Hirdetés

Eredetileg egy sokkal komorabb befejezést kapott az El Camino

|

Az író-rendező a legutóbbi interjújában mesélt a film születéséről, nehézségeiről és egy alternatív befejezésről is.

Hirdetés

A cikk spoilereket tartalmaz a Breaking Badet és az El Caminót illetően!

Még meg sem száradt a tinta az El Camino: A Breaking Bad Movie kritikáján, az író-rendező (aki egyben a sorozat kreátora is) Vince Gilligan mesélt egy kicsit a film kapcsán. A Rolling Stone-nak adott interjúban Gilligan kedvesen és őszintén felelt a feltett kérdésekre, és többek között olyan dolgokra is kitért, minthogy hogyan is született meg maga a film, milyen nehézségekbe ütközött a forgatókönyv készítése kapcsán, valamint hogy sokáig nem volt biztos a végét illetően.

 

Hirdetés

Mikor 2013-ban befejezték a Breaking Badet, Gilligan úgy érezte, minden egyes karakternek elvarrták a szálát, bemutatták a történetüket, viszont egy idő múlva feltűnt neki, hogy Jesse Pinkman sztorija kissé hiányos. Az ötlet, hogy nyitva hagyták az ő történetét és a néző fantáziájára bízták, mi lesz vele, egész egyszerűen nem passzolt a sorozat addigi stílusához és formájához. Így Gilligan ötletelni kezdett, és ahogy lenni szokott, egyik pillanatból adódott a másik, míg végül egy nagy egésszé összeállt a fejében. Sokáig az is tervben volt, hogy egy egyévados minisorozat lesz az El Caminóból, de végül a film mellett döntött.

Viszont az ötlet csak nagy nehezen vált szkripté, hiszen Gilligan hosszú idő óta először dolgozott egyedül egy forgatókönyvön, és amellett hogy sokan (például Peter Gould - a Better Call Saul másik kreátora) segítették, nehézkesen sikerült ötről a hatra jutnia. Gilligan elmondása szerint annyiféle különböző ötlet volt a fejében a film kapcsán, hogy a végén nem tudta, melyik passzolna leginkább Jesse sorsához. Az egyik ilyen verziónál például nem elmenekül a végén, hanem feladja magát a rendőrségnél. Bővebben így nyilatkozott erről:

"Nagyon sok verzión rágtam át magam ennél a forgatókönyvnél. Hosszú idő óta most volt először olyan, hogy egyedül írtam valamit, annak ellenére, hogy rengeteg hasznos megjegyzést kaptam Peter Gouldtól és a többiektől is. Miközben ezen dolgoztam, végig úgy éreztem magam, mintha egy hatalmas erdőben lennék egyetlen kis zseblámpával. Számtalan különféle ötlet volt a fejemben - az egyikben például Jesse börtönbe megy végül, ami az ő döntése lett volna. Feladta volna magát."

Természetesen nem csak sok néző, de a közeli ismerősök és munkatársak is felhúzták a szemöldöküket ezen végkifejlet láttán. Ámbátor Gilligan próbálta meggyőzni őket, hogy ez a befejezés miért lenne tökéletes a filmnek, szerencsére beadta a derekát és hallgatott mások szavára:

"Megmutattam ezt az ötletet Peternek és a többi írónak is, és ők minduntalan megrendültek. A barátnőm, Holly például azt mondta, hogy >>Ezt nem csinálhatod vele.<< Erre én azt feleltem, hogy >>Nem, várjál, nem látod? Ez az egész egy nagyon megnyerő húzás lenne a cselekményt illetően, hiszen az utolsó dolog lenne, hogy újra börtönbe menjen. És ezt én úgy építeném fel, hogy ő mindezt azért teszi, hogy valakinek segítsen onnan kikerülni.<< Aztán meggyőztek, hogy teljesen rossz felől közelítettem meg ezt."

Végül pedig egy alternatív befejezésre is kitért, ami kapcsán megemlítette a híres párbaj jelenetet. Ennél a pontnál, hogy pénzt szerezzen, Jesse felkeresi a hegesztőket, akik segítettek a sorozatban Jacknek és a bandájának fogva tartani őt. Egy ügyes és váratlan trükkel nyeri meg a pisztolypárbajt, ezzel megölve Neilt, viszont eredetileg ez is teljesen másképp festett. Gilligan úgy tervezte, hogy Jesse nem ússza meg ezt a lövöldözést, hanem lövést kap. Ezután veszi igénybe Ed, az álporszívós bolt tulajdonosának (a premierkor elhunyt Robert Forster) szolgáltatásait, és lassacskán épülne csak fel. Ezzel persze megint nyitva hagyta volna Jesse történetét, de elmondása szerint annyira nem tudott dönteni a két befejezés között, hogy mindkettőt leforgatta:

"Mélyen legbelül tudtam, hogy ha Neil odaadná neki a szükséges pénzt, akkor ő hezitálás nélkül lelépne. De Jesse jól felmérte a terepet, szóval egy B tervet is kieszelt. Ez egy rettentő rizikós játék volt, mert majdnem otthagyta a fogát, és egyébként, ha már itt tartunk, az eredeti verzióban, amit le is forgattunk, valóban lövés éri az oldalát. Majd kikecmereg onnan, Ed segít neki felépülni és elmenekülni. Mikor kijön a Blu-ray kiadás, a kivágott jelenetek között megnézhetitek ezt is."

Ezzel pedig azt is megtudtuk, hogy fizikálisan is meg fog jelenni az El Camino, persze nagy rá az esély, hogy nem idehaza, de annyi baj legyen. Továbbá pedig a lemez bőven fog tartogatni különféle meglepetéseket, melyek nem hiányozhatnak majd egyetlen rajongó polcáról sem. Ti mit gondoltok; a kettő közül melyik befejezés a jobb?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.