Hirdetés

10 filmes, akit egyszerre jelöltek Oscarra és Arany Málnára

|

A legjobb legrosszabbak, vagy a legrosszabb legjobbak?

Hirdetés

Az Oscar-díj renoméja alaposan megcsappant az elmúlt években, de kár vitatni, hogy a gála minden filmrajongónak piros betűs esemény, és továbbra is ez a legrangosabb filmes elismerés. Általában az Oscar előestéjén rendeznek meg egy kevésbé nívós díjátadót, mely az adott év legrosszabb teljesítményeit gyűjti egy kalap alá. A Razzies, azaz az Arany Málna elsősorban a poénról szól, de időnként jó látni egy-egy pocsék alkotást tarolni. (Idén ez remélhetőleg a 365 nap lesz.) Bármilyen hihetetlen, egyáltalán nem ritka, hogy valakit egyazon évben jelölnek mindkét díjra, mi pedig összeszedtünk 10 nevet, akiknek összejött ez a keserédes bravúr.

 

Hirdetés

James Coco (Oscar: Csak ha nevetek, Málna: Csak ha nevetek) - 1982

Coco nem tartozott a legtöbb díjjal és jelöléssel jutalmazott színészek táborába, 1982-ben azonban mégis olyan dolgot élhetett át, melyre azóta sem sokszor volt példa. Ő volt az első ember, akit ugyanazért a szerepért jelölték Oscarra és Arany Málnára is. Ezt rajta kívül Amy Irving és Glenn Close mondhatja el magáról, így egy igen szűk klub tagja az 1987-ben elhunyt színész. A Razzies morbid humora ezek szerint nem új keletű dolog.

Jack Nicholson (Oscar: Egy becsületbeli ügy, Málna: Hoffa, Zűrös manus) - 1993

Senkinek nem kell bemutatni minden idők egyik legnagyobb színészét. Számtalan örök érvényű szerep és karakter, rengeteg elismerés, három Oscar-díj. Nicholson egy legenda, ám a legendák is hajlamosak hibázni. 1992-ben három filmben tűnt fel a színész és mindháromért kapott jelölést. Az Egy becsületbeli ügy mellékszerepéért Oscart, a Hoffa és a Zűrös manus című művekért pedig Arany Málnát. Végül egyiket sem zsebelhette be, de ebből kettőt aligha bánt.

Uma Thurman (Oscar: Ponyvaregény, Málna: Néha a csajok is úgy vannak vele) - 1995

Thurmannek a mai napig egyetlen Oscar jelölése van, a Ponyvaregényért, a Razzies azonban már négyszer betalálta, igaz mindig megvolt rá az okuk (Batman és Robin köhm...). A lista apropójául szolgáló dupla jelölés viszont nem a már említett szuperhős-produkció, hanem egy szinte teljesen ismeretlen film kapcsán jött össze. Nézzétek el, de nem volt szerencsém a Néha a csajok is úgy vannak vele című opuszhoz, de ez alkalommal hiszek a "málnás" bácsiknak. Díjat végül egyik esetben sem kapott.

Brian Helgeland (Oscar: Szigorúan bizalmas, Málna: A jövő hírnöke) - 1998

Következő delikvensünk nem színész, hanem forgatókönyvíró. 1997 változatos év volt Helgelandnál, ugyanis megírta minden idők egyik legjobb krimijét (Szigorúan bizalmas), mellé pedig becsúszott A jövő hírnöke szkriptje is. Egyikért Oscarra, a másikért Arany Málnára jelölték, a pláne az egészben, hogy mindkettőt díjra is váltotta. Ez utóbbit nem túl nagy divat személyesen átvenni, de az író élt a lehetőséggel és beszédében elmondta, hogy a Razzies-nek is kijárna a médiafelhajtás, mert egy jó kis nevetés mindenkire ráfér. Van önkritikája a fickónak, annyi szent.

