Hirdetés

Minden, amit A feláldozhatók 4-ről tudni érdemes

|

Az öregfiúk hamarosan újra a nagyvásznon feszítenek.

Hirdetés

2010 óta sok víz lefolyt a Dunán. Ebben az időben még érezhetően szüksége volt az akciófilmek rajongóinak arra, hogy egy régi vágású, klasszikus értelemben vett akcióhősökkel telepakolt zsánerfilmet lássanak a nagyvásznon. Sylvester Stallone filmje pedig ha hagyott is kívánni valót maga után, mégis kielégítő módon hozta vissza a kínos/menő egysorosokat, az egybites történeteket és az olyan arcokat, akik láttán az ember egyből arcszőrzetet növeszt.

Egy olyan közegben, ahol a Transformers-filmek uralták a mainstream-placcot, különösen jólesőnek számított. Szépen is keresett világszerte, 274 milliót összeszedett (figyelembe véve, hogy egy magasabb korhatárbesorolású filmről beszélünk, ez szép összeg), amely aztán magával vonzott még két folytatást. Egyet 2012-ben, majd még egyet 2014-ben. Most pedig, majd' tíz év elteltével Stallone ismételten összeverbuválta a bandát, hogy azt az istenverte hatlövetűt újra megszólaltassa. 

Hirdetés

Vitatható, hogy A feláldozhatók-filmeknek sikerült-e betölteni azt a funkciót, amit betölteni hivatottak (egyfajta ultimate akciófilmek, amelyek akár a nyolcvanas évekből is származhatnának), ahogyan az is vitatható, hogy ténylegesen szükség van-e egy negyedik részre. A második film lusta történetmesélése és túlzásba vitt kikacsintásai, és a harmadik etap valamivel komolyabb tónusát és gyenge mellékkaraktereit nézve talán nem is nehéz ezt eldönteni.

Ugyanakkor, ha ebből az irányból nézzük, talán a negyedik epizód lesz az, ami igazán kölcsönöz a szériának kellő mennyiségű tiszteletet és zsánerbeli értéket. Akárhogy, Stallone karrierjére bizony ráfér egy sikerfröccs, miután ismételten beleesett egy olyan periódusába, ahol csalódások váltják egymást gyöngyszemekkel és erőlködésekkel. Nem nehéz látni azt, hogy Sly ismét a múlthoz volt kénytelen visszanyúlni, hogy ezt a sikert abszolválni próbálja (elég csak ha a Creedbeli visszatérésére gondolni, vagy a 2008-as Rambóra). Remélhetőleg sikerrel fogja ezt tenni. 

Miről szól?

A negyedik film történetérben a zsoldos Barney Ross bandájához egy fiatalabb generáció is csatlakozik, hogy együtt fékezzék meg a világon terjeszkedő rosszfiúkat. Ezúttal egy komoly fegyverkereskedő ellen veszik fel a harcot, aki mögött egy hatalmas magánhadsereg áll: ő Suarto (Iko Uwais), aki nukleáris rakéták segítségével szeretné elérni a harmadik világháború kirobbantását azzal, hogy összeugrasztja Oroszországot és az Egyesült Államokat. Hőseink ezelőtt összecsaptak egy gonosz Eric Roberts-szel, egy plutóniummal garázdálkodó Jean-Claude Van Damme-mal, valamint egy bosszúvágyó Mel Gibsonnal, szóval Suartónak fel van adva a lecke. Persze tök mindegy, hogy kinek a seggét rúgják szét Barney-ék és tök mindegy, hogy miért, csak tegyék azt minél látványosabban és minél változatosabb eszközökkel. És minél több ismert arccal. 

Kik alkotják a csapatot?

A jól ismert csapat egy része visszatér, így újra láthatjuk majd Sylvester Stallonét, Jason Stathamet, Randy Couture-t, valamint Dolph Lundgren-t is. Nem tér vissza azonban Terry Crews, Jet Li, valamint Arnold Schwarzenegger-től és Bruce Willis-től se számítsunk semmilyen vendégszereplésre. Helyettük jön Iko Uwais, Tony Jaa, a továbbra is színészi ambíciókat dédelgető 50 Cent (vele Stallone ugye már a Szupercellán is dolgozott együtt), valamint a nagyszerű Andy Garcia is. Uwais és Jaa szerepeltetéséből kitűnik, hogy a széria továbbra is célkitűzésének tekinti a legnagyobb és legizgalmasabb akciósztárok felvonultatását - hiszen előbbi A rajtaütés-filmekben kápráztatott el bennünket harctudásával, utóbbi pedig az Ong-bakban nyűgözött le minket gyors és illékony mozgáskultúrájával. Itt pedig már csupán az a kérdés, hogy a filmben látható akciójelenetek méltók lesznek-e az ő tehetségükhöz. A sok férfi között pedig - hogy a kolbászfesztivál-jellegen picit enyhítsenek - egy Megan Foxot is köszönthetünk az újonnan érkezők között, aki ezúttal a Statham által játszott Lee Christmas CIA-s barátnőjét fogja alakítani. És aki - az előzetesekből kiindulva - a legkevésbé sem fog megfelelni a megmentésre szoruló, másodlagos női karakter sémájának. 

