Hirdetés

Ördög a részletekben - Kritika

|

Oscar-díjasok találkozója egy lassúcska, de korrekt neo-noirban.

Hirdetés

John Lee Hancock afféle tisztességes iparosnak számít Hollywoodban. Eddig főleg drámákat készített, az ő nevéhez fűződik A szív bajnokai, a Banks úr megmentése, vagy Az alapító. Legújabb alkotásával műfajt váltott, ám a már említett szerepkörből mégsem tudott kitörni. De nézzük a pozitív oldalát: megbízhatóan szállítja a korrekt darabokat. Lássuk, mit tud az Ördög a részletekben.

Hirdetés

Joe Deacon (Denzel Washington) sokat látott rendőr, egy Los Angeles mellett fekvő kisvárosban ténykedik. Rossz emlékek kötik az angyalok városához, egy friss ügy kapcsán mégis el kell látogatnia oda. A fiatal és ambiciózus nyomozó, Jim Baxter (Rami Malek) sokat hallott a férfi hatékony módszereiről és a segítségét kéri egy sorozatgyilkos felkutatásához.

Az Ördög a részletekben a tradicionális krimi stílusjegyeket vegyíti a neo-noir elemekkel, és bőven fedezünk fel benne motívumokat a zsáner klasszikusaiból. Hancock mégis igyekszik a saját szájíze szerint alakítani a történetet, mely üggyel-bajjal sikerül is. Sajnos azért nem ússzuk meg sablonok nélkül, a múltja elől menekülő, ám vérprofi veterán és a tehetséges, feltörekvő, kissé forrófejű fiatal párosa nem új keletű.

Ez önmagában nem probléma, senki sem várja, hogy Deacon és Baxter egy újraértelmezett Somerset és Mills legyen, viszont a kémia egyáltalán nem működik köztük. Jellemük különböző, de céltudatosságuk megadja a közös pontot. Bőven rejlik potenciál kettejükben, ismerkedésük, és későbbi barátságuk azonban inkább hat légből kapottnak, mint megalapozottnak. Hiányoznak a hiteles, emberi pillanatok, melyek élővé tennék a szereplőket, így csak egy szépen felmondott házi feladatnak hat a komplett cselekmény. A bő két órás játékidő lassacskán csordogál, információmorzsáinkat apránként kapjuk meg, a nyomozás kezdeti szakasza noha nem unalmas, de túlontúl érdekfeszítőre sem sikerült. A kocka akkor fordul, mikor megjelenik egy gyanúsított, Albert Sparma (Jared Leto).

Minden jel arra utal, hogy ő a gyilkos, bizonyíték még sincs, sőt, a férfi kifejezetten élvezi a játékot a rendőrökkel. Sparma feltűnésével az összkép sokkal thrilleresebbé válik, több az izgalom és a feszültség. Az utolsó harmadra érkeznek a válaszok és egyúttal a csavarok is. Fény derül Deacon múltjára, az összefüggésre a jelennel, hogy aztán visszafordíthatatlan események láncolatával lezáruljon ez az ördögi kör. Bőven akadnak kérdések, gondolok itt Sparma céljára, motivációjára, valamint Deacon traumája is kissé izzadtságszagúra sikeredett. Az epilógus tovább csavarja szálakat, hol frappánsan, míg máskor feleslegesen, a zárójelenet szerencsére kellően erőteljes lett és reménykedtem is benne, hogy meg merik lépni.

Denzel Washington rutinból hozza a vén róka zsarut, nem kellett megerőltetnie magát. Rami Malek kiváló színész, de ebben a szerepben egyszerűen nem működött. Se nem hiteles, se nem meggyőző, határozottan rossz választás volt. Jared Leto ellenben rég nem volt ennyire jó. Végre nem egy harsány és ripacs karaktert kellett megformálnia, ez a visszafogottság pedig piszok jól állt neki. (Azért a Golden Globe jelölés így is túlzás.)

Ha egy fokkal kidolgozottabb karakterekkel és kicsit koherensebb sztorival bírna, az Ördög a részletekben egy gyöngyszem lenne. A végeredmény így sem rossz, hangulatos, komor neo-noirt látunk, mely érdekes kérdéseket boncolgat - kár, hogy az alapanyagban ennél több volt. Hancock így megmarad a már említett tisztességes iparosnak, aki nem okoz csalódást, de a várt áttörést nem tudja elérni. Talán legközelebb jobban figyel az ördögre a részletekben.

Ördög a részletekben

Kinek Ajánljuk
  • Akinek hiányzik már egy korrekt neo-noir
  • Aki kedveli a lassabb, nyomozós filmeket
  • Akit nem zavar egy kidolgozatlan karakter, ha jó színész alakítja
Kinek Nem
  • Aki egy minden fronton precíz sztorit vár
  • Aki egy pörgős thrillerre számít
  • Akinek fontos az aprólékos karakterrajz
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.