Hirdetés

50 érdekesség A Karib-tenger kalózai szériáról

|

20 éve hajóztak ki először Jack Sparrowék (Kapitány! Jack Sparrow kapitány!), mi pedig összeszedtünk néhány érdekességet kedvenc kalózaink kincsesládájából.

Hirdetés

Annak idején - Jerry Bruckheimer produceren kívül - talán senki sem bízott abban, hogy egy disneylandi látványosságon alapuló filmmel sikert lehet elkönyvelni a mozikban, ehhez képest minden idők egyik legsikeresebb franchise-a kerekedett belőle és teremtett egy kultikus karaktert Jack Sparrow képében.

20 éve rajtolt el a széria, és temérdek érdekesség járult hozzá ahhoz, hogy ezek a filmek végül olyanok lettek, amilyenek. Hogy mindet összeszedjük, arra valószínűleg háromszor ennyi pont sem lenne elég, ezért filmenként 10 érdekes ténnyel, avagy anekdotával kedveskedünk nektek!

Hirdetés

A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka (2003)

1. Az Aladdin forgatókönyvíróinak, Ted Elliotnak és Terry Rossiónak a szkriptje a '90-es évek óta keringett Hollywoodban, ami iránt még Spielberg is érdeklődött, és Steve Martint, Bill Murrayt, vagy Robin Williamset képzelte el Jack Sparrow szerepében.

2. Aztán amikor már sínre került a projekt, Jack Sparrow szerepét eredetileg Robert De Nirónak szánták, de ő visszautasította, mivel a múlt pont azt bizonyította, hogy a kalózos filmek sorra buknak. Mint tudjuk, a Fekete-Gyöngy átkával és a folytatásaival ez nem történt meg. Évekkel később végül mégis kalózkapitányt játszott Matthew Vaughn zseniális Csillagporában. A film megbukott.

3. Johnny Depp elvadult ötleteivel bombázta a producereket és a Disneyt. Az még az enyhébb megoldások közé tartozott, hogy minden foga aranyból legyen - de a stúdió néhány koronába belement -, ellenben az már nekik is sok volt, mely szerint Jack Sparrownak ne legyen orra és rettegjen az olyan dolgoktól, mint a bors.

4. Will Turner szerepére Heath Ledger és Orlando Bloom volt a fő esélyes, de miután a film rendezője, Gore Verbinski megtudta, hogy Bloom az A Gyűrűk Urában is játszik, kifizetődőbbnek tartotta az ő szerződtetését. Nem hiába debütált a film első előzetese A két torony előtt.

5. Ha pedig már az A Gyűrűk Uránál és Bloomnál tartunk: a színész a trilógia forgatásán színésztársaihoz hasonlóan csináltatott a jobb csuklójára egy tetoválást, tünde nyelven. Ezt a film jó részében eltakarták, de a Jackkel vívott párbajánál a kovácsműhelyben, amikor megkérdezi tőle, hogy "Csak nem vagy eunuch?", akkor jól észrevehető. A mondatot egyébiránt Johnny Depp rögtönözte, a legtöbb "Savvy?" ("Világos?) kifejezéssel együtt. Ellenben Depp tetoválásait a ruházatával és faszénnel takarták el a jelmezesek, viszont a kezén látható "Jack Sparrow" testfestés nem volt igazi, azonban a film után a színész a valóságban is megcsináltatta fia, Jack tiszteletére.

6. A Port Royal elleni támadásnál az utolsó ágyudörrenés füstje a holdfényben Mickey Egér fejét ábrázolja.

7. Barbossa alapjául a valóságban is élő Barbarossa Frigyes, avagy Rőtszakáll szolgáltatta az alapot (a szinkronban valószínűleg pont ezért tévesen Barbarossának szólítják), aki később az Ottomán Birodalom Admirálisa lett, hasonlóan, ahogy Geoffrey Rush karaktere a negyedik részben az angoloké.

8. Amikor a Fekete Gyöngy és a Rettenthetetlen közti csatában Jack a majmot üldözi az azték aranyért, amit odaad a gazdájának, Barbossának, a majom vigyorgó reakciója, mialatt gazdája azt mondja "Nem neked, a  majmot hívjuk Jacknek!" teljesen véletlen volt.

