Hirdetés

Sikoly 6 - Kritika

|

Nagyvárosi slasher miX.

Hirdetés

A tavaly megjelent ötödik Sikoly több szempontból is szakított a hagyományokkal. A széria atyja, a 2015-ben elhunyt Wes Craven helyét átvette a Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett rendezőpáros, akik számos új figurát hoztak be és minden eddiginél jobban ráfeküdtek a meta vonalra.

A negyedik és ötödik rész közt eltelt 11 év után most alig egy esztendőt kellett várni a következő etapra, úgyhogy a rajongókban még élénken élhettek az emlékek. A hatodik felvonás szintén nem rest újítani, más a helyszín és most először Sidney teljesen kimaradt a történetből. Persze ettől a film még bőven lehet jó.

Hirdetés

A 2022-es mészárlást túlélő hőseink igyekeznek túllépni az őket érő traumán, mely Samnek (Melissa Barrera) megy a legnehezebben. Húga, Tara (Jenna Ortega) azonban szeretné élni az életét és a múlt helyett a jövőbe tekinteni. A dolgot megnehezíti, hogy Sam gyilkosként, nem áldozatként van beállítva a médiában, a hab a tortán pedig Ghostface visszatérése.

Mielőtt belevágnánk a film tényleges megvitatásába, öntsünk tiszta vizet a pohárba. Borítékolható volt, hogy a hazai korhatárbizottság hatalmasat túlzott, amikor a legmagasabb X kategóriába száműzte a filmet, azaz csak este 10 óra után lehet vetíteni. Sokan összeesküvést képzeltek a dolgok mögé, a végeredményt látva nem alaptalanul. A Sikoly VI ugyanis hiába a sorozat legbrutálisabb darabja, semmi olyat nem tartalmaz, amit ne látott volna már olyasvalaki, akinek kettőnél több slasherhez volt szerencséje. Röhejes az egész és okkal röhög mindenki ezen a megérvelhetetlen túlzáson.

No, de vissza a filmre. A nyitány a védjegynek számító telefonbeszélgetéssel indít, illetve az ezt követő, szokásos macska-egér harccal. Ám rögtön húznak egy váratlant és megbolondítják az egész játékot. Frappáns lépés, rögtön berántja a nézőt és felkelti az érdeklődést. Majd ugrunk a főszereplőkre, akik nem sokáig élvezhetik a gondtalan mindennapokat, ugyanis valaki megint rájuk pályázik. Vagyis elsősorban Samre, akit gyilkosnak nevez és meg akarja büntetni, mindezt úgy, hogy megidézi az összes korábbi woodsborói mészárost valamilyen formában. Szintén pazar ötlet, erősebbé teszi a rejtélyt és növeli a misztikumot. A meta vonalból sem vettek vissza, továbbra is filmként tekintenek az egész eseménysorozatra és a zsáner paneleit felborítva viselkednek, hátha ez megvédi őket. Eme köntös valamelyest magyarázza az átgondolatlanságokat és a komolyan vehetőséget, kár, hogy a végére viszont már a kelleténél jobban átfordul az összkép, de erre még visszatérünk.

A karakterek közti dinamika működik, Sam és Tara egyértelműen viszik a prímet, az alap négyesként funkcionáló kvartett másik két tagja viszont továbbra is inkább irritáló és súlytalan,  mintsem szimpatikus. A helyszín most először Woodsboro helyett New York, mely számos lehetőséget rejt magában. Amikor Gillették erre koncentrálnak, az fantasztikusan működik, ennek ékes példája a pokolian feszült metrós jelenet. Ki lehetett volna használni az ebben rejlő potenciált, de a többi esetben nem ennyire hangsúlyos a nagyvárosi miliő. A cselekmény ennek ellenére jó ütemben halad, a túlzások elnézhetők, ám az utolsó harmad a kelleténél jobban mellé megy.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hiába kevésbé kiszámítható a gyilkos(ok) kiléte, miután megtörténik a reveláció, teljesen kukázzák a következetességet és a logikát. A motiváció hiába érthető, ha roppant izzadtságszagúnak és megalapozatlannak hat, illetve ezen felül is számos korábbi döntést, következményt meg lehet kérdőjelezni a megoldás fényében. Szintén bosszantó, be nem váltott ígéret, hogy senki nincs biztonságban. Külön kiemelik, hogy ebben a franchise-ban már ott tartanak, hogy bárki meghalhat, ehhez képest a "plot armor" messziről lerí egyes szereplőknél.

A Sikoly VI egy korrekt slasher lett, illik a sorozat szellemiségéhez, az újításai működnek, sőt, többet is használhatták volna őket. Egyértelműen az eddigi legvéresebb rész, de semmi olyan drasztikusat nem látunk, amivel korábban ne találkoztunk volna. A feszültség, a horrorelemek nemkülönben hatásosak, a meta vonal talán lehetne kevésbé önismétlő, de még mindig megvan a bája. Kár, hogy az utolsó harmadra kicsit szétesik az addig remek összkép és megoldásaiban, ígéreteiben sem képes felnőni a saját maga által kreált mércéhez. Ghostface azért köszöni szépen, jól érzi magát és derekasan döfködi az áldozatait, a népszerűségét nézve pedig gyanítható, hogy nem most láttuk utoljára.

Hallgassatok meg egy másik véleményt is:

Sikoly VI

Kinek Ajánljuk
  • Aki eddig is szerette a franchise-t
  • Aki minőségi újításokat vár
  • Akinek még nincs elege a meta pillanatokból
  • Aki kedveli a slashereket
Kinek Nem
  • Aki a régi arcok nélkül nem akar új Sikolyt
  • Aki unja a meta filmeket
  • Akit zavarnak az ellentmondások és a logikai bakik
  • A korhatárbizottságnak
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.