Hirdetés

Három égető kérdés A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi első három részét követően

|

Nyugalmamat nem lelem, míg eme válaszokat keresem az Amazon sorozata kapcsán.

Hirdetés

Rekordnézettséggel indult el útjára szeptember 2-án az A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi című sorozat az Amazon Prime kínálatában. Már a harmadik epizódot is megtekinthettük, ami alapján elmondható, hogy Jeff Bezos cége valóban nem sajnálta a pénzt a sorozatra, hiszen lenyűgöző látványvilágban van része a nézőnek. Ezen felül Bear McCreary zeneszerző dallamaival A Gyűrűk Ura filmek hangulata is szépen idéződik meg egy-egy snittben.

Hirdetés

Azonban ennyi még nem elég ahhoz, hogy egy széria kimagasló legyen, márpedig A hatalom gyűrűinek ez lenne a végső célja. A minőségi verdikt kikiáltásával megvárnánk az évadzáró epizódot, ugyanakkor a könyvek ismeretében három rész után máris felmerültek kérdések, melyek nemcsak a laikus nézőt, hanem a Tolkien-életmű ismerőit is összezavarhatják. Két könyves SPOILER nélküli, és egy SPOILERes kérdést boncolgatunk, melyek felmerültek bennünk idáig.

Meddig akar terebélyesedni a sorozat?

Eme kérdés alatt kifejezetten a színészi stábra gondolunk. Ha a filmeket vesszük alapul, A Gyűrű Szövetségében megismerkedünk a szövetség kilenc tagjával, Bilbóval, Elronddal, Arwennel, Galadriellel, Szarumánnal. Majd A két toronyban őket követi Théoden, Éomer, Éowyn, Gríma, Szilszakáll és Faramir a fontosabb szereplők közül, hogy A király visszatérben már csak Denethor maradjon meg újoncnak. Ez összesen egy huszonegy főt számláló stáb, három filmre lebontva, ami a könyvek ismerete nélkül is könnyen követhetővé tette az eseményeket a nézők számára.

Három rész után a sorozat lassan megközelíti a trilógia főbb szereplőinek létszámát, és gyaníthatóan itt nem is fogja behúzni a kéziféket. Azonban míg a filmekre jutott majd' 11 óra a bővített változatokkal számolva, addig a szériában eddig három órányi játékidőt kaptunk. Kérdés, hogy ez a sűrűség mennyire fogja megülni az egyszeri néző gyomrát, főleg ha további könyvekből is ismert, valamint újonnan kitalált szereplők is felbukkanhatnak? Utóbbiak jelenléte pedig még a harcedzett Tolkien-fanok név- és arcmemóriáját is megdolgoztatják.

Azzal nincs probléma, hogy egy viszonylag gyéren lejegyzett időszakot töltenek fel saját innovációikkal és fantáziájukkal a készítők, viszont a mértékletességnek idáig híja akadt. És akárhogy nézzük, mindig is többen lesznek azok, akik nem olvastak egyetlen művet sem J.R.R. Tolkientól, mint azok, akik rendszerint újraolvassák a professzor köteteit. Az Amazonnak ügyesen kellene lavíroznia, hogy mind a rajongók, mind a "zöldfülűek" tetszését elnyerje a sorozat, de az nem segít, ha az egyszeri néző az olvasott barátainál rákérdezve szintén csak kérdőjeleket lát kiülni az arcokra. Ezek a könyvekben is jártas ismerősök pedig azt is jól tudják, hogy Tolkien azért a másodkort illetően is bőségesen ellátta hősökkel Középföldét, akiknek illene még előbb vagy utóbb felbukkanni a sorozatban is, tovább gazdagítva a nevesített figurák eddigi kavalkádját.

Miért olyan emberiek a tündék?