9. A film eredetileg csak A Karib-tenger kalózai címet viselte volna, de bízva a folytatás lehetőségében, odabiggyesztettek mögé egy alcímet. Bejött.

10. A forgatókönyvírók a DVD audiókommentárjában elárulják, hogy Will a filmben a legjobb kardvívó, Norrington és Barbossa egy szinten vannak, míg Jack Sparrow a legrosszabb.

A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse (2006)

11. Ez volt az első film, ami előtt a Disney ma is ismert, animált logója volt látható.

12. A rendező Tim Burton, Johnny Depp egyik állandó munkatársa és jóbarátja közreműködött a Bolygó Hollandi legénységének néhány tagjának a megtervezésében.  

13. A Lord Beckett levelén jól láthatóan kivehető a "George R" aláírás, vagyis I. György királyé, így a filmek cselekménye valamikor az ő regnálása idejére, 1714 és 1727 közé datálható, és maguk a forgatókönyvírók is később elismerték, hogy nagyjából 1720 és 1750 között játszódnak a filmek, noha nem törekedtek a pontos történelmi hitelességre. A király a negyedik részben maga is felbukkan Richard Griffits (Vernon bácsi a Harry Potter-filmekből) megformálásában.

14. A készítők a DVD audiókommentárjában elárulták, hogy a Mr. Gibbset alakító Kevin McNally határozta meg, hogy hogyan is kell kiejteni Davy Jones teremtményének, a Krakennek a nevét. Helyesen Krékennek ("kray-ken") kell ejteni, de a film forgatáson a színész szájából hangzott el először, aki hibásan krakennek ("crak-en") ejtette, amihez a többiek idomultak. Ezen a helyes kiejtésen vitatkozik a film egy későbbi jelenetében Pintel és Ragetti.

15. A Fekete Gyöngyöt "alakító" hajó sohasem volt a kannibálok szigetén, hanem egy modellt adtak digitálisan a felvételekhez, amit még kiegészítettek a hajó körüli hullám animációkkal.

16. Kínában betiltották a filmet, az abban ábrázolt kannibalizmus miatt. Ha figyelembe vesszük a mai trendeket, amikor nem egy mozit a nemzetközi piac - elsősorban Kína - húz ki a slamasztikából, nem kis teljesítmény, hogy 2006 legsikeresebb filmje volt a több mint 1 milliárd dolláros bevételével.

17. Gore Verbinski eredetileg azt akarta, hogy Davy Jones a Bolygó Hollandihoz mérten legyen holland (avagy a Flying Dutchman élén álljon egy Dutch-man), mire a figurát megformáló Bill Nighy annyit válaszolt: "Nem tudok hollandul, inkább legyen skót." Ezért eredetiben Jones erős skót akcentussal beszél, amelynek sajátos dallamosságát a magyar szinkronban Horányi László is megpróbálta visszaadni.

18. Johnny Depp rögtönözte a "Van egy üveg földem" című kis dalocskát a jelenetben, amikor Davy Jonest hecceli. A színészek értetlen reakciói ebben a jelenetben teljesen őszinték.

19. Orlando Bloom mit sem tudott a Jack és Elizabeth közti csókról. Még az ő forgatókönyvében sem szerepelt, csak azért, hogy Gore Verbinski hitelesebb játékot kaphasson tőle, így amit látunk az arcán, szintén igazi döbbenet. Magát a jelenetet - mivel egyszerre forgatták és írták a második és harmadik részt - Jack és Elizabeth között, miszerint előbbi oda van láncolva a hajóhoz Keira Knightley ötlete volt.

20. A film végén, Barbossa felbukkanásáról a jelenetben szereplő színészek mit sem tudtak, ők azt hitték, hogy Annamaria (Zoe Saldana) tér vissza az első részből, így a jelenetben látható reakcióik (ismét ajánljuk figyelmetekbe Orlando Bloom arcát) teljesen hitelesek.

