Hirdetés

Steven Spielberg, Denis Villeneuve és James Cameron is kritizálta az Oscart

|

Rendezők, díszlettervezők, filmzeneszerzők sérelmezik a gála legújabb módosításait.

Hirdetés

Néhány hete adtunk hírt róla, hogy az Oscar-gála szervezője, az Akadémia egy újabb zseniális húzással nyolc kategóriát fog mellőzni az élő közvetítésből, csak azért, hogy beleférjenek a 3 órás műsoridőbe. Akkor még nem tudtuk, hogy ezt képesek lesznek tetézni, de ez is megtörtént: a hírek szerint ezen kategóriák díjazottjait még az élő közvetítés előtt fogják bejelenteni, majd a díjátadásról és az ünnepi beszédről egy vágott verziót fognak leadni az "élő" közvetítés során.

Hirdetés

Az egyik ilyen megcsonkított kategória a legjobb látvány- és díszlettervezésért járó díj, melynek mostoha bánásmódja folytán több neves rendező is kikelt az Akadémia ellen. Az egyikük a Dűne rendezője, Denis Villeneuve volt.

"Úgy hiszem, hogy ez hibás. Értem én, hogy hatalmas nyomás alatt vannak, de szerintem ez egy helytelen döntés. Az a helyzet, hogy a filmgyártás egy csapatmunka. Olyan, mint egy focicsapat. Mindenkinek különböző feladatot kell elvégeznie, és mindenkinek a maximálisat kell nyújtania, ha a csúcsra akarunk kerülni, különben a film összedől, tudjátok? Ez egy csapatmunka. A médiában minden a rendezőkről, és persze a színészekről szól. Mindazok, akik a háttérben dolgoznak, őket meg kell mutatni és elismerni, és ezek a díjak pont erre szolgálhatnának."

Nemcsak Villeneuve bírálta az Akadémiát a legújabb húzása folytán, hanem Jane Campion is, aki A kutya karmai közt című filmért száll ringbe a legjobb rendező kategóriában.

"Az Oscar-díj formátumának közelmúltbeli változtatásai miatt szeretném megragadni a pillanatot, hogy kihangsúlyozzam, mennyire fontos a látvány- és díszlettervezés egy remek film készítéséhez. Én mindenképp bent hagytam volna a díjátadóban ezt a kategóriát, mivel a látvány létfontosságú (egy film számára)."

Itt még nem állt meg a sor, hiszen Steven Spielberg is kifejtette, mennyire kontraproduktív az Akadémia döntése.

"Nem értek egyet a vezetői bizottság döntésével. Teljes mértékben úgy érzem, hogy a filmek a legkollaboratívabb médiumot képviselik a világon. Mindenki együtt készít filmeket, miközben egy családdá kovácsolódunk, ahol az egyik mesterség éppúgy nélkülözhetetlen, mint a másik. Úgy érzem, hogy az Oscar-gálán nem lehet megkülönböztetés. Mindannyian ugyanazon a szinten vagyunk, hogy a legjobbunkat nyújtva meséljük el a legjobb történeteket. Ez pedig azt jelenti számomra, hogy mindannyiunknak ott a helye a vacsoraasztaloknál élőben 5-kor."

Az egyéni "kirohanásokat" aztán egy kollektív levél követte, melynek hatvan aláírója között olyan nagyságok neveit találjuk, mint James Cameron, Kathleen Kennedy, John Williams vagy Guillermo del Toro, illetve több neves filmzenszerző, mint Howard Shore, Alan Silvestri, Ramin Djawadi vagy Alexandre Desplat. Az Akadémia elnökének, David Rubinnak címzett üzenetben a szakma nagyjai kifejtik aggodalmukat, hogy a belengetett változások miatt a mellőzött kategóriák másodhegedűssé alacsonyodhatnak az ipar és a nézőközönség számára, ami elfogadhatatlan.

Az Akadémia tehát a saját showműsorának show jellegét igyekezett volna tovább építeni, csak közben sikerült nyolc különböző filmszakma képviselőit porig aláznia. Örvendetes, hogy ennek a döntésnek a véglegességét nemcsak a sérelmezettek kérdőjelezik meg, és az utóbbi kollektív levél már valóban annak a jele, hogy túl messzire mentek az Akadémia döntéshozói. Rubinéknak még maradt pár hetük arra, hogy korrigálják magukat, különben lassan nemcsak a nézők, hanem még a szakmán belül is bohózattá minősül le az éves Oscar-gála. Persze, ha a minőség helyett - amit elvileg már a legelső Oscar-gála is képviselt - a szórakoztatás a fő cél, akkor lelkük rajta.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.