Christopher Walken (Oscar: Kapj el, ha tudsz, Málna: A házimaci) - 2003

Újabb legendás karakterszínész, aki A szarvasvadász mellékszerepéért megkapta az Oscart, a második jelölése mellé azonban becsúszott egy kevésbé dicsőséges elismerés is. Nagyon szerettük a Spielberg-féle Kapj el, ha tudsz-ban Leonardo DiCaprio apjaként, A házimaciban pedig..., nos nem annyira. Köszönőbeszéddel egyik esetben sem kellett készülnie, de ezzel szerintem ő maga is meg tudott békélni.

Sandra Bullock (Oscar: A szív bajnokai, Málna: Ő a megoldás) - 2010

Szubjektív vélemény, de Bullock sosem volt a szívem csücske, így amikor 2010-ben megkapta az Oscart, nem repestem az örömtől, sőt kifejezetten érdemtelennek tartottam. Akkor már érdemesebb lett volna néhány évvel később a Gravitációért odaítélni neki, ahol tényleg nagyot alakított. Mindenesetre Helgelandhoz hasonlóan, neki is összejött a duplázás, megkapta az Arany Málnát, amit személyesen vett át. A slusszpoén, hogy a jelenlévőknek (nagyjából 300 ember) adott ajándékba egy-egy példányt az Ő a megoldás DVD verziójából. Oké, ezért a visszavágásért kap egy piros-pontot.

Rooney Mara (Oscar: Carol, Málna: Pán) - 2016

Újabb szubjektív vélemény, de eme jéghideg tekintetű tünemény az egyik kedvenc színésznőm, s tény, hogy vannak gyengébb filmjei, ám az alakításaiba a legtöbb esetben nem lehet belekötni. 2016-ban a második Oscar jelölését ünnepelhette (az első A tetovált lányért járt), a Carol mellékszerepéért pedig teljesen jogos volt az elismerés. Az Arany Málna már megkérdőjelezhetőbb, itt ugyanis elsősorban a "whitewashing" probléma miatt kritizálták a színésznőt. Tudniillik egy indián karaktert keltett életre fehér bőrűként, amit sokan nehezményeztek. Enyhe polkorrektség szaga van a dolognak, de igyekszünk elfelejteni. Díjra pedig végül egyik jelölést sem váltotta.

Eddie Redmayne (Oscar: A dán lány, Málna: Jupiter felemelkedése) - 2016

Kifejezetten megosztó színész, sokan bárgyúnak tartják, de tény, hogy tavaly A chicagói 7-ek tárgyalásban sokan megszerették, nem véletlenül. Redmayne 2016-ban már Oscar-díjasként (A mindenség elméletéért) szállhatott versenybe az újabb szobrokért, melyből ezúttal csak egy jött össze és nem az, amelyiket szerette volna. Sokáig úgy tűnt, hogy A dán lányért behúzhatja a második Oscart, de végül nem így lett, a Jupiter felemelkedése őrületesen ripacs gonoszaként azonban muszáj volt díjazni. Reméljük, hogy tanult belőle.

Melissa McCarthy (Oscar: Megbocsátasz valaha?, Málna: Haláli bábjáték, A partiállat) - 2019

McCarthy egyelőre egálban van, már ami az Oscar és az Arany Málna jelöléseket illeti. Két-két alkalommal nominálták, Oscarra először a Koszorúslányokért. A Megbocsátasz valaha? esetében nem vitatkozom, élete alakítása volt, szobrot nem kapott érte, de így is elégedett lehet. Azzal már kevésbé, hogy az Arany Málnán kapott dupla jelölését díjra váltotta, mint legrosszabb színésznő. Ezzel sincs értelme vitába szállni, inkább a jó Melissa szállhatna magába és vállalhatna kevesebb kretén vígjátékot.

Glenn Close (Oscar: Vidéki ballada az amerikai álomról, Málna: Vidéki ballada az amerikai álomról) - 2021

A végére egy idei kuriózum maradt, melyre a lista első versenyzője, James Coco kapcsán már kitértünk. Close-t, mint ismeretes egyazon szerepért jelölték Oscarra és Arany Málnára, hogy mennyire jogosan vagy paradoxon módon, azt mindenki döntse el maga, mindenesetre poénos statisztikának tökéletes. Hogy a legendás színésznő bármelyiket díjra váltja-e, az hamarosan kiderül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.