A könyves Tolkien-rajongók valószínűleg nem akadnak fent a diverz castingon, hiszen a bőrszínnek nincs különösebb jelentősége a könyvekben. Amin viszont már fennakadhat a szemöldökük, ha egy részleteiben leírt és jellemzett faj, mint a tündék felrúgják a konvenciókat, és kvázi hegyesfülű emberekként köszönnek be a kisképernyőn.

Jelen sorok írója a sorozat rajtjával egyidőben kezdte el újraolvasni a Szilmarillokat, melyet Tolkien fia állított össze elhunyt apja jegyzeteiből. Ebben Tolkien nemcsak A Gyűrűk Ura eseményeit megelőző korokat mutatja be, hanem Középfölde népeinek eredetét is, és kendőzetlenül került lejegyzetelésre, miszerint a tündék a világ legszebb teremtményei voltak, akiknek szépségét még a valák (a mitológia kvázi arkangyalai) is irigyelték és csodálták.

Ezt a már-már túlvilági gyönyörűséget Peter Jackson filmjei hűen visszaadták. Tolkien is éles határvonalat húzott a két nép között, mind világszemléletben, mind külsőben, ami pont megágyazott annak, hogy mégis milyen körülményes és ritka volt, amikor egy ember és egy tünde között szerelem lobbant fel (Tolkien történetei szerint ez kétszer történt meg).

A hatalom gyűrűi sorozat indokolatlan módon rúgja fel ezt a tolkieni alaptézist, amit jogosan érezhetnek arculcsapásnak a Tolkien-rajongók. A professzor ugyanis világosan lefektette a tündék megkülönböztető jegyeit: hegyes fülek, halhatatlanság, örökifjú arc - ez utóbbiból a jegyzetek alapján végül csak Círdan, a hajóács tudott kitörni, aki több tíz-, de inkább százezer év után képes volt szakállt növeszteni. Egy másik fontos sajátosság a noldák, a tündék egyik csoportjáé volt (Galadriel is ide tartozik), akik a valinori fák fényének emlékére képesek azt a jellegzetes angyali aurát kibocsátani. Ez amellett, hogy szemet gyönyörködtető látványt nyújt, egyben a sötétséggel szembeni pajzsként is tud szolgálni.

Azt persze tudja a 2022-es film- és sorozatfogyasztó, hogy ma már íratlan szabály, hogy belepasszírozzuk az emberi sokszínűséget a különböző mozgóképes alkotásokba. Azonban Középföldén rengeteg emberi nép akad, akik között a diverzitás ábrázolása könnyedén elférne. Ha tiszteletben tartották volna a tolkieni hagyatékot a készítők, akkor a tündék emberiesítése helyett pont az emberek sokszínűségének hangsúlyozásával tudtak volna leleményes különbséget tenni a két faj között.

A filmekből megismert túlviláginak tűnő tündék helyett megfásult arcok és tekintetek össztüzébe kerül a néző, amikor felbukkannak a tolkieni történelem legendás alakjai: nevezetesen Celebrimbor és Gil-Galad. Látványuktól nem áll el a szavunk, mint amikor először megpillanthattuk Arwent, Elrondot vagy Galadrielt a filmekben, ugyanis a hegyes füleiken kívül semmivel sem különbek az emberi karaktereknél. Az emberiesítés végül pedig pont ezektől a "transzcendens" élményektől foszt meg minket, amit nem tudnak kompenzálni az ámulatba ejtő városok és helyszínek. Továbbá ez a húzás élét veszi az Arondir (Ismael Cruz Cordova) és Bronwyn (Nazanin Boniadi) között kibontakozó románc nehézségeinek is, hiszen egyedül a hegyes fül és a bőrszín marad éles megkülönböztető jel a két figura között - amit persze az erre érzékeny nézők ismét kifuttathatnak egy bőrszín alapú fanyalgásra.

Miért kellett megkavarni az idővonalat? (KÖNYVES SPOILEREKKEL)

Ennek a kérdésnek a boncolgatásában már nem tudjuk elkerülni a SPOILEREKET, úgyhogy tényleg csak az olvasson tovább, aki már olvasott a másodkorról korábban, vagy éppenséggel nem allergiás a spoilerekre.

