sorozat, és bemutatja az ember legnagyobb félelmeit. Mi történik, ha nem vagyunk képes megfelelni a családi és társadalmi elvárásoknak? Mi lesz, ha egyszer nélkülözhetővé válunk? Meddig létezik az ember, és mikor kezdődik a brand? Ebből következik, hogy szinte megmondhatatlan, mikortól a te felelősséged valami, és mikortól nem. Nincs egy elhanyagolt figura sem, a szereplők rajza külön-külön is elég lenne egy önálló filmre. Minden nézőpontra szánnak időt, a belső konfliktusokat éppúgy megismerjük, mint a külső szemlélők véleményét.

A technikai bravúrokat sem szabad elfelejteni. Rég bejárta az internetet a videó, amelyben Jeff egyik rajongójának megváltozott körülményeit prezentálják egyetlen fantasztikus snittben. Továbbá ki merik használni a bábozás, a dalbetétek és a színpadi performanszok adta lehetőségeket (például Jeff Viviannek írt dala), és számomra az utóbbi évek legerősebb, legmegrázóbb jelenete, pontosabban vágása a második évad utolsó részében található.

Rettenetesen nehéz teljes képet adni a már megjelent két évadról, hiszen ha az embert elkapja a gépszíj, nem nézi, hol jár, egyszer csak arra eszmél, hogy az utolsó rész után kicsit üresebb lett az élete. Bár minden epizód pusztán 30 perc, néha annyira tudtam azonosulni egy-egy szereplővel, hogy azt éreztem, tíz évet öregedtem egy rész alatt. Ehhez persze elengedhetetlen a teljes stáb profizmusa és végtelen őszintesége. Jim Carrey számomra a valaha volt legjobb teljesítményét nyújtja, és nem szabadultam sosem a gondolattól, hogy saját magát játssza. Ugyanez igaz a többi szereplőre is, nem csupán eljátszották szerepeiket, hanem eggyé váltak velük. Példátlanul hitelesek, csak kevésszer jutott eszembe, hogy tulajdonképpen sorozatot nézek.

Valahol mélyen kavarognak az érzések: olyan jó, kedves, fegyelmezett, mindig vidám ember, mint Jeff, nem is létezik, mégis mindenki olyan akar lenni. Kicsit utáljuk is, hogy neki többször sikerül, mint nekünk, vagy mert képmutatónak találjuk, aztán persze mindenki elégtételt és szomorúságot érez, mikor elbukik. Jeff Pickles végső soron nem a gyerekeket oktatja, hanem bennünket késztet önvizsgálatra.

Évadkritika: Most nevess! (Kidding) - 1-2. évad

Kinek Ajánljuk
  • Akik nem bánják, ha minden epizód szétszedi, majd összerakja őket
  • Akik nem csak mókás szerepeiért kedvelik Jim Carrey-t
  • Akiknek van/volt televíziós példaképe
Kinek Nem
  • Akik a valóságtól való elszakadás miatt, szórakozásból, pihenésképp néznek filmeket/sorozatokat
  • Akiket zavarnak a kissé elrugaszkodott elemek egy realisztikus történetben
  • Akik nem szeretik az iróniát
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.