Hirdetés

15 alkotás, amivel jótékonyságra buzdítunk titeket

|

Szerkesztőink kedvenc filmjeiket kiválasztva szeretnék felhívni a figyelmet egy-egy alapítvány támogatására.

Hirdetés

2020 mindannyiunkhoz mostoha volt valamilyen szempontból. Nem meglepő, hogy a valóság borzalmai és kellemetlenségei elől menekülve előszeretettel merültünk el a filmek és sorozatok világában, azonban ezek az alkotások nem csupán szórakoztatni szeretnének. Sokuk hordoz fontos üzenetet, adnak megszívlelendő tanácsokat, irányítják rá a reflektorfényt kulcsfontosságú ügyekre. Ahol pedig képzelet és valóság összeér, arra a valós és fantáziában élő énünknek is oda kell figyelnie.

Hirdetés

Ezt szem előtt tartva szerkesztőségünk azzal szeretne jót tenni, ha a szívünkhöz közel álló filmeken keresztül felhívjuk a figyelmet egy-egy jótékonysági szervezet támogatására. Az alábbiakban ezeket a párosításokat, valamint helyenként szerkesztőink személyes érintettségét olvashatjátok.

Szívből köszönjük, ha bármelyik felsorolt szervezeten segítetek bármekkora összeggel. 

Patch Adams (Szabó Dániel "Szada")

Az 1998-as, Robin Williams főszereplésével készült szívbemarkoló film nem a kitaláció műve, egy valóban élő személy életét és világnézetét dolgozta fel, aki bohócnak öltözve mosollyal, jókedvvel és nevetéssel próbálja "gyógyítani" a kicsiket és nagyokat egyaránt. A Patch Adams története mindig is közel állt hozzám, ugyanis rengeteg műtéten estem át az évek során, a rengeteg bizonytalansággal, magánnyal és szürkeséggel teli kórházi napokat pedig rendszerint feldobták azok a bohócdoktorok, akik bolondozva, tréfálkozva, lufiállatokat hajtogatva végigjárták a kórtermeket. A fizikai fájdalmakat, valós betegségeket talán nem tudják meggyógyítani, de a lelket igen, az pedig már félsiker.

Alapítvány, aminek a támogatására buzdít: Piros Orr Bohócdoktorok

Cinema Paradiso (Milány Botond)

Valószínűleg nem sok mindenkinek kell bemutatni az 1989-es, örök érvényű klasszikust, a Cinema Paradisót, mely ugyanannyira szól a mozi varázsáról, a filmszínházak iránti szeretetről, mint emberségről, családi drámákról, szerelemről, vagy éppen egy fiú-pótapa kapcsolatról. És mivel legalább annyira közel áll hozzám ez a film, mint maga a mozi, ezért ebben a jelenlegi vészterhes időszakban mi másnak a támogatására hívhatnám fel a figyelmet, mint magára a filmszínházak túlélésére. Szóval ha tehetitek, segítsétek a működésüket, mert a mozik nélkül mi sem lennénk.

Mozi, aminek a támogatására buzdít: Cirko-Gejzír 

Macskarisztokraták (Hegedűs Attila)

Kissé most csalok ezzel a párosítással, de ha végigolvassátok, akkor láthatjátok majd, hogy azért mégsem. Számomra az 1970-es Macskarisztokraták a nagybetűs Disney-film, amit rengetegszer láttam már és még mindig jóleső mosollyal vágok bele egy-egy újrázásba. Elsősorban a kézzel (is) rajzolt látványvilága miatt lett a szívem csücske, hiszen habár nagyon gyönyörűek az Egeres Cég mostani alkotásai is, nálam nem versenyezhetnek ezen klasszikus, "ceruzás" rajzokkal. Az ok pedig, hogy ezt a filmet választottam az Amina Állatvédelmi Alapítvánnyal együtt, mert ettől a szervezettől kaptuk a fentebb beillesztett képen látható kis szőrös ganéjt, aki azóta is bearanyozza az életünket. Az alapítvány folyamatosan posztolja ki az új látogatókat (nem csak cicákat, kutyusokat is) a Facebook oldalán, amit érdemes figyelni, ha esetleg egy új taggal bővítenétek a családot.