A harmadik epizóddal közelebb kerültünk annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy vajon mikortájt játszódik a sorozat. A könyvolvasók döbbenetére Númenorban megismerkedhetünk Elendillel (Lloyd Owen), a gyerekeivel, a régens királynővel és Pharazőnnel, a királynő tanácsadójával, ez pedig egyértelműen a másodkor utolsó évtizedeibe helyezi el a sorozat történéseit.

Csakhogy a tolkieni jegyzetek arról árulkodnak, hogy mire megismerkedünk Elendil nevével, addigra már elkészültek a gyűrűk, sőt Szauront egyszer már vissza is kellett verni Eriadorból - ez az a terület, ahol többek között Völgyzugoly, Brí és a Megye is található. Szauron első támadása során Eregion, Celebrimbor városa a gyűrűkováccsal együtt elbukik, míg a sorozatban mind a helyszín, mind a személy épségben van még.

A professzor iránymutatására ismét fittyet hánytak az Amazonnál, ami súlyos problémák sorát veti fel: nincs még Mordor, nincs még Barad-Dur (amire egy korábbi cikkben is kitértünk, miszerint 600 éven keresztül építették Mordorban), nincsenek hatalomgyűrűk, nincsenek gyűrűlidércek. Közben viszont Elendil, Isildur és a többi ember órája vészesen ketyeg, hiszen hiába élnek meg akár 200 évet is a númenoriak, idővel őket is utoléri az emberi ajándék, a halál.

Az öt évadosra tervezett sorozat kényelmesen bemutathatott volna 100-200-300 éves periódusokat egy-egy szezonban a másodkor jelentősebb időszakai közül anélkül, hogy kánon-, film- és önellentmondásba bonyolódott volna. Ehelyett viszont várhatóan 100-150 évbe lesz belesűrítve nagyon sok minden, ami Tolkien jegyzetei szerint a több mint háromezer évet felölelő másodkorban történt. Ha ezt a készítők képesek lesznek mégis koherensen, érthetően elmesélni, akkor minden rajongó és néző meg fogja emelni a kalapját.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Azonban az első kérdésben feszegetett stáb témakör valószínűleg még problémásabb lesz a következő évadokban. Továbbá a hatalom gyűrűinek hatása, pontosabban fogalmazva azok korrumpáló erejének gyorsasága ismét csak kérdőjeleket fog szülni az egyszeri nézőben is: hogy lehet, hogy Gollamot több mint ötszáz, illetve Bilbót hat évtized alatt nem változtatott át gyűrűlidérccé a hatalomgyűrű, de a sorozatban ez akár rövidebb idő alatt megtörténhet a leendőbeli nazgulokkal? Mert mérget vehetünk rá, hogy idővel ők is megérkeznek a sorozatba, és lehet arra is tippelni, hogy vajon nem Halbrand lesz-e az egyikük, akinek "királyi végzetét" és egyben felmenőinek Morgoth-szal való szövetségét a harmadik epizódban megismerhettük.

A kronológia megkavarása újfent egy olyan húzásnak érződik egyelőre, amivel inkább csak a saját dolgukat nehezítették meg az alkotók. Ezzel együtt pedig könnyű táptalajt is biztosítanak a kritikus rajongóknak, akik számára Tolkien művei a Szent Bibliával egyenértékűek. Sportfogadásos szakzsargonnal élve, egy mínuszos hendikeppel rajtolt el A hatalom gyűrűi - az elvárások már eleve hatalmasak voltak, amire rápakolódnak a fentebb felemlegetett furcsaságok. Ettől még nincs predesztinálva a sorozat az elkerülhetetlen bukásra, ugyanakkor az ötévados pályafutása során végig nagyító lencse alatt érezhetik majd magukat a közreműködők.

Bennetek milyen kérdések merültek fel az első három rész után?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.