Hirdetés

10 még idén megjelenő film, amiről talán nem is hallottál

|

A Fűrész 10, a Marvelek és az Aquaman 2 mögött megbújik pár érdekesség.

Hirdetés

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatnia, hogy milyen kiemelt premierekkel készülnek a hazai forgalmazók az év hátralévő részére. Sylvester Stallone átadja a stafétát A feláldozhatók 4-ben, újabb halálos csapdákon szörnyülködhetünk a Fűrész 10-ben, feltámad egy klasszikus Az ördögűző: A hívővel, Martin Scorsese és Leonardo DiCaprio ismét kifőztek valami különlegeset a Megfojtott virágokkal, Marvel Kapitány és Ms. Marvel egyesítik erejüket a Marvelekben, megkapjuk Az éhezők viadala előzményét az Énekesmadarak és kígyók balladájával, a Disney megünnepli fennállásának 100. évfordulóját a Kívánsággal, Ridley Scott és Joaquin Phoenix bemutatják Napóleont, megcsodálhatjuk a fiatal Willy Wonka varázslatos életét, és befut az Aquaman folytatása is. 

Aki azonban követi a folyamatosan frissülő premiernaptárunkat, az tisztában van vele, hogy ez csak a bemutatók jéghegyének csúcsa, ezeknél sokkal-sokkal több újdonságra számíthatunk idén, amik között lehetnek igazi gyöngyszemek is, amik lehet, hogy az említett címek költségvetésének csak egy töredékéből készültek, mégis maradandó élményt, értékes szórakozást nyújthatnak. Ezekből szedtünk össze most tizet, amiket mi is érdeklődve várunk (a dátumok a magyar premiert jelölik). 

Hirdetés

Szeptember 21. Végtelen víztükör

Brandon Cronenbergnek nincs könnyű dolga, hiszen legendás édesapja, David árnyékában kell alkotnia és saját jogán nevet szereznie. A 2020-as a Gyilkos tudattal sikeresen elindult ezen az úton, a Végtelen víztükörrel pedig folytatja az önállósodást, méghozzá olyan színészekkel a főbb szerepekben, mint Alexander Skarsgard és Mia Goth. A horrorisztikus sztori szerint egy pár egy szigeten üdülve élvezi az életet, amikor egy titokzatos lány vezetésével az üdülőhely területén kívülre merészkednek, ahol erőszakkal, hedonizmussal és válogatott borzalmakkal szembesülnek. 

Szeptember 28. Az alkotó

Noha Gareth Edwards (Godzilla, Zsivány Egyes) alacsony költségvetésből készült, mégis piszkosul látványosnak ígérkező sci-fije kapott marketinget, mégis sokak számára radar alatt maradt, ezért muszáj volt felraknunk a listára, hogy senki se maradjon le róla. Az Alkotó egy olyan - talán nem is olyan távoli - jövőbe repít el minket, ahol háború dúl az emberiség és a mesterséges intelligencia seregei között. A történet középpontjában egy különleges erőknél szolgált ügynök (John David Washington) áll, aki azt a feladatot kapja, hogy találja és ölje meg az Alkotót, egy rejtőzködő, fejlett építész-MI-t, aminek a fegyvere képes lehet véget vetni a háborúnak: csakhogy egy gyerekről van szó.

Október 5. A lápkirály lánya

Daisy Ridley nem sok filmben kapott lehetőséget a legutóbbi Star Wars-trilógia óta, viszont most övé a főszerep a Karen Dionne azonos című bestsellerén alapuló drámában, amelyben az általa alakított Helena életének két szakaszát ismerhetjük meg. Egyrészt azt, amikor az anyjával együtt fogságban élt a vadonban, másrészt azt, amikor a szadista édesapja (Ben Mendelsohn) évekkel később megszökik a börtönből, ez pedig azzal jár együtt, hogy a nő élete darabokra hullik. Az előzetes alapján Neil Burger (Életrevalók, A beavatott) egy feszült macska-egér játékot forgatott le.

Október 19. DogMan - A kutyák ura

A Gomorra miatt ismert Matteo Garrone 2019-ben már összehozott egy filmet hasonló címmel, viszont most nem arról, hanem Luc Besson (Léon, a profi, Az ötödik elem, Nikita) újdonságáról van szó, amelynek világpremierje a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt. Besson egy olyan különleges sztorit mesél el, amelynek főhőse, Douglas (Caleb Landry Jones) kiskora óta em találja a helyét a világban és a társadalomban, ezért a kutyákhoz fordul, bennük bízik és az ő segítségükkel sajátosan értelmezi a törvényeket is, hogy védje az elesetteket, szembeszálljon a maffiával. A kritikusokat megosztotta Besson alkotása, viszont aki dicséri, az nagyon, szóval érdeklődve várjuk. 

