Hirdetés

Téli szünet - Kritika

|

Alexander Payne 6 év után rendezett újra.

Hirdetés

Napjainkat a folytatások és univerzumépítések jellemzik, aminek hozadéka, hogy az újabb részeknek egyre többnek, jobbnak, színesebbnek és grandiózusabbnak kell lennie ahhoz, hogy a közönséget bevonzzák. Ezek a filmek azonban sokszor narratív szempontból alulmaradnak a látványos világokkal szemben, így mégsem feltétlen teljes az élmény.

Ezzel szemben pedig vannak az olyan egyszerű, letisztult drámák, mint a Téli szünet, amik minden nagyzolás nélkül képesek az ember lelkéig hatolni.

Hirdetés

A házsártos történelemtanárra, Paulra (Paul Giamatti) hárul a feladat, hogy idén karácsonykor felügyelje azokat a diákokat, akik nem tudnak a bentlakásos iskolából hazautazni az ünnepekre. Pault viszont senki sem szereti, és ő sem kedvel másokat, különösen engedetlen diákjával, Angusszal (Dominic Sessa) gyűlik meg a baja, aki persze szintén a nyakán marad a téli szünet alatt. Ők ketten, és az iskola főszakácsa, Mary (Da'Vine Joy Randolph) összezárva várják az új tanévet, vicces és megindító pillanataik pedig nemcsak egymásra lesznek hatással, hanem a nézőre is. 

A helyzetkomikum és a frappáns replikák egyaránt jellemzik a filmet, meglehetősen színes palettán mozognak a keserédes poénok, amikből egy végtelenül humoros film kerekedik ki. Persze ez mit sem érne kiváló ellenpontok nélkül. A Téli szünet egyszerre nevettet meg minket és rendíti meg a lelkünket, hiszen e három megtört ember egymásra találása mentes minden giccstől. Nem hiába emlegetik Payne legkiforrottabb műveként, mivel a szívszorító jelenetek és a poénos megjegyzések remek aránnyal, egymásra építve vannak jelen. Épp ilyen kiválóak a karakterek jellemei is, és hiába tűnik elcsépeltnek a befásult mentor-nagyszájú tanítvány páros, hihetően nyílnak meg ezek a figurák egymás hatására. Ehhez azonban nemcsak egy kitűnő íróra (David Hemingson, aki egyébként eddig kizárólag sorozatepizódokat jegyzett) volt szükség, hanem kifogástalan színészválasztásra is.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Nem véletlen, hogy a film főszereplőit számos rangos díjra jelölték: Paul Giamatti teljes természetességgel hozza a mogorva, konzervatív apafigurát, az együttérzés felé megtett rögös útja pedig kifejezetten szórakoztató; Dominic Sessáról nehéz elhinni, hogy élete első filmszerepében látjuk Angusként, veteránokat meghazudtoló profizmusról tesz tanúbizonyságot érzékenységével és határozottságával; Da'Vine Joy Randolph is joggal happolja vetélytársai elől a díjakat, hiszen egy karácsonykor a fiát gyászoló asszony összes fájdalma és elfogadásra törekvése benne van a játékában, holott viszonylag keveset láthatjuk őt a vásznon. A film világában a szereplők magánya nemcsak a téli szünetre korlátozódik, hanem mindannyiuk számára ismerős, permanens állapot, és fájdalmas, ugyanakkor felemelő végignézni, ahogy egymásra utaltságuk kényszeresből vágyottba fordul át.

A melodrámában a '70-es évek miliője nem pusztán közegként szolgál, hanem a formanyelvi megoldások is ehhez a korszakhoz igazodnak. Már az előzetes tévéfilmes hangulatot ígér, amely egyszerre támasztja alá a történet idejét és körülményeit, valamint kedvesen nosztalgikus érzéseket kelt a közönségben az első pillanattól kezdve. Meglehet, a film cselekménye a szó szoros értelmében nem túl eseménydús, azonban Payne kifejezetten a három szereplő személyiségére és egymáshoz való interakciójukra épít, ezért sokszor a felállás egy kamaradráma érzetét kelti. Amilyen egyszerű az alapszituáció, annyira tartalmas a megvalósítása, ugyanis a rendező kevéssé foglalkozik azzal, hogy mit látunk a vásznon, sokkal inkább az érdekli, miért és hogyan játszódnak le az érzelmek magukban a szereplőkben.

Meglepő, ám igazán örvendetes, hogy a kétes fogadtatású Kicsinyítés után Alexander Payne egy ennyire megindító, öntudatos és összességében "szép" filmmel tért vissza.  A Téli szünet egy régen várt, klasszikusokat idéző karácsonyi film, ami elé az egész család bátran leülhet.

Téli szünet

Kinek Ajánljuk
  • Akik egy igazán szórakoztató és megható filmre vágynak
  • Akik sosem tudják, mit nézzenek karácsonykor
  • Akik szeretik az egyszerű, de megindító történeteket
Kinek Nem
  • Akik egy grandiózus filmre vágynak
  • Akik az akcióorientált mozikat szeretik
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.