Hirdetés

Sorozatkritika: Demon Slayer - 1-3. évad

|

Az animék rajongói továbbra is elkényeztetve érezhetik magukat.

Hirdetés

Miközben Hollywoodot az elmúlt években több tényező is hátráltatta - COVID, lankadó moziba látogatási szokások, illetve a mostani forgatókönyvírói sztrájk - addig a sokáig csak japán mesékként elkönyvelt animék egyre népszerűbbek és nézettebbek lettek. Ez persze csak azoknak lehet meglepetés, akik egyáltalán nem követik figyelemmel, mi zajlik tőlünk majd 9000 kilométerre keletre.

Az animék világa ugyanis nemcsak a szóban forgó szigetvilág, hanem a nyugati kultúra szemében is különleges történeteket rejt magában, amit elképesztő látványvilággal, kidolgozott karakterekkel, és nem mindennapi akciójelenetekkel spékelnek meg. Igen, néha azért befér 1-2, nyugati szemmel indokolatlannak tűnő bugyuta jelenet is - de ez is az animék bájához tartozik.

Hirdetés

Miközben a végül háromfelé szedett Attack on Titan finálé utolsó felvonására vár az animenézők tábora, 2019-ben útjára indult a Demon Slayer. Odáig nem merészkednénk, hogy méltó kihívója lehetne az Attack on Titannek, de azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy ügyesen pótolta azt az űrt, amit az előbbi évadai közötti pauzák idéztek elő.

Mint a legtöbb anime, úgy a Demon Slayer is egy azonos nevű mangán alapszik: Koyoharu Gotouge (a rend kedvéért a japán nevek angol változatánál maradunk a cikkben) írta és illusztrálta a 2016 és 2020 között megjelent történetfolyamot. A manga osztatlan sikere (2019 és 2020 best-selling mangájáról van szó) garantálta, hogy előbb vagy utóbb anime feldolgozást kapjon, aminek rendezését Haruo Sotozaki vállalta el.

A június közepén véget ért harmadik szezont követően megállapítható, hogy a Demon Slayer évadról évadra egyre jobb. Persze az alapkoncepció tudatában fel sem merülne a kétely, hogy ne lehetne minőségi vagy szórakoztató alkotásról szó. Elvégre ki ne nézne szívesen szamurájkardokkal démonok ellen közdő harcosokat?

A történet a 20. század eleji Japánban játszódik, ahol egy titkos társaság már évszázadok óta harcban áll vérszomjas démonokkal. Tanjiro Kamado és családja békésen él egy hegyvidéki otthonban, ám a fiatal élete egy csapásra megváltozik, miután egy démon üt rajta a famílián. Húgán, Nezukón kívül senki sem éli túl a félelmetes vendég váratlan felbukkanását, ám Nezuko túlélése is nagy árat követelt: ő maga is átváltozott démonná, viszont látszólag az emberi vonásait is sikerült megőriznie.

Tanjiróékat kezdetben a Víz Oszlop/Hashira, Giyu Tomioka, a Démonvadászok csoportjának egy magasrangú tagja segíti. Tanjiro - és a nézők - tőle tudják meg, hogy micsoda küzdelem zajlik már évszázadok óta a démonok és a vadászok között, és hogyha Tanjiro bosszút akar állni, akkor neki is ilyen harcossá kell képeznie magát.

Innentől kezdve az anime történetek megszokott ívét követhetjük nyomon: főhősünk találkozik egy mesterrel, akitől eltanulja a démonvadász szakma rejtelmeit, útja során pedig további harcosokkal barátkozik össze, és a nézővel együtt bővíti tudását a világ e titkos oldaláról. Azonban Tanjiro esze nemcsak a bosszúálláson jár, hanem azon is, hogy megtalálja a gyógymódot arra, hogy visszaváltoztassa húgát emberré - amire még soha korábban nem volt példa a történelemben.

Bár egyértelműen az első évad nyújtja a legtöbb újdonságot, mégis itt bukdácsol a leginkább a széria. Egyrészt igencsak kiszámítható: míg más animék szeretik gyötörni a főhősöket, hogy csak második, harmadik próbálkozásra sikerüljön az a bizonyos próbatétel, addig Tanjiro korszakos zseniként tör utat magának minden szituációban.

Ez természetesen nem mindenki számára lehet bosszantó. Ami viszont az első évadra egyértelmű hatalmas árnyékot vet, az Tanjiro egyik harcostársa, Zenitsu felbukkanása, aki bátran jelentkezhetne a film- és animetörténelem legidegesítőbb karaktereinek versenyébe - és nagy eséllyel minimum dobogós lenne. Tökéletes példája annak, hogy ami viccesen hat egy manga hasábjain, az mennyire irritáló tud lenni egy anime adaptációban - folyamatos nyávogás, sírás, rívás, mindezt természetesen üvöltve átadva. Röviden ez Zenitsu, aki indokolatlanul sok játékidőt vesz el a fősodortól.

Szerencsére azonban amennyi reflektorfényt kap az első évadban, olyannyira szorul hátra a folytatásokban - sőt, van egy olyan állapota is, amiben egyáltalán nem irritáló! Ezzel együtt az első évad kiszámíthatóságát is maga mögött hagyja a széria, miután igazi próbák elé kerülnek főhőseink, ami echte körömrágós harcjeleneteket eredményez a képernyőn.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A fenti szőrszálhasogatásokon túl a Demon Slayer egy akciódús, a korabeli Japánt korhűen megidéző anime széria, ami teljesen megérdemelt módon találja magát a trendi és legnépszerűbb animék között. Grafikája és látványvilága lehengerlő, ahogy az is külön dicséretet érdemel, ahogy minden harcosnak és minden démonnak más-más különleges képességet találtak ki. És hogy ne csak fekete-fehér felállásról legyen szó, a történet arról sem feledkezik meg, hogy bemutassa a démonok hátterét, ami általában egy keserű visszaemlékezés szokott lenni nyomorúságos emberi mivoltukról.

A Demon Slayer első három évada összesen 55 epizódot tartalmaz, ám aki csak most kezdene neki, annak legalább jövő évig lesz ideje bepótolni a lemaradását. Ám vigyázat: a 20 perces részek tökéletesen megágyaznak egy maratonnak, és könnyen elő tud fordulni, hogy a "na csak még egyet" hozzáállásból egy pirkadatkor esedékes befejezés lesz. Mi előre szóltunk…

Demon Slayer: 1-3. évad

Kinek Ajánljuk
  • Akik szeretik az akciódús, ám érzelmekkel is teli történeteket
  • Akik igénylik a különleges látványvilágot
  • Akik értékelik, ha az alkotók kellő mennyiségű fantáziával alkotnak meg egy világot
Kinek Nem
  • Akiket nem tud lázba hozni démonok és szamurájok egymás elleni harca
  • Akiket kiráz a hideg a japán kultúrától
  • Akik számára egyetlen idegesítő karakter az egész film/sorozatélményre rá tudja nyomni a pecsétjét
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.