Hirdetés

Ürömapám - Kritika

|

Robert De Niro július 4-én ismerkedik meg új családjával. De jó ez nekünk?

Hirdetés

Mindannyiunk számára ismerős az az érzés, amikor egy új társaságba lépve figyelünk az összes mozdulatunkra, mert van bennünk egy erős félelem azzal kapcsolatban, hogy mit fognak gondolni a többiek. Ha pedig mindehhez generációs és/vagy kulturális különbségek is társulnak, máris kész a káosz. Ez a hétköznapi élethelyzet az évtizedek során számtalan filmet ihletett: rögtön eszünkbe juthat a Bazi nagy görög lagzi vagy épp az Apádra ütök, ha már Robert De Niróról van szó ebben az esetben is. De Niro a 2010-es években látványosan elindult a könnyedebb műfajok felé (Nagyfater elszabadul, Nagypapa hadművelet stb.), amit a kritikusai rendre úgy kommentálnak, hogy az amerikai filmgyártás egyik legnagyobb ikonja számára méltatlan szerepekkel váltja aprópénzre tehetségét és hírnevét, míg mások azt mondják, De Nirónak már igazán nem kell bizonyítania senkinek.

Mindkét véleményben van igazság, és bármit is gondoljunk, az biztos, hogy az Ürömapám ezen vonulat méltóságteljesebb darabjai közé tartozik, amit nézve azoknak sem kell kellemetlenül érezniük magukat, akik még A szarvasvadászból vagy a Taxisofőrből emlékeznek a legendás színészre (pláne, mert előbbire még egy finom utalást is kapunk az Ürömapámban).

Hirdetés

A történet szerint Sebastian (Sebastian Maniscalco) második generációs olasz bevándorló, aki beleszeret Ellie-be (Leslie Bibb), aki minden tekintetben az ellentéte: szüleinek szállodalánca van, a lány pedig épp most nyitotta meg saját kiállítását. A különbségek ellenére a kapcsolat jól működik, olyannyira, hogy Sebastian már azon gondolkodik, hogy megkéri párja kezét. Tökéletes alkalomnak tűnik a lány szüleinek (Kim Cattrall, David Rasche) hatalmas július 4-i ünnepsége. Igen ám, de a férfi apját, Salvót (Robert De Niro) nem lehet egyedül hagyni. De vajon mire megy egymással az olasz fodrász és az ízig-vérig amerikai szállodatulajdonos család?

Az Ürömapám klasszikus vígjátékdramaturgiát alkalmaz: megismerjük az egymástól nagyon eltérő családokat, majd különböző helyzetekben látjuk, amint a szemben álló értékek összecsapnak. Persze ez nem visz el a hátán egy teljes filmet (még akkor sem, ha alig 90 perc a játékidő), idővel ezeket a sztereotípiákat okosan kell árnyalni, és ebben a - részben Maniscalco által jegyzett - szkript meglepően konzekvens, ez pedig minden bizonnyal azzal van összefüggésben, hogy a komikus erőteljesen merített saját életéből. Így pedig a sztereotípiák sem válnak bántóvá: az olaszok sem csak hangosak és szenvedélyesek, hanem a mindennapi életük kedves szokásaiban őrzik a hagyományokat, és az amerikaiak túlféltése és optimizmusa is kap hátteret.

Ennek megfelelően a film humora is végig családbarát. De Niro makacssága és idejétmúltsága természetesen ezúttal is nagyon fontos humorforrás, de remek Kim Cattrall karótnyelt politikusa és Anders Holm aranyfiúja is (utóbbinál feltétlenül ki kell emelni Kovács Lehel szinkronját), Leslie öccse, Doug (Brett Collins) a maga spirituális ébredésével és szocialista világnézetével pedig talán a film legjobb mellékszereplője.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Persze mindez nem azt jelenti, hogy a Ürömapa mentes az összes vígjátéki klisétől (valamiért mostanában minden hollywoodi komédiában kötelező elem a rosszkor, rossz helyen előkerülő pénisz), de az mindenképpen hatalmas pozitívum, hogy a bevezetőben említett címekkel ellentétben ezúttal nem az idősebb színészeknek kell lehajolnia az alsóbb polcos poénokért.

Ráadásul a mozi még valamiféle üzenetet is próbál megfogalmazni. Persze azért nem kell komoly filozófiai mélységektől tartani, de Maniscalcóék ügyesen csempészik be a történetbe a családdal kapcsolatos gondolataikat. Ráadásul úgy hajtják végre mindezt, hogy egyik famíliát sem ítélik el vagy emelik piedesztálra. A De Niro által képviselt életrevalóság és vagányság éppúgy hasznos lehet a gyerekek számára, mint Leslie családjának túlféltése, arról pedig egy pillanatra sem szabad megfeledkeznünk, hogy ha néha terhes is, ahogy a szeretteink törődnek velünk, végső soron a mi boldogulásunk fontos számukra.

Az Ürömapám nem az a film, amire évek múltán is emlékezni fogunk, de úgy ülhetjük végig ezt a 90 percet, hogy néhány pillanattól eltekintve nem kell feszengenünk. Ez pedig az elmúlt évek hasonló próbálkozásait látva máris eredmény.

Ürömapám

Kinek Ajánljuk
  • Akik szeretik látni Robert De Nirót
  • Akik ráismernének saját családjukra
  • Akik kedvelik az emlékezetes mellékkaraktereket
Kinek Nem
  • Akik nem szeretik, ha egy film egyszerű
  • Akiket zavar a luxus
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.