Hirdetés

Mighty Morphin Power Rangers: Once & Always - Kritika

|

Go, go, Power Rangers - még 30 év után is.

Hirdetés

Temérdek játékfigura, kismillió folytatás és egy örökre szóló betétdal. A '90-es évek egyik legmeghatározóbb gyerek- és tinédzser műsora a Power Rangers, ami a mai napig egy lojális, óriási rajongótáborral büszkélkedhet. Sajnos filmes fronton a legutóbbi 2017-es remake, még ha mi szerettük is a szerkesztőségünkkel, kritikailag és anyagilag is eléggé elhasalt, viszont most az évforduló aprójából újból kézhez kaphattunk egy filmszerűséget, még ha csak a Netflixre is.

A történet bármiféle lassú cselekményfelvezetés helyett rögtön beledob minket az akcióba: egy már némileg idősebb Billy Cranston (David Yost), az eredeti kék Ranger többi társa segítségét kéri, mikor is a robottestben rejtélyes módon visszatért Rita Repulsa rátámad.

Hirdetés

A másik öt Ranger - Jason, a piros, Kimberly, a rózsaszín, Trini, a sárga, Zack (Walter Emanuel Jones), a fekete és Tommy, a zöld - rögvest segítségére is sietnek, ám a küzdelem ezúttal tragikus módon ér véget: hogy Billy életét mentse, Trini feláldozza magát és Rita halálsugara elé veti magát, hogy aztán a csapat nemezise diadalittasan távozzon is a tett helyszínéről. Billyre és Zackre hárul a nehéz feladat, hogy Trini lányával, a tinédzser Minh-nel közöljék a tragikus hírt. Politikai pályáját és ambícióit hátrahagyva a lányt végül Zack veszi a gondozása alá, hogy aztán egy évvel később a temetőben találkozzanak újra a többiekkel - amire azonban Rita is készül. Jasont, Kimberlyt és Tommyt foglyul is ejti két új csatlósával, hogy aztán Minh Zack-kel és a lány által kevésbé szívlelt Billyvel karöltve kitalálják, milyen tervet is forral Rita ellenük, és a világ összes Power Rangere ellen.

Nézzétek, ez a külön epizód nincs egy óra sem a játékidejét tekintve, aki valaha nézte és szerette gyerekként a Power Rangers sorozatot, különösen az eredeti, "Mighty Morphin" évadokat, annak ez mindenképpen egy nosztalgia-fűtötte kötelező élmény lesz, a maga minden kínos pillanatával együtt. Anno történt a 2. évad közepétől kezdve néhány stafétabot átadás is: a piros (Jasont váltotta Rocky, vagyis Steve Cardenas) sárga (Trinit váltotta Aisha, vagyis Karan Ashley), rózsaszín (Kimberlyt váltotta Kat, Catherine Sutherland) és fekete (Zacket váltotta Adam, vagyis Johnny Yong Bosch) rangerek helyére új szereplők érkeztek, őket is láthatjátok majd mind kisebb-nagyobb szerepekben. Jason és Kimberly csakis nevesítve és "Ranger" formában látható, a két színész, Austin St. John és Amy Jo Johnson jogi- és saját indokokból kifolyólag nem tudták vállalni a szereplést. És ami persze óriási tátongó űrként lebeg végig a szemünk előtt, az a sárga és zöld Ranger tragédiája: 2001-ben autóbalesetben tragikus módon elhunyt Thuy Trang sincs már köztünk Triniként, valamint a széria arcává előlépő Jason David Frank sem, aki tavaly novemberben hagyott itt bennünket. Ő előttük tisztelgés és megemlékezés igazából ez az egész kaland, főleg Trang esetén, Frank ugyanis a forgatás után lett végül öngyilkos. Őket is csak nevesítve, teljes harci felszerelésben láthatjuk sajnos az epizódban.

Mindenképp jó húzásnak tartottam, hogy Minh csak a történet legvégére lesz képes elsajátítani a kardfogú tigris erejét és magára ölteni a sárga Ranger kosztümöt, minderre pedig egy egykori, eredeti Ranger, Zack tanítja meg és ébreszti rá - főleg, hogy a lánynak van honnan és hová fejlődnie. Őszinte leszek, szerintem a Minh-t alakító színésznő, Charlie Kersh, még Power Rangers mértékkel is "túltolta" néha a szerepét, a családi tragédia ellenére is kifejezetten antipatikus és idegesítő a történet javarészében, cserébe viszont szerintem a cselekmény végén ügyesen oldották meg a készítők, hogy kiérdemelje Trini örökségét a karaktere. Billy és Zack, vagyis Yost és Jones ugyan nem színészóriások, de látszott rajtuk, hogy minden szeretetüket beleadták ebbe az egy órába, ami Yost esetén különösen nagy szó és maximális tiszteletet érdemel tekintve, mennyit szenvedett a szerepe miatt a való életben. Nekem speciel még úgy, hogy tudtam és fel is készültem rá, hogy Amy Jo és Austin sem szerepelnek a különkiadásban, keserű szájízt hagyott a hiányuk, főleg, hogy két elhunyt társukat is búcsúztatták.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Maga a cselekmény egyébként egy tipikus Power Rangers epizód elnyújtva, lesz itt mindenféle tudományosnak álcázott mumbo-jumbo, kínos egysorosok, meglepően jópofa harcjelenetek és persze gigászi összecsapások kvázi két játékfigura között. Ahogy a címe is hirdeti, "Once & Always", vagyis aki valaha jól tudott szórakozni ezen a bohókás, de mégis menő szérián, az mindenképp tegyen vele egy próbát.

Power Rangers: Once & Always

Kinek Ajánljuk
  • Akik gyermeki lelkesedéssel szeretik az eredeti szériát
  • Akik szívesen eltöltenek egy órát nosztalgiázással
  • Akik szeretnének megemlékezni az elhunyt Rangerekről
Kinek Nem
  • Akik már gyerekként is kínosnak tartották ezt a szériát
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.