Hirdetés

Trónok harca 8x03 - Spoileres kibeszélő

|

A tévétörténelem legnagyobb csatája nem egészen úgy vonult be a köztudatba, ahogyan azt eredetileg elképzeltük.

Hirdetés

A Trónok harca befejező évadára már eddig is sok mindent lehetett mondani, azt azonban a legutóbbi rész után végképp nem, hogy hosszú idő után ne okozott volna ismét hatalmas meglepetést. Persze a meglepetés mint olyan, rengetegféle lehet, viszont jelen esetben sajnos ki kell mondani, hogy a készítők a szó legnegatívabb értelmében okoztak nekünk egy felejthetetlen másfél órát.

Hirdetés

Az első két epizód expozícióra, nagy újraegyesülésekre, na meg búcsúra építkező formulája után szinte mindenki azon merengett, hogy a kezdetek óta belengetett, az Élők és a Holtak közti elkerülhetetlen összecsapás - melyet nem kevesebb, mint 11 héten keresztül forgattak, méghozzá többségében az éjszaka leple alatt - vajon milyen meghökkentő és fájdalmas fordulatokat tartogat a számunkra. A stáb ehhez mérten Hollywoodot megszégyenítő technikai megoldásokkal, elképesztő kaszkadőri munkával, valamint néhány Emmy-díj gyanús színészi játékkal mindent elkövetett a siker érdekében, viszont ennek ellenére a hosszú éjszakára még így is a sorozat karrierjének egyik legrosszabb epizódjaként fogunk hivatkozni. Ahogy a legutóbb is, ha még nem láttad a Trónok harca 8x03-as részét csak a saját felelősségedre olvass tovább, hisz az éj sötét és tele van spoilerekkel!

Félelem és reszketés Deresben - Avagy Melisandre visszatér

Sosem egyszerű belekezdeni egy mindent eldöntő csatába. Rengeteg múlik a felvezetésen, hiszen akármennyire is szeretnénk, csak nem lehet in medias res módon rögtön a dolgok közepében csapni. Miguel Sapochnik rendező - aki a Fattyak csatájával rengeteg Trónok harca rajongó szívébe lopta be magát -, is tisztában volt ezzel a kitétellel, így nem is félt az idegeinkkel játszani. Az élők oldalán harcoló Makulátlanok, dothrakiak, és a többi szövetséges mind felsorakozott, hogy ha kell az életük árán is harcoljanak a holtak ellen, akik azonban valamilyen rejtélyes oknál fogva nem jönnek. Még a sokat megélt Jorah Mormont arcán is furcsa rettegés fut végig, valami vagy valaki közeledik a sötétben. A vörös papnő, Melisandre ígéretéhez híven visszatér, hogy beteljesítse sorsát, vagyis hogy az élőkért harcoljon. Ami viszont ezután következik, arra senki nem volt felkészülve, mivel a boszorkány  néhány varázsszó elsuttogása után lángokkal ajándékozza meg a dothrakiak fegyvereit. Gondolhatnánk, hogy egy ilyen ajándék után a holtaknak esélyük sincs a képzett lovassággal szemben, akik magabiztos előőrsként rontanak neki a sötét veszedelemnek, viszont hamar nyilvánvalóvá válik, miszerint hiába a Fény Urának ajándéka, a dothrakiaknak esélyük sem volt a hömpölygő halottakkal szemben.


Sárkányok tánca - Avagy az Éjkirály csapdába csalja a másik két sárkánylovast

Ha már hömpölygő holtak...Nem tudom, hogy az HBO és a mélyen tisztelt operatőr mit rontott el, vagy ez egy tudatos döntés volt és csak így akartak spórolni a CGI-on, de a lángoló vérlovasok volt az epizód egyik utolsó olyan pillanata, ahol még lehetett látni valamit abból a csatából, amit úgy harangoztak be, mint "a televíziózás történetének legnagyobb összecsapása". A készítők történelmet szerettek volna írni, ez sikerült is nekik, elvégre ember legyen a talpán, aki éjjellátó szemüveg és egy 4K-s televízió nélkül élvezhetően képes kivenni, hogy most éppen kit nyársalnak fel csevapcsicsa módjára. A helyzeten természetesen a kapkodó vágás sem segített sokat, ami a Sárkányok tánca kapcsán is megmaradt, ugyanis Dany és Jon légi támogatását nem a be nem fizetett villanyszámla, hanem egy hatalmas hóvihar és az ismételten gagyi vágás tette láthatatlanná az esetek kilencven százalékában. Pedig ha valamit, akkor ezt igazán kár volt így elrejteni, elvégre még Hollywoodban sem látunk olyat minden nap, hogy két sárkány egy harmadikat szeretne darabokra tépni. És bár Danyéknek sikerül az Éjkirályt elválasztaniuk a feltámasztott Viseriontól, azonban hamar kiderül, hogy a Vladimir Furdik által alakított karakter legalább annyira tűzálló, akárcsak az arany fürtökkel rendelkező Daenerys, így a sárkánytűz kvázi olyan neki, mintha csiklandoznák.