Október 26. A három testőr: D'Artagnan

Alexandre Dumas A három testőr című regénye egyike a legkultikusabb műveknek, rengetegszer feldolgozták már, szóval nagyon nehéz róla újat mondani. Néha azért megpróbálkoznak vele a filmesek, most éppen Martin Bourboulon (Eiffel), aki rögtön két filmet is szentel a történetnek: az első D'Artagnan sorsát mutatja be a francia udvarban, és nem lesz benne hiány harcból, intrikából, valamint erotikából sem (a második a Miladyre koncentrál majd). A stábot olyan színészek erősítik, mint Vincent Cassel (Fekete hattyú, Westworld), Eva Green (Casino Royale, Penny Dreadful), Louis Garrel (Kisasszonyok, A feleségem története) és Vicky Krieps (Fűző, Fantomszál).

November 2. Öt éjjel Freddy pizzázójában

Aki gamer, az valószínűleg már bekarikázta pirossal a naptárban, hogy mikor jön a kultikus Five Nights at Freddy's videojátékos széria adaptációja, viszont aki csak alkalmanként játszik, vagy egyáltalán nem, annak elkerülhette a figyelmét a koncepció, pedig hasonlóra épített 2021-ben Nicolas Cage is a Willy mesevilága című filmjével. A horrorszenzációk (mint a Halloween, az Insidious és a M3GAN) mögött álló Blumhouse varázsolt filmet Scott Cawthon horrorjátékából, amelyben egy éjjeliőrnek kell túlélnie öt éjszakát új munkahelyén, a Freddy Fazbear's Pizzánál, csakhogy éjjelente életre kelnek az animatronikus robotok és nem éppen barátságosak...

November 2. Elfogy a levegő

Mindannyian tisztában vagyunk a tanárok helyzetével, Moldovai Katalin első nagyjátékfilmje, az Elfogy a levegő pedig pontosan ezzel a fontos témával foglalkozik. Egy olyan pedagógus (Krasznahorkai Ágnes) történetét ismerhetjük meg, aki ki felelősségteljesen végzi munkáját és meg is becsülik, mígnem egyszer egy szülő feljelenti őt, amiért diákjainak a Paul Verlaine és Arthur Rimbaud kapcsolatát boncolgató filmet ajánlja. A tanárnő ugyan fellebbez, de ezzel csak olyan események sorát indítja el, amelynek következtében mindenki fokozatosan ellene fordul. 

November 2. Harold Fry valószínűtlen utazása

Jim Broadbentet a legtöbben a Harry Potter franchise egyik professzoraként ismerik, pedig pályafutása sokkal színesebb ennél, az IMDb adatlapja majdnem 170 kreditet vonultat fel. Az Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas színész most 74 évesen kapott főszerepet egy szívbemarkoló filmben, a Harold Fry valószínűltlen utazásában, amely Rachel Joyce 2012-es könyvéből merítkezik. Ebben Broadbent karaktere nyugdíjasként tengeti az életét feleségével, Maureennel (Penelope Wilton), amikor egy nap levelet kap régi barátjától, aki rákban haldoklik egy messzi hospice-ban. Harold elhatározza, hogy végiggyalogolja Angliát, hogy eljusson a barátjához saját erőből, eközben pedig különféle emberekkel sodorja össze a sors és elmélkedik, többek között fiáról, aki öngyilkos lett. 

November 30. Egy zuhanás anatómiája

Justin Triet (Egy ágyban Victoriával, Szex és pszichoanalízis) rendezésére akkor figyelt fel a világ, amikor a világ egyik legrangosabb filmfesztiválján, Cannes-ban elnyerte az Arany Pálmát. A lélektani krimiben egy sikeres német írónő, Sandra (Sandra Hüller - Tondi Erdmann) idillinek látszó életébe kapunk betekintést, aki francia férjével és látássérült gyermekével él a francia Alpok egyik kis falujában. A világa azonban kártyavárként omlik össze, amikor a férfi halála után megkérdőjeleződik, hogy baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt, és Sandra kerül a nyomozás középpontjába. A már-már hitchcocki húrokat is megpendítő filmben a nő szemszögéből követjük az eseményeket, viszont számunkra is kérdésessé válik, hogy valóban ártatlan-e. 

December 21. A győztes gól

Taika Waititi (Thor-filmek, Jojo nyuszi) szerelemprojektje egy megtörtént esetet mesél el. A 2014-ben bemutatott, hasonló című dokumentumfilmet adaptáló sztoriban egy új edző, Thomas Rongen (Michael Fassbender - Prometheus, X-Men filmek) igyekszik bajnok csapatot faragni egy apró csendes-óceáni állam, Szamoa válogatottjából, miután azok elszenvedték a futballtörténelem leglátványosabb vereségét (31:0-ra kaptak ki). Fassbenderen kívül a stábot erősíti Elisabeth Moss (A láthatatlan ember, A szolgálólány meséje), Rhys Darby (A zászlónk halált jelent, Jumanji-filmek) és Will Arnett (LEGO Batman: A film, Az ítélet: család) is. Humoros pillanatokban nem lesz hiány, de vajon lesz a történetnek szíve is, és Fassbender végre megtöri a filmválasztásait sújtó átkot? 

Van még valami, amit ti vártok, és lemaradt a listáról? Írjátok meg kommentben!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.