Alapítvány, aminek a támogatására buzdít: Amina Állatvédelmi Alapítvány

Ne szórakozz a macskákkal: Vadászat az internetes gyilkosra (Péter Zsombor)

A Netflix előszeretettel támogatja a true crime dokumentumfilmeket, ez a háromrészes mini-sorozat pedig különösen ütősre sikeredett. Néhány vállalkozó kedvű amatőr egy állatkínzót szeretne felkutatni és az igazságszolgáltatásra bízni, ám az ügyből valami egészen rémisztő eseménysor sül ki. Hónapokon át ódzkodtam a filmtől, az ominózus állatgyilkosságok miatt. Semmilyen formában nem tolerálom a dolgot, de bíztatok mindenkit, aki egy csavaros, izgalmas, thriller elemekkel operáló műre kíváncsi, nézze meg. Az állatkínzás ellen pedig mindig, minden formában fel kell lépni!

Alapítvány, aminek a támogatására buzdítOrszágos Állatvédőrség

Kszi, Simon (Pavlics Tamás)

Simon Spier kálváriájáról az évek alatt már eleget áradoztam, ahogy a spin-off sorozatáról, a Love, Victorról is. Nemcsak filmrajongóként, hanem melegként is fontosnak tartom, hogy azok lehessünk, akik vagyunk, azt szerethessük, aki viszont szeret, ha ezzel nem ártunk senkinek és hogy akár a filmvásznon, akár a való életben példaképeket állíthassunk magunk elé. Ehhez viszont fontos a hitelesség, az önazonosság. Mind a film, mind a sorozat azt mutatja, hogy ez még akkor is piszok nehéz, lélekőrlő, ha történetesen a legtöbb dolog klappol az életünkben. De a legtöbben ezt nem mondhatják el magukról, félnek, magukba zárkóznak, vagy pedig hazugságba menekülnek, nekik pedig szükségük van a támogató szavakra éppúgy, mint az ellenoldalnak a párbeszédre.

Alapítvány, aminek a támogatására buzdít: Szivárvány Misszió Alapítvány

Patrick Melrose (Buzsik Turner Kriszti)

Edward St. Aubyn terápiás jelleggel hozta létre, majd írta meg alteregója, Patrick Melrose sanyarú sorsát. Az író a gyerekkorában elszenvedett családon belüli erőszakot és ezen kívül a teljes elhanyagoltságot pénzével, jobban mondva vagyonának káros szenvedélyekre költésével igyekezett elfedni és elfeledni. A regényekből készült minisorozat abszurd humora és cinizmusa ellenére (vagy ettől még inkább) megterheli a nézőjét, de ezzel együtt érzékenyít is. Benedict Cumberbatch önpusztítása a vásznon sok-sok ember valósága, de a drogfüggőség már csak egy következmény.

Alapítvány, aminek a támogatására buzdítTraumaközpont

Twin Peaks - Tűz, jöjj velem (Kónya Sándor)

David Lynch 1992-es filmje ugyan nem aratott osztatlan sikert azok körében, akik derűs visszatérést vártak Twin Peaks városában, viszont cserébe olyan tematikákat is jobban kibontott benne, amit a sorozatban csupán érintett. A nők elleni, illetve a családon belüli erőszak, valamint a prostitúció mind erősen végigvonul a Tűz, jöjj velem-ben, hiszen Laura Palmer személyében egy olyan karakterrel ismerkedhetünk meg, aki mindezt átélte és aki ezeket elszenvedte. Laurát nem csak Bob, de közvetve saját édesapja is zaklatja mind lelkileg, mind fizikálisan, ahogyan a helyi kisgengszter, Leo is csupán tárgyként képes tekinteni rá. Megrázó, lélekrengető képsorokban követhetjük végig ennek a fiatal lánynak a pokoljárását, melynek a fináléját nézve mindannyiunk lelke elpusztul egy kicsit.