Aki bújt, aki nem megyek! - Avagy Arya kergetőzése a kastély falain belül

Az Éjkirály hajkurászása közben a holtak serege sem tétlenkedett, akik végül sikerrel törték át Deres falait, ezzel pedig nemcsak a feszültséget sikerült magasabb fokozatra tekerni, de egyúttal végre olyan jeleneteket is sikerült  leforgatni, ahol láttunk is valamit a képernyőn történő eseményekből. Nem fogok kertelni, Arya bújócskázása a kószáló halottak elől az epizód fénypontjai közé tartozott, - és nemcsak átvitt értelemben -, hiszen úgy sikerült emelni a tétet, hogy közben valójában egyetlen, ámde mégis rendkívül fontos főszereplő életéért izgultunk hosszú perceken keresztül. Mellesleg rendkívül szórakoztató volt látni, ahogy a Bravosban megedződött Starknak ismét minden tudását latba kellett vetnie a túlélés érdekében. 

Kicsi a bors, de erős - Avagy Lyanna Mormont nagy pillanata

Az ifjú Lyanna Mormont szinte azonnal a közönségkedvenc karakterek közt találta magát a hatodik évados debütálása után, hiszen zsenge kora ellenére nem egyszer tett fel olyan kérdéseket,  vagy állt bele olyan vitákba amelyeket még a legtökösebb westerosi lovagok sem mertek bevállalni. Bátorsága ellenére a Medve sziget úrnője sajnálatos módon végül nem érte meg a hajnalt, így bármennyire is szomorúak vagyunk a fiatal Mormont halála miatt, vigasztaljon minket az a tudat, hogy nem sok szereplő mondhatja el magáról azt, miszerint egy zombi óriással vívott csatában érte őt a hősi halál. Nem sokkal később Dany leghűségesebb testőrét, Ser Jorah Mormontot unokahúgához hasonlóan szintén elérte a kérlelhetetlen halál, miközben az a kissé megszeppent királynőt próbálta megvédeni a tömegével érkező holttestek seregeitől. A hősies küzdelem viszont itt is meghozta a gyümölcsét, hiszen Daenerys életben maradt, bár ennek az ára az volt, hogy Jorah olyan sebesülést szenvedett el, ahonnan nem volt visszaút. Jorah halála láttán a Targaryen lány érzelmileg szinte darabokra tört, hiszen Khal Drogo után egy újabb szerette lelt végső nyugalomra a kezei között.


Mit mondunk a halál istenének? - Avagy az Éjkirályt eléri a végzete

Mielőtt azonban Jorah végleg kilehelte volna a lelkét, az Istenerdőben is történt néhány olyan esemény, melyek alapjaiban írták újra a Trónok harca eddigi erőviszonyait. Míg Dany és Jorah a holtakkal, addig Jon a sebesült, ámde így is veszélyes élőhalott Viserionnal próbált meg dűlőre jutni. Amíg Jont lefoglalta a sárkány, addig az Éjkirály a Másokkal a háta mögött végre elérte célját, vagyis szemtől szembe került azzal a személlyel, akiért akár a világ végére is elment volna. Theon Greyjoy hősiesen védte Bran Starkot egészen az utolsó pillanatig, míg végül az Éjkirály kezei által lelte halálát. Azzal a tudattal halt meg, hogy mindent megtett a Starkokért és jóvá tette korábbi hibáit. Nem maradt más hátra, minthogy az Éjkirály beteljesítse célját, azonban a semmiből előbukkant Arya, aki sikeresen véget vetett ezeknek a horrorisztikus eseményeknek azzal, hogy leszúrta a holtak vezérét, ezáltal pedig az élőhalott sereg is elporladt, az életben maradtak megmenekültek és szerencsére Drogon is túlélte a csatát, így hőseinknek maradt egy ütőkártyája. De vajon hogyan tovább? Mit fognak tenni Jonék? Mihez kezdenek Cersei seregével? Fog még meglepetést okozni a sorozat vagy továbbra is elevickél a fan service farvizén? A 4. részből kiderül.


És ti mit gondoltok a 8. évad harmadik részéről? Beszéljetek meg velünk kommentben!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.