Hirdetés

11 apró érdekesség filmekből, amiket talán nem tudtál - 1. rész

|

Felfrissített cikksorozatunkban a filmek elrejtett érdekességei, kikacsintásai és poénjai után kutatunk. Az első adagban szerepel Tarantino, Nolan, Schwarzenegger, valamint Frodóék is.

Hirdetés

A filmek tele vannak apró, alig észrevehető részletekkel, más alkotásokra való utalásokkal, megmosolyogtató kikacsintásokkal vagy egyszerűen poénokkal, amiket még a sokadik nézésre sem vettünk észre. Pontosan emiatt felfrissített cikksorozatunkban sorra vesszük a híresebbnél-híresebb, valamint a mára már elfelejtett filmeket is, hogy megmutassuk, a legtöbbjük még a legapróbb részletében is okozhat újabb meglepetéseket.

Persze lehetséges, hogy némelyik ilyen kikacsintás masszív spoilereket vonhat maga után, de aggodalomra semmi ok; ezeknél külön szólunk a fennálló fordulatok miatt. És még az elején érdemes leszögezni azt a tényt, hogy ez egy cikksorozat lesz, szóval ha éppen nem találod a kedvenced az aktuális listán, akkor ne kezdd el vadul püfölni a klaviatúrát (vagy a telefonod) mérges kommenteket hagyva; a következő cikkekben nagy eséllyel ki fogunk térni arra is.

Hirdetés

Becstelen Briganytk (2009)

Mi mással kezdhetnénk ezt a listát, mint Quentin Tarantino egyik legjobb filmjével, a 2009-es Becstelen Brigantykkal, amit maga az író/rendező nevezett a mesterművének (persze egy obszcén jelzővel kiegészítve azt)? Habár ebben az alkotásában is rengeteg kikacsintás kapott helyett Tarantino maximalizmusa és egyben profizmusa végett, mi mégis az alakításáért Oscar-díjat nyert Christoph Waltz karakterére fókuszálunk most. Még a film legelején, mikor Hans Landa ezredes megérkezik Perrier LaPadite házába, hogy oldja a munkájával hozott feszültséget, megfogja a nők kezét azért, hogy megnyugtassa őket. Az már persze alig látható, hogy ilyenkor a nők pulzusát nézi meg, ezzel kvázi már az elejétől fogva tudta a felgyorsult szívverés miatt, hogy nem egészen igaz, amit a család állítani fog.

A Gyűrűk Ura - A Gyűrű Szövetsége (2001)

A meglepő dolog elsősorban az, hogy A Gyűrűk Ura-trilógia közül az első részt, A Gyűrű Szövetségét alig szokták emlegetni, ha szóba kerül ez a kultikus fantasy történet, holott minden ezzel a filmmel kezdődött el. Ahogy a Becstelen Brigantyk, úgy A Gyűrű Szövetsége is rogyásig van érdekességekkel, ezek közül pedig az egyik leginkább megmosolyogtató, mikor a Szövetség tagjai a hófödte hegyek keskeny részein menetelnek. A szemfülesek észrevehetik, hogy ilyenkor Legolas (Orlando Bloom) - tündelétére - nem süllyed el a nagy hóban, mint a hobbitok vagy a törpök, hanem annak tetején lépdel nagy lazasággal.

Cloverfield (2007)

Drew Goddardról kevesen tudják, de egy öntörvényű zseni, aki bármihez nyúl, maradandót alkot belőle. Ilyen volt a filmtörténelem egyik legjobb és legszórakoztatóbb alkotása, a Ház az erdő mélyén, a legmegosztóbb mozija, a Húzós éjszaka az El Royale-ban vagy éppen az egyik korai forgatókönyvéből készült Matt Reeves-film, a 2008-as Clovefield. Ez az alkotás vérfrissítésként érkezett a kézikamerás horrorok világába, viszont egyszer is elgondolkoztunk már azon, hogy hogyan kerültek a Földre azok a benga nagy szörnyek? Ha figyelmesen nézzük a nyitóképeket, akkor még erre is választ kaphatunk.

Amerika Kapitány: A Tél Katonája (2014)

A Russo-tesók első marveles rendezése, A Tél Katonája igencsak nagyot szólt 2014-ben. A film egyik nagy előnye maga Nick Fury (Samuel L. Jackson) volt, aki habár már a kezdetektől fogva tagja volt a marveles csapatnak, itt sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a karaktere. Éppen emiatt nagyon poénos, hogy a sírkövére az Ezékiel 25:17-ből van egy passzus gravíroztatva, ami ugye köztudottan a Ponyvaregényben volt hallható Jules (szintén Jackson megformálásában) szájából.