Alapítvány, aminek a támogatására buzdít: Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület

Hacsi, a leghűségesebb barát (Török Tamás)

Akinek volt már élete során négylábú társa, az pontosan tudja, hogy milyen feltétel nélküli szeretet és odaadás jellemzi szeretett kutyusainkat. Ám nem mindegyikük van olyan szerencsés helyzetben, hogy a hozzájuk méltó körülmények között éljenek, vagy hogy egyáltalán szerető otthonban tölthessék a karácsonyt. Lesse Hallström filmje, a Hacsi, a leghűségesebb barát nem csak, hogy egy szívbemarkoló igaz történetet dolgoz fel, de talán az egyik legszebb példája is annak, milyen az, amikor egy életre szóló kötelék alakul ki kutya és gazdája között. A Jan A. P. Kaczmarek gyönyörű zenéjével aláfestett film nem véletlen áll olyan élmény hírében, ami a legkeményebbek szemébe is könnyt tud csalni. Figyeljünk és vigyázzunk kis társainkra, ha pedig tehetjük, gondoljunk és tegyünk azokért is, akik még most is a szerető gazdira várnak.

Alapítvány, aminek a támogatására buzdít: Tappancs Állatvédő Alapítvány

Erőszakik (Goretity Dániel)

Sokat agyaltam rajta, melyik filmet vegyem terítékre a cikkben, ugyanis nálam a támogatandó szervezet azonnal adta magát és tudtam, milyen ügyre szeretném külön is felhívni az Olvasók figyelmét. Aztán beugrott a 2008-as Erőszakik (In Bruges), ami a karácsonykor játszódó történetével azonnal tökéletes választásnak bizonyult. A sötét humoráról és óriási dumáiról elhíresült film ugyanis a felszín alatt egy rendkívül komor, tragikus történetet oszt meg velünk Ray karaktere kapcsán. Colin Farrell egyik legjobb alakítása ez a bűnbánó bérgyilkos, aki egy belga kisvárosi kényszerpihenő alatt készül fel először csak gondolatban, aztán a tettlegesség szintjén is saját életének kioltására egy félresikerült meló után. A kibeb*szott hattyúkon túl valójában tele van a film lélekbemarkoló párbeszédekkel a megbocsájtás és a megbánás kapcsán, melyek emlékeztetnek minket rá, hogy az élet a legdrágább kincsünk és soha sem szabad azt feladni, eltaszítani magunktól.

Alapítvány, aminek a támogatására buzdít: Alapítvány az öngyilkosság ellen

Snowpiercer - Túlélők viadala (Kátai Levente)

A Snowpiercer idehaza szájreklám által, letöltőoldalakon terjedt el annak idején, talán éppen a marketing hiánya miatt okozott akkora meglepetést és vált egyik nagy kedvencemmé. A film az osztályharc, a hatalom természete és a társadalmi igazságtalanság mellett a kezdő képsoraiban a klímaváltozás témájával is foglalkozik, hiszen a történet szerint a bolygó lehűléséhez az vezetett, hogy az emberiség a technológia segítségével próbálta meg helyrehozni a globális felmelegedés okozta problémákat, ami ezt a szörnyű posztapokaliptikus világot eredményezte. Ahol csak egy vonat robog, benne az elpusztult társadalom minden feloldhatatlan igazságtalanságával együtt.

Alapítvány, aminek a támogatására buzdít: Greenpeace Magyarország

Hidalgo - A tűz óceánja (Fonyódi Noémi)

A Hidalgo kalandfilmnek sem utolsó, de minden alkalommal, amikor újranézem, megmutatja azt a köteléket, ami lovas és ló között van. Ez a film érti, amit nem lehet szóban elmagyarázni annak, aki életében nem ült még lovon. A ló nem csak egy állat, egy utazási mód vagy egy sporteszköz, a ló a társunk, a legbizalmasabb partnerünk és a tökéletes tükre a mi személyiségünknek. Ha rajtuk múlna, tűzön-vízen átmennének értünk és nekünk embereknek kötelességünk meghálálni ezt a hűséget. Úgy, hogy lóhoz méltó életet biztosítunk számukra. A Bottyán Equus Hungária pedig ezt teszi, esélyt ad az esélyteleneknek és többszörösen visszaadja mindazt, amit mi kapunk ezektől a csodálatos állatoktól. 

