Hirdetés

A Tabu szinkronforgatásán jártunk

|

Tom Hardy idén megannyi film után sorozattal jelentkezett és bátran kijelenthető, hogy az HBO-n magyar szinkronnal ma este bemutatkozó Tabu a nézők és a kritikusok idei kedvenc szériája lett.

Hirdetés

Március 17-én, azaz ma este 8 órakor debütál az HBO műsorán fantasztikus magyar szinkronnal a Tabu, amelynek első évada csak nyolc részes, de már be is rendelték a folytatását. Pár hete az HBO-nak és a szinkront készítő SDI Media Hungary-nek köszönhetően volt lehetőségünk kilátogatni a magyar változat felvételére, és beszéltünk a főszereplőt megszólaltató Király Attilával is.

Hirdetés

Bármikor, amikor szinkronlátogatásra érkezem az SDI Media Hungary-be, valahogy mindig a nap egyik csúcspontjának az számít, amikor körbesétálunk, és ha csak pár percre is, de bepillanthatok az egyes stúdiókban folyó munkákba. Mivel hétfőn, amikor megejtettük a Tabu forgatáslátogatását, több HBO-s sorozat szinkronján is dolgoztak, így kimondottan az is volt a célom, hogy mindegyik készülő produkcióra rápillantsak.

Az időzítés kulcsfontosságú, és ha a csillagok együttállása is segít, akkor elképesztően szórakoztató jeleneteknek lehet az ember fül- és szemtanúja. Pár évvel ezelőtt egy török sorozat forgatásába csöppentem bele a legjobbkor, ugyanis a stáb a könnyeivel küszködve nevette végig a jeleneteket. Szórta a poénokat a mikrofon előtt álló színész, erre kontrázott a hangmérnök és a szinkronrendező együttesen.

Most nem pont ugyanebben, de valami hasonlóban volt részem. Nyitva maradt ugyanis a mellettünk egy ajtó, így kihallatszódott az, amit a színész csinált a szomszéd stúdióban. Önmagában egy sporttémájú dokumentumfilm nem tartalmaz sok humorosat, de amikor nálunk éppen egy szexjelenetet szinkronizált a színész, és kintről a "jól bánik a dákóval" mondat hangzott el, akkor egy pillanatra megfagyott a levegő, és mindenkiből előtört a nevetés.

A kis túra után betértünk a földszinti stúdióba, ahol már javában dolgozott a szinkronrendező, Juhász Anna és a hangmérnök, Bokk Tamás a Tabu című sorozat aktuális epizódjain. Elég sűrű napnak néztek elébe, ugyanis több mint 20 színészt vártak a mikrofon elé. A hétfői forgatáson olyan művészek adták egymásnak a kilincset, mint Kovács Nóra, Barbinek Péter, Szersén Gyula, Reviczky Gábor vagy éppen Csuja Imre.

A Tabu azonban különös sorozat. Hiába játszik benne rengeteg színész, igazán állandó és olyan, akinek sok szövege lenne, nagyon kevés van. A stúdióba érkező több mint húsz színész közül majdnem mindenki csak pár mondatot mondott, és mivel a felvétel során ők csak azt a pár, rövidke jelenetet látják, így általánosan is elmondható, hogy tényleg csak kivételes esetben vannak képben azzal, pontosan mi is egy sorozat vagy film teljes története.

Mivel a szinkronrendezők a felvétel előtt megnézik az epizódokat, így tudják terelgetni a színészeket, fel tudják készíteni őket egy-egy véresebb jelenetre, egy a torkot, a hangszálakat igénybe vevő megszólalásra vagy éppen egy nyelvtörő mondatra. Mivel a rendező már látta a jeleneteket, így ő az, aki tudja, hogy egyes párbeszédek mire is futhatnak ki, így különösen nagy jelentősége van, ki melyik szóra helyezi a hangsúlyt, vagy melyik az a mondat, amelyet picit máshogyan kell megdolgozni.