A sötét lovag (2008)

Christopher Nolan is a maximalista címszó alatt keresendő a szótárban, így nem meglepő, hogy csaknem minden filmjét telepakolja kikacsintásokkal, érdekességekkel. Az egyik ilyen a sokak által magnum opusának tartott A sötét lovagból van, pontosabban a Bruce Wayne és Joker közti hasonlóság. A Harvey Dentnek tartott zártkörű buliba mind Wayne és mind Joker ugyanúgy érkezik meg (elöl menve, hátul a kíséretükkel), üdvözlik a vendégeket, Harvey Dent hollétéről kérdezősködnek, majd mindketten kiöntik a pezsgőt.

Kingsman: A titkos szolgálat (2014)

Türelmetlenül várjuk, hogy Matthew Vaughn folytassa a Kingsman franchise-t, hiszen az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvendő Kingsman-univerzum minket is lenyűgözött. Az első mozi egyik legtöbbet emlegetett jelenete egyértelműen a film végi világmegmentős ajánlat, amiben a főhős, Töki gond nélkül bekopogtathat a hátsó ajtón a gyönyörű szőke hercegnőnél. Ezt tovább tetézi az a tény, hogy a zárka kódja (amit Merlin mond meg Tökinek) egészen pontosan 2625, ami a telefonos billentyűzet alapján nem mást jelent, mint hogy "anál".

Ponyvaregény (1994)

Az 1994-es filmklasszikus ikonikus jelenetében, mikor Jules (Samuel L. Jackson) elszavalja az Ezékiel 25:17-et Brettnek, Vincent (John Travolta) már a passzus legelején kibiztosítja a fegyverét, hiszen ő már jól tudja, hogy Jules ezt a hosszú, bibliai idézetet mondja el mindig, mielőtt valakit megölne. (Erre persze rácáfol a filmvégi reggelizős jelenet, de ebbe most ne menjünk bele.)

Ace Ventura - Állati nyomozó (1994)

SPOILER

Szintén 1994, szintén egy filmklasszikus - mondjuk nem ugyanabban a műfajban. Jim Carrey egyik megkerülhetetlen ökörködése közben könnyű átsiklani a nézőnek a film végi csavar megelőlegezésén (anticipációján), holott az végig ott volt az orrunk előtt. Azt, hogy Einhorn az Finkle, már az elején sejthettük volna, ha figyelünk a Louis Einhorn asztalán látható banán és a két alma elhelyezkedésére. Mondjuk akkor egy felettébb szórakoztató fürdőszobai jelenetet is kihagytunk volna…

A herceg menyasszonya (1987)

Mostanság igen keveset hallani erről a gyöngyszemről, holott mind a mai napig az egyik legígéretesebb, legszórakoztatóbb feelgood filmmel van dolgunk. Már csak Cary Elwes és Mandy Patinkin - és persze a pofátlanul fiatal, de imádni való Robin Wright - fergeteges játéka (és eredeti hanggal nézve zseniális akcentusaik) miatt is érdemes egy esélyt adni A herceg menyasszonyának, de ha érdekességeket akarunk keresni, akkor sem kell a szomszédba mennünk. Elég csak megvizsgálni az eredeti posztert, illetve annak fejjel lefelé fordított verzióját is.

Terminátor 2. - Az ítélet napja (1991)

Szavakkal nehéz lenne leírni, hogy mennyire örültünk, mikor 2017-ben újra mozikba került a Terminátor második része, Az ítélet napja, ezzel nemcsak hogy az újabb generáció élhette át minden idők egyik legjobb akciófilmjét, hanem azok is nosztalgiázhattak egyet, akik ott ültek anno a premier napján. Az író/rendező James Cameron is külön figyel arra, hogy filmjeiben még a legapróbb részlet is kapcsolódjon a nagy egészhez, így például az első Terminátor rajongói okkal örülhettek a kórházas jeleneteknek, mikor a T-800-ast meglátva Sarah Connor menekülni kezdett előle, de még Schwarzi sem segített elsőre John Connor anyjának, hiszen fogalma sem volt róla, hogy néz ki pontosan.

Airplane! (1980)

A Csupasz pisztoly-trilógiának megágyazva elsőként a nagysikerű Airplane!-t tették le az asztalra, és nem lehetnénk ennél boldogabbak. Még mind a mai napig az egyik leghumorosabb vígjátékról beszélhetünk, amit - hasonlóan a Csupasz pisztolyokhoz - unásig lehet újranézni (mondjuk semmi sem fogható ahhoz az élményhez, amikor az ember először éli át ezt a humorbombát). Az Airplane!-nek is minden percére jut egy poénos kikacsintás vagy éppen szemöldökráncoló érdekesség, mi mégis a film stáblistájából választottuk ki a mostani apró részletet. Miután megmutatták, hogy a moziban kicsoda is a "best boy" (aki ugye az elektronikáért felelős munkás asszisztense), azért csak odaírták, hogy szerintük kicsoda a "worst boy", vagyis a legrosszabb fiú. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.