Hirdetés

5 skandináv filmrendező, aki sokat adott a világnak

|

Sokat kaptunk tőlük, de nem vagyunk értük elég hálásak.

Hirdetés

A napokban ünnepelte az 55. születésnapját a Dogma-filmek mozgalmának egyik oszlopos tagja, Thomas Vinterberg, akinek olyan filmeket köszönhetünk, mint például a Születésnap, A vadászat és a Még egy kört mindenkinek. Ennek apropóján összegyűjtöttünk még öt olyan elismerésre méltó skandináv (tehát nem csak dán) rendezőt, akik minden bizonnyal merítettek Vinterberg filmjeiből.

A lista természetesen nem szent és sérthetetlen, bőven akadnak olyan rendezők, akik szintúgy helyet érdemelnének itt, viszont az összeállításban a direktorok nemzetközi elismertsége is szerepet játszott. Vágjunk bele!

Hirdetés

Anders Thomas Jensen

Bár a tengerentúlra még nem merészkedett a rendező-forgatókönyvíró Anders Thomas Jensen, a filmjei annál nagyobb hatást gyakoroltak a dán filmek nemzetközi elismertségére. Elég csak az Ádám almáira, a Zöld hentesekre, vagy Az igazság bajnokaira gondolni, melyek nem csak Mads Mikkelsen színészi repertoárjának összetettségére hívják fel a figyelmet, de bizonyítják, hogy a (fekete) humor és a dráma tökéletesen megférnek egymás mellett. Jensent már több ízben is jelölték Oscarra, sőt 1999-ben meg is nyerte a Valgaftenért, de eddig csak rövidfilm-kategóriában helyezte őt előtérbe az Akadémia. Reméljük hamarosan a nagyjátékfilmjeiért is megkapja azt, ami jár neki!

Ruben Östlund

Östlund az utóbbi évek talán legfelkapottabb skandináv rendezője. Cannes-ban rendszeresen nyeri a díjakat (tavaly már ő volt a zsűri elnöke is), az Oscaron is egyre gyakrabban lehet látni az alkotásait, és mellesleg a filmjei minőségét sem érheti panasz. Előszeretettel hozza a nézőt zavarba, ha a szükség úgy kívánja, nem fél a tabudöntögetéstől, ám ez nem csak a korai filmjeiben (Akaratlanul, Play), hanem a frissebb, a szélesebb közönség számára befogadhatóbb alkotásaiban (A szomorúság háromszöge, Lavina) is tetten érhető.

Susanne Bier

Susanne Bier drámái és thrillerei szintén megkerülhetetlenek, ha a skandináv filmgyártásról esik szó. Pályája hazai szakaszában olyan filmeket készített, mint például a Testvéred feleségét…, az Oscar-díjas Egy új világ, valamint az Esküvő után, majd elkészítette a Netflixre a Madarak a dobozbant, melynek köszönhetően egyre több hollywoodi produkcióból kivehette a részét. Kipróbálta magát sorozatrendezésben is, ahonnan a Tom Hiddleston nevével fémjelzett Éjszakai szolgálatot érdemes megemlíteni.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Morten Tyldum

A norvég fenegyerek hazájában és Európában Jo Nesbo regényének adaptációjával, a Fejvadászokkal tett komolyabb hírnévre szert, de előtte már elkészítette többek között a Haverokat és a Bukott angyalokat is. A Fejvadászok után Hollywoodban is sikeresnek bizonyult, hiszen olyan filmek kötődnek a nevéhez, mint például a Kódjátszma és az Utazók. Nem lehet felróni neki, hogy ne lenne változatos a filmográfiája.

Lars von Trier

Tudom, egyszerű és magától értetődő választás Trier a végére, de egy Vinterbergről szóló cikkben nem szabad megkerülni a nevét. Kettejük nevéhez fűződik ugyanis a kilencvenes évek közepén indult Dogma-mozgalom, mely vérfrissítést akart hozni a filmipar egocentrikus szemléletébe, ahol a rendező a kiemelt művész, minden más pedig a háttérben marad. Az más kérdés, hogy idővel ő is megszegte a saját szabályait, de el kell ismerni, hogy nélküle nem szerepelnének a felsorolásban a fentebb említett rendezők sem.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.