Hirdetés

Meghatározó filmek a múltból - Kritika

|

Hogyan lettek olyan élethűek a Jurassic park dínói? A Disney tényleg egy prostituáltról készített filmet? A Reszkessetek, betörők! forgatását le is állították? Minden meghatározó film mögött van egy jó sztori?

Hirdetés

Az emberi természetnek mindig is része volt az a kíváncsiság, hogy megtudja, hogyan készülnek a mindennapi termékek, vagy kulturális produktumok, amik valamilyen formában hatást gyakorolnak az életére. Ellentétben a kommersz árukkal, amiknél száraz narrációval figyelhetjük milyen percízen dolgoznak a gyártósori gépek, a filmgyártás tele van emberi történetekkel. Történetek megszületéséről, az azokhoz való kötődésről, kreatív nézeteltérésekről, és sorsokról, amiket meghatároztak ezek a filmek.

Hirdetés

A Netflix korábbi dokumentumsorozata, a The Toys That Made Us alkotóinak projektje a most tárgyalt széria is, akik a korábban már bevált narratíván nem változtattak: laza, jó kedélyű hangulat öleli körbe az epizódokat, egy könnyed hangvételű, humoros narrátor köti össze az eseményeket és karaktereket, miközben a film akkori alkotóbrigádja külön-külön visszaemlékszik, milyen is volt a mára klasszikus vált művön dolgozni. A második szezonjával bővült sorozatban már nyolc olyan filmről láthatunk részeket, mint a Dirty Dancing, Reszkessetek, betörők, Szellemirtók, Die Hard, Vissza a jövőbe, Micsoda nő, Jurassic Park és Forrest Gump (illetve van egy karácsonyi kiadás is három másik filmmel).

A Meghatározó filmek a múltból legnagyobb erőssége, ahogy már a felütésben utaltam rá, hogy jó érzékkel mutatja be a filmek árnyékában alig ismert emberi történeteket. Ahelyett, hogy a híres filmek jelentőségteljességében fürödne, és azt hangsúlyozná, mekkora rajongótábora lett, hány országban hány kasszát robbantott, helyette az alkotókra fókuszál, hogy ők milyen érzéseket táplálnak a filmek iránt, és gyakran megható és felemelő pillanatokat is ki tudtak hozni egy-egy szereplő visszaemlékezésének történetéből. Elképesztő mennyi érdekes történet kapcsolódik egy-egy film forgatásához, milyen kalandos út vezetett el egészen a forgatókönyvírás kezdetétől, a szereplőválogatáson át, a forgatás befejezéséig.

Mindezek mellett olyan érzése is támad a nézőnek, hogy a filmgyártás '80-as, '90-es évekbeli időszaka még egyfajta vadnyugat volt, Hollywood hőskora, amikor a legsikeresebb címekhez nem kötődtek hatalmas összegű költségvetések és még nagyobb összegű marketingre szánt pénzek. Kevés forrásból, de annál több elhatározással és kreatív energiával megvalósítottak egy filmet, ami önmaga jogán vált meghatározóvá, robbantott kasszákat, és ragadt rá a klasszikus jelző, amivel a mai napig hivatkozunk rájuk.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Egyszerre informatív, szórakoztató és emberközeli történetekkel szolgál a Meghatározó filmek a múltból azokról a mára meghatározóvá vált filmekről, amiknek készülte közben még abban sem voltak biztosak az alkotók, hogy nem lesz hatalmas kudarc az egész projekt. Betekintést kapunk az évtizedekkel korábbi filmgyártás kulisszái mögé, nosztalgikus, megható visszaemlékezéseknek lehetünk részesei, és még közelebb érezhetjük magunkhoz nagy kedvenceinket.

Meghatározó filmek a múltból

Kinek Ajánljuk
  • Akik kíváncsiak, hogyan készültek híres, klasszikussá vált filmek.
  • Akik egy jókedélyű, laza dokumentumsorozatra vágynak.
  • Filmrajongóknak.
Kinek Nem
  • Akiket a filmek érdekelnek, de a filmek készültéről készült filmek... na az már nem.
  • Akik kizárólag a száraz, érzelemmentes dokumentumfilmeket szeretnek.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.