Hirdetés

Jöhet a James Bond Univerzum?

|

És felrázva, nem keverve.

Hirdetés

A most mozikba kerülő Pókember: Hazatérés immár a 16. lesz a Marvel Filmes Univerzumának sorában mindössze 9 év alatt, és már így is a jelenlegi legsikeresebb franchise a világon, amit érthető, hogy mindenki próbál másolni. A 2012-ben rebootolt Pókember is ebbe bukott bele két évvel később, a DC a maga útján ugyanezt próbálja másolni, és akkor még nem is beszéltünk a 20th Century Fox Mutáns univerzumáról, amit a már meglévő filmjeire épít, a Universal rémuniverzumáról, vagy a Sony - egyelőre Pókember mentesnek tűnő - világépítéséről Venommal és egyéb gonoszokkal. Szemmel látható, hogy a Marvel olyan üzleti modellt hozott be, amelyet a hollywoodi filmgyártók megpróbálnak a maximálisan kisajtolni, és ebbe most úgy fest, hogy a legrégebb óta futó széria, a James Bond-sorozat is beleesett.

Hirdetés

Persze valahol ez az egész nem lenne idegen Bondttól, hiszen egyrészt a 60'-as évek óta, mikor még a 007-es úttörőnek számított folyamatosan majmolta a trendeket, de ez jobbára kimerült abban, hogy milyen stílusban készült el az adott kaland. Volt a Star Wars őrületet meglovagoló katasztrófa Roger Moore-al (Moonraker - Holdkelte), a Miami Vice egyszerűségét felhasználó drogkaland (A magányos ügynök), vagy éppen a rivális Bourne-szériát majmoló gyors vágásokkal telített akció (A Quantum csendje), magyarán nincs új a nap alatt. Másrészt már jóval az univerzum építés előtt szóba kerültek olyan ötletek, hogy egy-egy karakter önálló filmet kaphat: sokáig pusmogtak arról, hogy a Halj meg máskor!-ban Halle Berry által játszott Jinx Jordan önálló filmet kap, ahogy A Quantum csendje Camille-ja (Olga Kurylenko) is. Jeff Sneider, a Hollywood Insider kritikusa szerint most a franchise mögött álló, a jogokat birtokló Broccoli-klán, Barbara Broccoli és Michael G. Wilson is nagy érdeklődést tart az üzleti modell iránt.

Úgy hallottam, hogy Broccoliékat elkapta az Univerzumépítési láz, és szeretnék felfedezni a Bond-franchise más szegleteit is egy időben.

Alapból most mindenki azon morfondírozik, hogy akkor valószínűleg jöhetnek a Q, a Moneypenny és az M spin-offok, amelyek így első (és második hallásra is) őrültségnek tűnnek, habár azt gondolom mégis volna benne ráció. Bondot az évtizedek alatt mindig is úgy ismertük meg, mint az MI6 übermensch ügynökét és más, hozzá hasonló kémekkel csak ritkán hozta össze a sors. Ott van kapásból mindjárt a Daniel Craig érában Jeffrey Wright alakította CIA-s cimbora, Felix Leiter figurája, vagy akár egyéb, akár csak említés szintjén emlegetett 00-ás ügynökök. De akár az ellen oldalt is lehetne emlegetni: mi vezetett odáig, ami Vesper Lyndet a Quantum útjába sodorta? Milyen lehet egy SPECTRE ügynök élete, vagy akár az egész szervezet létrehozása? 

Számtalan lehetőség lenne egy jól átgondolt, a mindennapokra reflektáló univerzumban, és egy-egy ügynöknél megléphetik azt is, amit például az ultra macsó Bondnál nem tudnak, például az Ian McKellen által minap felvetett másság kérdését is, és az ilyen kalandoknál akár maga Bond, akár egyik-másik karakter (Q, M, Moneypenny, Blofeld) beköszönhet. Az évtizedek alatt Ian Flemming hőse körül termett annyi kultusz, hogy egy-egy figurát ne csak egy epizódban zavarjanak le. Persze ez attól is nagyban függ, hogy mikor akarnak elkészülni a következő Bonddal, és hogy Craig hajlandó lenne-e visszatérni legalább 1 film erejéig, vagy más valakivel számolnának. Sneider mindenesetre ebben a kérdésben is jól informáltnak tűnik:

Úgy tudom visszatér, de majd még meglátjuk...

Ha Broccoliéknak vannak ez irányú tervei, akkor nyilvánvaló, hogy függ attól, hogy Craig mennyi ideig hisztizik még a kérdésben, miközben a Sony már a csillagokat is leígérte neki fizetés gyanánt, habár úgy tűnik, hogy a következő Bond-film a Warner égisze alatt készül és annak sikerétől teszik függővé, hogy ők csinálhatják-e tovább. Legrosszabb esetben pedig őt is bevezetik a DC Univerzumába. Viccet félre téve: ti láttok benne potenciált, vagy inkább maradjon meg a 007-es a saját, egyfilmes kis kalandjainál, valamint a vodka-martiniknél, a jó nőknél és a gyors kocsiknál?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.