Hirdetés

Sorozatkritika: A világ ura: Forradalom

|

Forradalmian rövid He-Man kaland.

Hirdetés

Új néven ugyan, de ott veszi fel a fonalat a Forradalom, ahol a Kinyilatkoztatás véget ért. De miről is van szó? A Masters of the Universe (A világ ura) franchise még a 70-es években indult útjára, mint játékfigura-kollekció, majd '83-ban rajzfilmsorozatban adaptálták a sztorit, '85-ben pedig élőszereplős filmben is. Ugrunk az időben sok-sok évet, készültek további sorozatok, új karakterekkel bővült a műanyag figurák kínálata, majd elérünk 2021-be, amikor Kevin Smith (a Shop-stop és a Dogma rendezője) hatáskörébe került, hogy dobjon össze egy új Masters of the Universe sorozatot.

A magyar címén A világ ura: Kinyilatkoztatás kapcsán kritikámban kifejtettem, hogy egy teljesen szórakoztató sorozattal volt dolgunk annak idején, amit övezett egy kisebb felháborodás, hogy a főbb karaktereit kispadra tette egy időre az első félévadban (amit ma már inkább gyerekes hisztinek látok, mint jogos indulatnak). Mostanáig kellett várnunk a folytatásra, hogy meglássuk, He-Man és Skeletor harca miként folytatódik tovább A világ ura: Forradalomban.

Hirdetés

A történet ott veszi fel a fonalat, ahol… lehet, ezt a kifejezést már használtam az előbb? A lényeg, hogy He-Man, vagyis Adam herceg arra kényszerül, hogy átvegye apjától a koronát, de nem biztos benne, hogy képes lenne egyszerre forgatni a kardot, mint He-Man és felügyelni a birodalmat királyként. Eközben Skeletor azzal szembesül, hogy odahaza egy robotikus hatalom átvette az irányítást, és még ő, főgonoszsága is behódolásra kényszerül a technológia hatalma előtt. Amennyire kevésnek tűnik ez az 5 darab, fejenként 20 perces epizód, annál több új karaktert, fordulatot és történetszálat gyömöszöltek bele a Forradalomba. Viszont a Kinyilatkoztatással szemben ez egy kerek sztori, nem félévaddal indul, aminek várhatunk még a második felére.

Vegyétek komolyan, amit mondtam, hogy sok mindent raktak bele egy-egy epizódba. A félig robot-félig koponya Skeletor feletteseként feltűnik Mother Board, akinek a főnöke Hordak inváziót tervez Eternia ellen. Teela sem nyugszik, aki útnak indul, hogy még több varázserőt szerezzen magának, hogy újra alkossa Preterniát. Közben Orko találkozik valami új figurával, akivel megpróbálják fejleszteni He-Man kardját… szóval tényleg sok minden történik. A Forradalom egy új érdekes témát is behoz, a technológia és a varázslat viszonyát, amiből semmilyen fajta filozófiai mélységet vagy szimbolizmust nem akarnak kisajtolni, egyszerűen vizuális szempontból izgalmas, hogy eme space fantasy világ sci-fi jellege nagyobb szerepet kap a folytatásban.

Animáció szempontjából tartja az eddig megszokott magas színvonalat, élénk színek, izmos férfiak, látványos csaták, űrhajók és dinók, képi világában most is lebilincselő A világ ura, ezzel eddig se volt gond. Szinkronszínészek terén Mark Hamill Skeletorként még mindig brillírozik, viszont új karakterek is érkeztek, hallhatjuk William Shatnert, illetve Hordak életre keltéséért Keith David felel, akinek az abnormálisan mély hangja nagyon passzol ehhez a földönkívüli hadúrhoz. (Zárójeles funfact, hogy Mother Board hangját az a Meg Foster adja, aki a '87-es feldolgozásban Evil-Lynt játszotta Dolph Lundgren mellett.)

A világ ura: Forradalom egy nagyon szórakoztató rajzfilm lenne, ha mondjuk 10-15 epizódban próbálták volna elmesélni ezt a cselekményt, amit 5 részbe gyűrtek végül bele. Nagyon gyorsan váltják egymást az események, a fordulatoknak nincs idejük leülni, az új karaktereket alig ismerjük meg, a mélypontok nem is nevezhetőek mélypontnak, olyan hamar lábalnak ki belőle főhőseink, és a papíron jól működő menő karakterpillanatok se vesztenék el hatásosságukat, ha rendesen meg lenne nekik ágyazva. Így viszont dramaturgiai szempontból leginkább felszínes a legtöbb érzelmes jelenet, a problémák megoldásai és a konfliktusok feloldásai nem kielégítőek, mert a nagy rohanásban mindig úgy érződik, hogy a semmiből érkeznek.

Papíron számomra sokkal imponálóbb a Forradalom története, mint a A világ ura: Kinyilatkoztatásé, nagy kár, hogy míg az utóbbi 10 epizódban mesélhette el egyszerűbb történetét, addig a Forradalom új karaktereket és történetszálakat kényszerít mindössze 5 részbe. Izgalmas, fordulatos és felettébb szórakoztató eme space fantasy világ és konfliktusa, amik életre kelnek a Forradalomban.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Akik szerették a Kinyilatkoztatást, azoknak mindenképp tudom ajánlani (hiszen folytatódik még ez a történet ezek után is), de rövidsége okán ne legyenek olyan elvárásaink, hogy érzelmileg bevon, vagy cselekményével beránt, mert amilyen hamar jön, olyan hamar távozik is a szervezetünkből He-Man és Skeletor legújabb harca.

A világ ura: Forradalom

Kinek Ajánljuk
  • Akinek bejött a Kinyilatkoztatás is.
  • Aki nem bírná elviselni, ha megint kispadra ültetnék He-Mant.
  • Aki egy pörgős, kardozós, fordulat space fantasy katyvaszra vágynak.
Kinek Nem
  • Akik nem szeretik a kapkodós történetmesélést.
  • Akinek 5 epizód csak meghozza az étvágyát.
  • Akik frászt kapnak az "I HAVE THE POWER" kiáltástól.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.