Hirdetés

10 magyar filmes helyszín, amit érdemes meglátogatni

|

Sétálj a hollywoodi sztárok lábnyomán! A Fekete özvegy, az Underworld, a Szárnyas fejvadász, a Vaják és a többi nagyágyú a terítéken.

Hirdetés

Hazánk egyedülálló természeti adottságainak, turisztikai látványosságainak és persze kedvező anyagi feltételeinek köszönhetően évről-évre egyre több nemzetközi filmalkotásnak nyújt forgatási helyszíneket, amelyek, noha az esetek többségében merőben más országok és nemzetek "kincseként" tűnnek fel a filmekben, mi, magyarok, bizton felismerjük őket. Vagy mégsem?

Hirdetés

1. Nádasdy-kastély

A vámpírok mindig is a kifinomult ízlésükről voltak híresek, legyen szó öltözködésről vagy az otthonuk berendezéséről. Nem meglepő hát, hogy a filmesek hamar szemet vetettek az impozáns, a fővárosunktól alig 80 km-re fekvő nádasdladányi kastélyra és a vonzáskörzetében található Bakony-hegységre. Itt forgatták a 2011-es Borgiákat, a 2013-as Drakula-sorozatot és ugyanabban az évben az Underworldöt is, amihez kapóra jött az épület misztikus hangulatú kápolnája, az ódon könyvtár és a hátborzongató alagsor. A míves üvegképek, festmények és kályhák, az antik bútorok és a súlyos brokátfüggönyök kitűnő "díszletként" szolgáltak a vámpíros filmekhez, kitűnő atmoszférát teremtve ezzel az amúgy is izgalmas történeteknek.

2. New York Kávéház

A több, mint 120 éves patinás épület számtalan írónak és művésznek adott helyet, így mondhatni, az irodalom, a kultúra és a történelem összeforrt ezen a különleges helyen. A Világ Legszebb Kávéháza címet elnyerő épület több nemzetközi filmben is megjelent: itt forgatták például Robert Pattinsonnal a Bel Ami - A szépfiú és a Jennifer Lawrence-szel a Vörös veréb amerikai kémthriller számtalan jelenetét. A kávéház méltán büszke mind a letűnt korok neves íróira és költőire, mind a modern világ nemzetközi csillagaira.

3. Festetics-kastély

Blaskovich Ernő és Kincsem, a csodaló története elvarázsolta a hazai nagyközönséget. A 2017-es filmet részben a gyönyörű enteriőrjeiről, parkjairól és szalonjairól híres keszthelyi Festetics-kastélyban forgatták, csakúgy, mint a Leigh Bardugo regényeiből készült 2019-es Shadow and Bone - Árnyék és csontot. A Balaton egyik legnépszerűbb és méltán legforgalmasabb turisztikai látványosságát bármikor meglátogathatjuk - meglehet, érdemes megnézni előtte az itt forgatott filme(ke)t, és utána bejárni a kedvenceink által koptatott lépcsőket és termeket.

4. Tatai vár

A 2019-ben forgatott Vaják (The Witcher) című sorozat első évada és Henry Cavill rajongóinak kötelező elmenni az Öreg-tó partján fekvő Tatai várba. A középkori erődítmény az ötödik epizódban tűnik fel, nem is egyszer, sőt a történet szerint meg is rongálódik, természetesen csak CGI-vel, hisz az épület azóta is sértetlenül áll a vízparton. A vad romantikus környezet, a hosszú, tavat megkerülő sétány és az ódon vár garantált kikapcsolódást nyújt a Vaják szerelmeseinek. Az első szezon egyébként több magyar helyszínt is felvonultat, mint például a Kiscelli Múzeum, a Gánti Bauxitföldtani Park, a Monostori Erőd és a Vajdahunyad vára. 

5. Garancsi-tó

A 2001-ben megjelent Üvegtigris előtt a magyarok nagy része sosem hallott Tinnyéről vagy a Garancsi-tóról, ám az azóta kultfilmmé vált vígjáték és a lepukkant büfés kocsi komoly tömegeket vonz a környékre, mint turistalátványosság. Persze, a szakadt furgon állhatott volna akárhol, hisz poros országutat és kopott mezőt bárhol találunk Magyarországon, mégis, ez a hely valahogy azóta más lett, és aki ellátogat ide, pontosan tudja, melyik poén hol és hogyan sült el.

6. Alcsúti Arborétum

Az emberek az Alcsúti Arborétumot a páratlan növény és rovargyűjteménye mellett a nyáron szervezett szentjánosbogár-séták, télen pedig a vezetett hóvirág-túrák miatt szeretik, pedig ha tudnák, hogy Anthony Hopkins egyes jeleneteit A rítus című filmből 2011-ben itt forgatták... Az ördögűzős horror egész más színben fog feltűnni előttünk, ha úgy nézzük meg, hogy bizony, mi is bejárhatjuk a "gonosz" által megszállt területet - de legalábbis azokat a helyszíneket, ahol a neves színész egész biztosan megfordult.

7. Az ELTE Botanikus Kertje

Mai szemmel nem tűnik veszélyesnek a Füvészkert, igaz, már nincs meg a grund és modern épületek veszik körül a korábban elhanyagolt, kietlen területet. Molnár Ferenc klasszikusnak számító regényének, A Pál utcai fiúk filmváltozatának ikonikus részeit itt forgatták. Itt esett a kis Nemecsek a vízbe és itt küzdöttek meg egymással a vörös-ingesekkel a grundot védő Áts Feriék. A híd már nincs meg, és csónak sem áll a parton, de azért megvannak a sarkalatos pontok, amelyeket látva gyorsan összeáll a kép minden rajongó előtt.

8. Etyekwood

A Korda Filmpark számtalan nemzetközi és hazai produkciónak adott teret az elmúlt években. Itt forgatták például a Guillermo del Toro által rendezett Pokolfajzat: Az Aranyhadsereg című filmet és Matt Damon főszereplésével az igencsak emlékezetes Mentőexpedíciót. A műteremben négyezer tonna földet szórtak szét a marsbéli jelenetek hitelessége érdekében, a filmpark bejárata pedig a NASA kapujaként "szerepelt" a filmben.

9. Hősök tere

A Bruce Willis nevével fémjelzett Die Hard filmek 5. részét a történet szerint Moszkvában, a gyakorlatban azonban Budapesten, többek között a Hősök terén forgatták. Persze, ezt rajtunk kívül senki sem tudhatta, a világ simán elhitte, hogy a cselekmény valóban az oroszoknál játszódik.

10. Kisboldogasszony-templom

Az Amazon Prime-on futó 2019-21-es Hanna című sorozat szerint a lengyelországi erdőben bujkáló apa (Erik) és lánya (Hanna) az üldözőik elől egy közeli nagyvárosba menekül - ezeknek a jeleneteknek egy jelentős részét Budapesten, többek között az ötödik kerületben lévő kéttornyú, jellegzetes küllemű Kisboldogasszony-templomban (Budapesti Egyetemi Templomban) vették fel.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.