Hirdetés

A Disney mostantól elsősorban a streamingre fókuszál

|

Komoly átszervezések mentek végbe a cégen belül, ami drasztikus üzleti stratégiaváltással állhat összefüggésben.

Hirdetés

Mondani sem kell, hogy ahogyan sok más szórakoztatóiparból élő cégnek, úgy a Disneynek sem az idei lesz a kedvenc éve. Pedig kifejezetten jól ment Mickey egérék szekere, hiszen a Marvel szuperhősfilmjeivel és a Disney élőszereplős meséivel sorra kasszákat robbantottak. Ha a tavalyi bevételi ranglétrát nézzük, akkor a top 10 között bizony 8 Disney produkciót fedezhetünk fel, amelyek mindegyike 1 milliárd dollár fölött zárt világviszonylatban. Önmagában ez is elképesztő adat, de a cég bevételi forrásainak ez csupán egy szelete. Az ABC-n és az ESPN-en keresztül a sportesemények közvetítésében is érintett a Disney, de ezek tetemes része idén elmaradt. Ugyancsak nagy pofont kaptak a hajós turizmus leállításával, hiszen Disney Cruise Line néven ők is jelen vannak az óceánjáró utak szervezésében. Végezetül pedig a Disney parkok bezárása jelentette a legfájóbb visszaesést, hiszen ezek termelik a cég legtöbb bevételét.

Hirdetés

Logikusan most a legtöbb cég, akár kicsi, akár óriási azon dolgozik, hogy talpra álljon, és ha újra stabil a lába alatt a talaj, akkor ne engedje ismét kicsúszni. Mindez annyit jelent, hogy olyan üzleti stratégiára van szükség, amivel a mostanihoz hasonló helyzetben is képesek profitábilisek maradni. A Disney most megtette az első lépéseket ebbe az irányba, ami a Disney+ és más streaming platformok előtérbe helyezését eredményezheti.

Miről döntött pontosan a Disney?

A hivatalos közlemény szerint "az új szervezeti struktúra alatt a Disney világszínvonalú kreatívjai új és eredeti tartalomgyártásra fognak fókuszálni a cég streaming szolgáltatásai számára". Emellett megalakul a "Média és Szórakoztatás Disztribúciós szervezet", ami központosítja a cég tartalmainak globális terjesztését, valamint felügyeli a streaming platformok működését. Magyarán lesz egy olyan szervezeti egység, ami megmondja, mit mennyiért és hova tolhat a cég, valamint abba is beleszólhat, hogy milyen tartalmak készülhetnek el a bevételi és népszerűségi adatok alapján.

A tartalmak előállítása további három csoportra oszlik. Stúdiók (Alan Bergman és Alan Horn vezetésével), Sport (Jimmy Pitaro vezetésével) és Általános Szórakoztatás (Peter Rice vezetésével). Magát a Média és Szórakoztatás Disztribúciós szervezetet (innentől MSZD) Kareem Daniel fogja vezetni, aki 14 éve van a cégnél és korábban a Fogyasztói termékek, Játékok és Publikációk osztályát irányította. Ez az irányváltás azért még nem feltétlenül jelenti a mozizás végét. Az MSZD arra szolgál, hogy a szervezet felmérje, hogy egy-egy adott tartalom mely platformon és milyen formában lehet a legprofitábilisabban bemutatható. Noha ezt a döntést még nem az MSZD hozta, de jó példa erre az új Pixar mese, a Lelki ismeretek, ami bezárt/korlátozott mozik helyett a Disney+-on mutatkozik be számos országban, ezzel valószínűleg rengeteg előfizetőt hozva. Ugyanakkor nálunk (ahol nincs még Disney+) megkapja a hagyományos mozis bemutatóját a film.

A Disney+ nagyszerű sikerén felbuzdulva, valamint követve azon terveinket, hogy felgyorsítsuk a "közvetlenül a fogyasztónak" üzletpolitikánkat, olyan stratégiai pozícióba helyezzük a cégünket, ami hatékonyabban támogatja ezen törekvéseinket és növeli részvényeseink befektetett értékét" - magyarázta Bob Chapek vezérigazgató. "Azzal, hogy a tartalomgyártást külön kezeljük a disztribúciótól, lehetővé teszi számunkra, hogy hatékonyabban és gyorsabban állíthassuk elő azokat a tartalmakat, amelyekre a fogyasztóink leginkább kíváncsiak és olyan módon prezentálhatjuk számukra, ahogyan azt leginkább preferálják. A kreatív csapatnak csupán arra kell koncentrálnia, amihez a legjobban értenek: világszínvonalú, franchise alapú tartalmak gyártására. Közben az új központosított disztribúciós csapatunk a tartalmak elosztására és monetizálására fókuszál a legoptimálisabb módon olyan platformjainkon, mint a Disney+, Hulu, ESPN+ és a hamarosan bemutatkozó nemzetközi streaming szolgáltatásunk, a Star.

Viszlát mozi, helló Disney+?

Az eddig leírtak értelmében nem tartunk még ott, hogy a cég egyhamar feláldozza a mozizást a streaming oltárán. Egészen biztosak vagyunk benne, hogy amint újra világszinten visszaállhatnak normál üzemre a filmszínházak, a Disney is inkább ezt a platformot választja nagyobb produkciói bemutatására, hiszen bizonyítottan megéri ez számukra. Azonban, ahogyan azt szintén már az elején pedzegettem, a cég átszerveződése egy vészhelyzeti terv része. Igyekeznek kipuhatolni, hogy hogyan képesek streamingen mozis bevételekhez közelítő profitot termelni. Erre volt egy érdekes kísérlet a Mulan Disney+-os bemutatása, ami az előfizetésen felül további 30 dollárjába fájt annak, aki kíváncsi volt a filmre. Kapott is jó néhány éles kritikát emiatt a cég, ráadásul pletykák szerint nem hozta a vártnak megfelelő bevételeket a film, így más megközelítést kell választaniuk a jövőben.

Az egyik erre irányuló megoldás a platformokon átívelő történetvezetés lehet, amelyek elsősorban Star Wars és Marvel projektek esetében válhatnak be. A Disney+ eleve azzal az elképzeléssel indult, hogy a filmek rajongóit becsábítják kedvenc univerzumukban játszódó sorozatokkal, így logikus lenne, hogy továbbvigyék ezt a vonalat. A felnőtt korosztályból sokan vágynak a véresebb és durvább történetek megfilmesítésére, nem véletlenül volt olyan népszerű a Netflixes Daredevil és Punisher, ehhez pedig remek teret adhat a szintén Disneyhez tartozó Hulu streaming platform. Ugyanakkor a Disney parkok is szorosabban bevonhatókká válhatnak a buliba. Képzeljünk csak el premierekhez kapcsolódó exkluzív eseményéket, amelyek több látogatót csalogatnak a parkokba és buzdítanak vásárlásra. Nézőként egyelőre sokat nem fogunk érezni a Disneynél lezajlott változásokból, de jó ha tudjuk, hogy a cég egy újabb hatalmas lépést tett a streaming megerősítése felé, ami komoly veszélybe sodorhatja a hagyományos mozizást hosszútávon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.