Musgrove bárónő a sorozat egyik kulcsfigurája, ezért minden kiejtett szavának súlya, jelentősége van. Kovács Nóra tehetségének és rutinjának, és Juhász Anna instrukciónak köszönhetően könnyedén tökéletesítette a figurát. A sejtelmes bárónő szinte észrevétlenül vált át magyarul társalgási beszédből lekezelő stílusra, és a szája szegletében megjelenő kis mosoly Kovács Nóra hangjával pont annyira marad észrevétlen, mégis sokat sejtető, hogy tudjuk, több van a felszín alatt.

Bár sok kis szerepet ülhettem végig, szinte mindegyiknél egyformán igaz, hogy Juhász Anna a legapróbb részletekre is odafigyelve a maximumot követeli meg a színészektől. Ha kell, akkor kissé át is alakítják a magyar szöveget, hogy az még pontosabb, még szebb legyen és még inkább passzoljon a figura jelleméhez. Ez utóbbiban a színészek is közreműködnek.

Tom Hardy magyar hangja megannyi film után most is Király Attila lesz, aki az évek során nem csak, hogy kiismerte Hardy-t, de talán egyedüliként ő az a Tabu magyar változatán dolgozó színészek közül, aki a felvételek előtt - eredeti nyelven - megnézi az aktuális epizódokat. A sorozatokért egyébként is rajongó színész azonnal megkedvelte a Tabut, és láthatóan örömmel, és lelkesen is szinkronizálja az elmondása szerint régi önmagát idéző Hardy-t.

"Elképesztően bírom őt és valljuk be, nem nehéz kedvelni Tom Hardy-t. Amikor az első filmjeit szinkronizáltam, akkor rettenetesen lelkes voltam, de ahogy egyre több filmet készített, becsúsztak sajnos gyengébb munkái is. Az utóbbi időben pedig azt vettem észre rajta, mintha picit unná már, hogy ugyanazt a figurát várják el tőle.

Nagyon nagy tehetségű színész, ez nem is volt kérdés, de szerintem beleunt kicsit a saját karakterébe. Most viszont ebben a sorozatban ugyanolyan friss és erős, mint pályája elején, csak most már sokkal átgondoltabb, tudatosabb a játéka. Teljesen eszköztelennek tűnik, miközben ott van minden az arcán és a hangjában."

Tom Hardy ebben a sorozatban nem csak főszereplő, hanem társalkotó és producer is, így talán a Tabut nevezhetjük a saját "gyerekének" is. "Azt gondolom, hogy így kell, így érdemes játszani" - folytatja Király Attila. "Önazonos, egy másodpercig sem unalmas az, amit csinál, és azt is mondhatom, hogy van, amikor kapaszkodnom kell utána. Egy ilyen munkára, egy ilyen szintű sorozatra és szerepre egyébként a hazai színészek közül szerintem mindenki igent mondana."

Király Attila a magyar hangja Tom Hardy mellett Jack Sparrownak (Johnny Depp) A Karib-tenger kalózai filmekben, az ő hangján szól James Caan fia, Scott már lassan 7 éve egy amerikai krimisorozatban. Király Attila két horrorszériában is a zombikat üldözi, és nem olyan régen újra bohóchalként hallhattuk, ahogy Szenilla nyomába ered.

"Szabadúszó színész vagyok, így élek és dolgozom már 17 éve. Az elmúlt két-három hónapban viszonylag rendszeresen szinkronizáltam, minden nap volt valami, de volt ezelőtt egy olyan féléves időszak, amikor szinte nem is tudtam elvállalni új sorozatot a színházi munkák miatt. Ezért a futó sorozatokat a gyártásvezetők egy napra egyeztették, és akkor csináltam meg mindent. Most kicsit kevesebb színház és több szinkron van, de ez mindig is libikóka volt.

Szeretek szinkronizálni, főleg a Tabuhoz hasonló munkákat. Sosem jutottam el oda, hogy azt érezzem és mondjam, hogy nem szeretek szinkronizálni. A jó színészeket, jó sorozatokat és filmeket mindig örömmel csinálja az ember, és talán azt is mondhatom, hogy engem rossz dolgokra nem is igen hívnak. Bár, hogy őszinte legyek, szívesen csinálnék több marhaságot."

A Tabu teljes évada már magyar szinkronnal és felirattal is elérhető az HBO GO-n.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.