Alapítvány, aminek a támogatására buzdít: Bottyán Equus Hungária - Ló és kutya otthon

Benjamin Button különös élete (Jasinka Ádám)

Azt gondolom, nagyon sokaknak van szüksége idén a támogatásra. Legyenek azok menhelyen élő vagy utcán kóborló állatok, állásukat vesztett emberek vagy családi erőszak áldozatai. Mindenki megérdemli a tisztes, békés életet és a szeretetet, minél előbb, most, mert az élet rövid. Leélhetjük az életünket szomorúan, keseregve akár minden apróságon, de boldogan is, mert ha nem is teljesen, de részben ez rajtunk múlik. Ezt tanította meg nekem a Benjamin Button különös élete. A boldogsághoz vezető egyik út pedig lehet az, hogy ha megtehetjük, segítünk másokon.

Alapítvány, aminek a támogatására buzdít: Tündérpakk Közhasznú Alapítvány

Marvel's Daredevil (Kovács Gergő)

Habár a Marvel mozgóképes univerzumának nem jött össze ugyanaz a bravúr a kisképernyőn, mint a nagyvásznon, de cserébe a Daredevil képében megszületett nemcsak a Marvel, de talán minden idők egyik legjobb szuperhőssorozata is. Napestig sorolhatnám, miért is működött annyira Matt Murdock pokoljárása, a test-test elleni csonttörő akciójelenetektől egészen a sorozatban boncolgatott rendkívül mély morális dilemmákig, de ami talán a legfontosabb, hogy sikerült megmutatni, mekkora potenciál is rejlik a címszereplőben. A nappal vak ügyvéd, éjjel maszkos önbíráskodó Fenegyerek a Marvel egyik legárnyaltabb karaktere lett, melyben persze Charlie Cox elhivatott alakítása is megkerülhetetlen volt. Szorítunk, hogy igazak legyenek a pletykák, és találkozzunk még vele!

Alapítvány, aminek a támogatására buzdítMagyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

Csillagpor (Molnár Dávid)

A Neil Gaiman-regény filmes adaptációja idén már 13 éves lett, úgyhogy nyugodtan hivatkozhatunk rá a 2000-es évek egyik klasszikus darabjaként, hiszen kiállta az idő próbáját. Főleg egy olyan rendkívüli évben, mint az idei volt, szükség van az olyan alkotásokra, mint Matthew Vaughn víziója, ami még a kihívásokkal teli felnőtt létbe is belecsempészi a gyermeki kíváncsiságot, a bátorságot és a hitet a jóban, teszi mindezt izgalmasan és lebilincselően, megfűszerezve a kellő humorral a megfelelő pillanatokban. Nem ez az első, és nem is az utolsó film, mely elkötelezi magát a gyermeki álmok mellett, de mindenképp az egyik leghatásosabb alkotás, mely bő két óra erejére garantáltan elfeledteti 2020 árnyoldalait velünk.

Alapítvány, aminek a támogatására buzdít: Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány

Con Air - A fegyencjárat (Bagi Levente)

A Con Air le sem tagadhatná, hogy egy ízig-vérig 90-es évekbeli akciómozi, amit még manapság is szívesebben kap elő az ember, mint a műfaj tucatszámra gyártott modern alkotásainak többségét. A Nicolas Cage főszereplésével készült filmben egy rabszállító repülőgépen utazunk, ahol elszabadul a pokol, miután néhány elítélt átveszi a gép felett az irányítást és szökést kísérel meg. Nem is finomkodik igazán a Con Air, amikor tömeggyilkosokat és erőszakolókat kell ábrázolnia, ezzel is növelve a kontrasztot köztük és a családjához hazavágyó Cameron Poe (Cage) között. Hiába van előtérben az akció és az adrenalin, a film arra is rávilágít, hogy attól, hogy valaki csuklóján kattant már bilincs, a börtönévek után kijár neki egy második esély, ha hajlandó a változásra.

Alapítvány, aminek a támogatására buzdít: Váltó-sáv Alapítvány

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.