Christmas egyébként, aki Barney jobb kezeként szerepelt eddig, határozottan nagyobb és hangsúlyosabb szerephez fog jutni, valamint azt is tudjuk, hogy Stallone-nak ez lesz az utolsó szerepe ebben a szériában, függetlenül attól, hogy látunk-e folytatást vagy sem. Hogy meg merik-e lépni azt, hogy megölik őt, vagy csak szimplán "ellovagol" a naplementébe, azt majd meglátjuk. Akárhogy is, remélhetőleg a Tad Daggerhart (Black Lotus), Max Adams (Six, A végső lista), valamint Kurt Wimmer (Equilibrium, Az utca királyai) által írt szkript képes lesz méltón badass búcsút venni a karaktertől. A jelentések szerint a stúdió A feláldozhatók 4-et egy új trilógia nyitányának szánja, amelyben már Lee Christmas vezetné a csapatot, de ezt valószínűleg a film bevételei döntik majd el. 

Mi a helyzet a rendezővel? 

Az első film rendezését még maga Stallone, a másodikat a Con Air rendezője, Simon West, a harmadikat Patrick Hughes (Sokkal több mint testőr 1-2, A torontói ember), a negyediket pedig az a Scott Waugh vállalta magára, aki a Need for Speed mozifilmet, valamint a legutóbbi Jackie Chan-John Cena filmet, A kimenekítési projektet is dirigálta. Ezeken kívül még egy kevéssé ismert akciófilmet is levezényelt, A bátorság törvénye címűt köthetünk a nevéhez, amelynek főszerepeire az autentikusság megőrzése érdekében valódi tengerészgyalogosokat castingolt. Ez számít talán a legérdekesebb referenciának, míg A kimenekítési projekt talán jobban jelezheti, hogy hol tart a rendező most. 

Lesz vér?

Kulcsfontosságú kérdés a széria történetében az, hogy mennyire magas a korhatárbesorolás. Míg az első két film ebből nem csinált kérdést, a harmadik már a szélesebb közönség bevonzása érdekében PG-13-t célzott meg. Ez utóbbi nem bizonyult túl sikeres ötletnek, felesleges és értelmetlen próbálkozás volt csupán, arról nem is beszélve, hogy a film idejekorán ki is szivárgott nézhető minőségben, ezzel elgáncsolva a mozikban való terjeszkedését. A korhatár-kérdést most korrigálni kívánja a negyedik rész, megcélozva a kemény R-t, úgyhogy a vér fröcsögni fog, az erőszak tobzódni, a szitokszavak pedig röpködni, ahogyan azt kell. Nem minden film esetében segíthet a végeredmény megítélésén egy egyszerű R betű, de A feláldozhatók pont ilyen: ha már megidézzük a nyolcvanas évek maszkulin akciómonstrumait, akkor tegyük ezt a lehető legautentikusabban. A legutóbbi előzetese egyébként a filmnek pontosan erre a magasabb korhatárbesorolásra megy rá, kiemelve, büszkén hirdetve, hogy ő bizony erőszakos lesz. Talán picit túlságosan is kiemel valamit, aminek egyértelműnek kell lennie, de a hype-ért ugyebár bármit. 

Nehéz megjósolni, hogy milyen élményben lesz részünk, de annyit talán leszűrhetünk, hogy az alkotók igyekezni fognak minden igényt kielégíteni. Az előzetesek tanúsága szerint akciójeleneteknek nem leszünk híján, ahogyan vérnek és őrült erőszaknak sem. Ha pedig az akciójelenetek koreográfiája és az operatőri munka is a helyén lesz, akkor a zsáner rajongói örülhetnek majd. Hiszen egy jó akciófilm mindig jól tud esni a léleknek - pláne ha olyan sokat látott, szakavatott szakik művelik, mint Sly, Statham, Lundgren és a többiek. Szeptember 21-től kiderül minden a hazai mozikban. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.