Hirdetés

Pilot: The Book of Boba Fett

|

Feltámadt a legenda?

Hirdetés

Dacára annak, hogy Boba Fett - kis túlzással ugyan, de - egy két lábon járó biodíszlet volt a klasszikus Star Wars-trilógia utolsó két felvonásában, a fejvadász karaktere gyakorlatilag kultstátuszba emelkedett az utóbbi évtizedekben, és a mára már legendának számító Fejvadász háborúk-könyvekben vissza is hozták őt a halálból. Mindössze idő kérdése volt, hogy a messzi-messzi galaxis irodalma után valamikor mozgóképen is újra elővegyék a figurát, és noha egy önálló Boba Fett-film már hosszú évek óta terítéken volt a Lucasfilmnél, a Solo: Egy Star Wars-történet csúfos alulteljesítése végül ezt a projektet is aláásta. Egészen addig, amíg Jon Favreau és Dave Filoni kapott az alkalmon, hogy a The Mandalorianben támasszák fel, aztán pedig a saját sorozatába vezessék át az antihősként újradefiniált fejvadászt.

Hirdetés

Túlzás lenne azt mondani, hogy a The Mandalorianben látott feltűnése azonnal megváltotta volna Bobát (hús-vér karakter helyett leginkább továbbra is ő "a fickó a menő páncéllal"), azonban annyit biztosan sikerült megerősíteni vele, hogy kifejezetten alulhasználták A Birodalom visszavágban és A Jedi visszatérben, ráadásul emlékezetes fejvadászokból egyébként sem sokat kaptunk még a messzi-messzi galaxis filmjeiben és sorozataiban (leszámítva persze Din Djarint és A klónok háborúja Cad Bane-jét). Ennélfogva megvolt a potenciál a The Mandalorian második évadának végén beharangozott The Book of Boba Fettben, hiszen a könyvek után talán végre ilyen formában is lehetőségünk lehet elmerülni a Star Wars eddig kevésbé feltérképezett szegletében, a kegyetlenséggel és árulásokkal teli alvilágban.

Legalábbis valami hasonlót ígér a sorozat felütése, ami rögtön azután veszi fel a fonalat, hogy láthattuk, hogyan ragadja magához Boba Fett (Temuera Morrison) Jabba trónját Bib Fortunától. Innentől tehát ő Tatuin maffiavezére, jobb kezeként a fő szériában általa megmentett, szintén fejvadász Fennec Shanddel (Ming-Na Wen). Innentől kezdetét veszi a hatalomátvétel: a széria gengszterfilmes gyökereihez méltón többen is Boba elé járulnak különböző ajándékokkal, ám mint az sejthető volt, nem mindenki hódol be olyan könnyedén. Vélhetően idő kérdése, hogy egy nagyobb összeesküvés bontakozzon ki a színfalak mögött, mert a pilot epizód szűk 35 perces játékideje ennél sem többet, sem kevesebbet nem sugallt a későbbiekre nézve - ami nem is feltétlenül probléma, ha valaki a The Mandalorian után itt sem vár bonyolultabb sztorit.

Ami sokkal fontosabb, hogy végre tényleg elkezdtek mesélni Boba Fettről, sőt, már rögtön a nyitányban választ adnak arra a mindenkit foglalkoztató kérdésre, hogy miként élte túl a sarlakk bendőjében tett kiruccanást. A megoldás nincs túlgondolva, ám szerencsére itt nem is áll meg a visszaemlékezés: a széria ugyanis betekintést enged a fejvadász további megpróbáltatásaiba A Jedi visszatér eseményei után. Az epizódnak határozottan jól áll ez a két idősíkon zajló történetmesélés, hiszen alapvetően egyik szál sincs túlbonyolítva, ám kellően érdekesek ahhoz, hogy ilyen bontásban kíváncsian térjünk vissza egyikhez vagy másikhoz. A már említett Fejvadász háborúk-trilógia hasonlóan, a múlt és a jelen történéseinek párhuzamos elmesélésével mutatta be Boba Fett sztoriját, jó eséllyel tehát a teljes évadot ez a szerkezet fogja jellemezni, míg végül össze nem ér valamilyen módon a két történetszál.

Kétség sem fér ahhoz, hogy sosem láthattuk még olyan emberi oldaláról Bobát, mint amikor a fáradtságtól és kiszáradástól szinte talpra sem tud állni, míg végül mégis sikerül kivívnia fogva tartói, a buckalakók tiszteletét. Arról lehetne vitázni, hogy Temuera Morrison színészi eszköztára mennyire főszerepre való, de egyrészt Boba Fett nem az a figura, aki díjnyertes alakítást követel meg, másrészt a Ming-Na Wennel alkotott párosukat továbbra is roppant élvezetes nézni, harmadrészt pedig valljuk be: Pedro Pascal negyedannyit sem színészkedhetett a saját sorozatában. Egyelőre minden esélye megvan, hogy a cselekmény előrehaladtával talán még egy-két személyiségjeggyel is gazdagodjon a címszereplő - azzal például már sikerült felvetni egy érdekes irányt, hogy Jabbával ellentétben a hatalmát nem félelemre, hanem tiszteletre szeretné alapozni.

Az epizóddal kapcsolatos legnagyobb pozitívum és egyben legnagyobb kritikám furcsa módon egy és ugyanaz: a stílus, a hangulat. Akinek már tényleg a könyökén jön ki a Tatuin homokkal borított képi világa és hogy ugyanazokat a lényeket látjuk újra és újra ebben a messzi-messzi galaxisban, az talán már kapásból ellenérzésekkel fog belevágni a The Book of Boba Fettbe. Ezen nem lehet szépíteni, valóban nem sok olyan figurát és helyszínt vonultat fel a pilot, amit már ne láttunk volna ezerszer. Ugyanakkor Boba Fett központja mégiscsak a Tatuin, és valahogyan sikerült még a Mandaloriannál is westernesebb élményt alkotni, megspékelve Ludwig Göransson szenzációs zenéjével, ami végig jelentősen dominál. Lehet, hogy nincs új a (kettős) nap alatt, elvégre már sokszor látott elemeket és a Mando hangulatvilágát ragadják meg újra, de az a helyzet, hogy mindez nagyon jól illeszkedik a maffiafilmes körítéshez.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Ezzel persze nem kívánom pozitív színben feltüntetni az eredetiség kvázi hiányát, de be kell látni, Favreau és Filoni kiváló érzékkel lubickolnak a Star Wars világában, és a már jól ismert alapokkal is képesek szórakoztatni. Hozzáteszem, azok közé tartozom, akiket nem kötöttek le maradéktalanul a The Mandalorian "mellékküldetéses" epizódjai, és nem is tartom olyan kiemelkedőnek a szériát, ezért valódi meglepetésként ért, mennyire kellemes csalódás a The Book of Boba Fett nyitánya. Itt egy pillanatra sem éreztem, hogy elmozdulna a fókusz, és ne azt hozná a széria, mint amire vállalkozott: vagyis hogy bemutassa, van még mit mesélni a galaxis legjobb fejvadászáról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.