Hirdetés

Az agyunkat is eldobtuk a Légió szinkronfelvételétől

|

A FOX műsorán debütált világpremierként, több mint 120 országban egyszerre a legújabb X-Men sorozat, a Légió, mi pedig kilátogattunk a magyar változat felvételére, ahol olyan színészekkel beszélgettünk, mint a főszereplőt szinkronizáló Zámbori Soma.

Hirdetés

A február 9-én debütált epizódot premier előtt megnézhettük, és tényleg csak elismerően lehet nyilatkozni a látottakról. Mind a képi, mind a hangzásvilág csillagos ötös (kritikánkért kattints ide) és bátran írhatjuk, hogy a magyar változat felér az eredeti hangokhoz. 

Hirdetés

A szinkron szereposztásáról már beszámoltunk, és a FOX-nak, valamint a Masterfilm Digitalnak köszönhetően volt lehetőségünk kilátogatni a sorozat szinkronfelvételére, ahol beszélgettünk a főbb szereplőket megszólaltató színészekkel. A Légió magyar változatát Zentai Mária rendezi, aki az utóbbi időben olyan sorozatszinkronokat jegyez, mint Az alvilág királynője, az Outcast vagy például az Éber szemek.

Dan Stevens sokak számára nem lesz ismeretlen, hiszen három évadon keresztül játszott a Downton Abbey-ben, és láthattuk többek között Ben Stiller oldalán az Éjszaka a múzeumban filmsorozat egyik részében is. Ugyan már megszokhattunk hozzá egy-egy magyar hangot, most ismét új párost hallgathatunk. Azonban nincs mitől megrémülnie a szinkron fanatikus rajongóinak, ugyanis szerintem ez az új párosítás is frenetikus.

Zámbori Somához, pontosabban a hangjához olyan sok színészt és sorozatszereplőt tudunk kötni, hogy lehetetlen küldetés lenne még csak kiemelni is néhányat. A talán legismertebb közülük Ryan Gosling, Chris Evans azaz Amerika Kapitány, de írhatnánk Zach Braffet a Dokikból, vagy James Roday-t a Psych - Dilis detektívekből. Mivel a FOX már jóval a premier előtt magyar előzetesekkel reklámozta a Légiót, így nem volt nagy meglepetés, hogy végül Zámbori Soma kapta a főszerepet. Azonban az ajánlóknak nem szabad mindig, feltétlenül nélkül hinni.

"Általában úgy szokott lenni, hogy aki az ajánlót megcsinálja, az viszi aztán a filmben is a figurát. Ha állandó hangpárosról van szó, akkor törekednek is erre, de minden az egyeztetésen múlik. Az előzetesek szinte egyik napról a másikra készülnek, míg egy filmet, sorozatot megelőz pár hetes előgyártási, egyeztetési időszak. Ha külföldön vagy, esetleg vidéken dolgozol, akkor előfordul, hogy az ajánlót nem veled veszik fel." - mesélte Zámbori Soma.

Egy új sorozatnál az esetek nagy többségében a színész számára ismeretlen mind a történet, mind pedig a karakter. Ezért még a munka megkezdése előtt a szinkronrendező felvázolja, miről is szól az adott sorozat, és milyen személyiségű lesz az adott karakter. A Légió azonban nem volt egyszerű falat senki számára sem. A történet szándékosan kusza, a figurákról pedig tudatosan nem kapunk egyértelmű jellemzést.

"Vannak olyan munkák, melyeknél abszolút tudjuk, hogy miről szól a történet. A szinkronrendező elmeséli a sztorit, azt hogy mi történik a karakterrel, és ezek alapján tudjuk, hogy körülbelül mi lesz a dolgunk." - ezt már Sallai Nóra, Syd magyar hangja meséli.

"De azoknál, ahol igazán nem tudunk még semmit egy rész után sem, ott az érzéseinkre kell hagyatkoznunk, és a szereplő legapróbb rezdüléseit is le kell követnünk.

Az egyik jelenetben itt például oda volt írva a szövegben, hogy hangokat kell majd adnom. Hallgattam, és olyan leheletfinoman, piciket sóhajtott a színésznő, hogy nagyon kellett koncentrálnom arra, hogy a ki- és belégzést úgy csináljam, ahogy ő."

"Nekem az a dolgom, hogy a látott jelenetbe, szituációba éljem bele magam, és a lehető leghitelesebben hozzam azt, amit a színész csinál" - vette át a szót Zámbori Soma.

"Megfigyeljük az első pár tekercset, úgy 5-10 percet, és ez általában elég egy új sorozatnál, hogy ráhangolódjak a színészre. Az pedig már ennyiből is kiderült, hogy itt a sráccal nincs minden rendben, és igazából ezután már megyek vele, a történettel. Nem biztos amúgy, hogy jobb az, vagy máshogyan játszom attól, ha ismerem a történet végét."

A pszichológust szinkronizáló Háda János is hasonlóan vélekedik:

"A rendezők ugyan elmondják, de a szereplő azért elsőre idegen, és a tulajdonságait, a tempóját és a jellemét munka közben ismeri meg az ember. Ehhez igazodik aztán a hangunk is. Ennek a figurának egyfajta indíttatása, szándéka van, és ez kiérezhető az arcából, a mozgásából, ezt pedig jól le lehet követni."

"Az ember az évek alatt fölvérteződik olyan szakmai tudással, amitől gyorsabbak lesznek a reakcióidői. Ha nézem a képet, olvasom a szöveget, akkor körülbelül kiszámítható, hogy mit fog csinálni a szereplő, mert én is így játszanám. Ha a szituációval él együtt az ember, akkor nagyon gyorsan el tud jutni a látástól a beszédig." - zárta a gondolatmenetet a színész.

A Légió - köszönhetően a Fargo sorozatot is jegyző Noah Hawley-nak - egészen rendkívüli képi világgal rendelkezik, tényleg nem érdemes lemaradni az első részről, főleg az ínyenc sorozatrajongók számára. A gyönyörűen fényképezett jelenetekhez ugyanis remek alakítások és zenék is párosulnak.

"Nagyon tetszik a zenéje, és úgy szeretem, amikor egy filmnek jó zenéje van. Van úgy, hogy becsukom a szemem, és csak hallgatom. Annyira jó nézni a képet és hallgatni a zenéket, teljesen magával tud ragadni" - tette hozzá Sallai Nóra.

A Légió a FOX műsorán látható csütörtök esténként 9 órától.

Fotó: FOX

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.