A Karib-tenger kalózai: A világ végén (2007)

21. Sokáig minden idők legdrágább filmje volt a maga 300 millió dolláros költségvetésével (és még így is ki kellett vágni belőle 20 percnyi csatajelenetet), és ebbe sem a marketinget, sem az inflációt nem számoltuk bele. Ennek a büdzséjéből készült el a komplett A Gyűrűk Ura trilógia.

22. A zöld fény egy valóban létező jelenség és nagyon ritkán látható a tengeren napnyugtakor, vagy napkeltekor, amit a légkör fénytörése okoz és délibábnak tűnhet.

23. Johnny Depp nagyon élvezte a Geoffrey Rush-sal való közös munkát az első részben és azt kérte, hogy minél több közös jelenetük legyen a folytatásban, mivel elmondása szerint olyanok ketten, mint két, folyton kötekedő idős asszony. Egy ilyen jelenetük azonban még így is a kivágott jelenetek között végezte, amint azon civakodnak, hogy ki vezesse a Gyöngyöt. Verbinski szerint olyan, mintha a tv távirányítóján vitatkoznának.

24. A világvégi jelenetek egyes részeit a Niagara-vízesésnél rögzítették, Davy Jones börtönét Utah államban, hogy annak monokróm színei ellenpontozzák a kalózok színes életét, míg a filmvégi nagy csatát az örvényben egy hatalmas hangárban a kaliforniai Palmdale-ben.

25. Ez az első olyan film, amelyben Pintel és Ragetti a nevén van szólítva és az első, amelyben Barbossa a keresztnevén. Utóbbihoz hozzátartozik, hogy a forgatókönyvírók sohasem terveztek keresztnevet adni a karakternek, azonban Johnny Depp még a Fekete Gyöngy átka kommentárjában így szólította a figurát, a rajongók pedig ezt hivatalos információnak vették, így nem volt más választásuk, mint ennek eleget tenni.  

26. A rendező, Gore Verbinski is közreműködött Hans Zimmerrel a zene elkészítésében. A film főtémájának számító "Hoist The Colors"-t együtt írták, és amikor a csata előtt a szigeten a két fél alkut kíván kötni, az alatta hallható, Ennio Morricone westernjeit idéző gitárszólót is maga a rendező játszotta. Egyébként ez volt Hans Zimmer negyedik kalóz témájú filmzenéje. A karibi mozikon kívül ő készítette a Muppets Kincses sziget zenéjét is.

27. Amikor Barbossa a csata elején azt mondja, hogy "Egy picit már késő visszafordulni!" az egy tisztelgés az eredeti disneylandi látványosság előtt, ahol szintén elhangzik ez a mondat és ahol a Holtak kincse premierjére felújították az egészet, kiegészítve Jack Sparrow, Davy Jones és Barbossa figuráival.

28. Amikor Calypsót - aki a görög mitológiában a tenger istennője - szabadon engedik, pogány nyelven azt ordibálja: "Szegény, szerencsétlen lelkek." Mit ad isten Ursula, a tengeri boszorkány a Disney 1989-es A kis hableányában ugyanerről énekel.

29. Egy időben valóban létezett a kalózok tanácsa, akik egyfajta laza szövetséget alkottak a XVII. és XVIII. században az Atlanti-óceánon, a Karib-tengeren és a Mexikói-öbölben. Tortuga szigetén volt a központjuk, azonban a jamaicai Port Royalban is aktívak voltak. Jobbára francia hugenották és brit protestánsok alkották soraikat, de voltak köztük spanyol és afrikai tengerészek is.   

30. A film utolsó mondata ("Igyunk hát pajtás, yo-ho!") megegyezik A Fekete Gyöngy Átka utolsó mondatával, miközben a szereplők ugyanott vannak, mint az első film elején: Jack egy csónakban evez a nyílt tengeren kincs után kutatva, miközben ismét Barbossáé a Gyöngy, akinek ismét van miért keresnie Jacket.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken (2011)

31. A film 2010-es londoni forgatása során Johnny Depp levelet kapott egy kilenc éves iskolás lánytól, aki osztálytársaival együtt lázadást tervezett a tanárai ellen. Depp teljes Jack Sparrow kosztümben jelent meg az iskolában, hogy lebeszélje a gyerekeket a lázadásról.

32. Depp több mint 500 a filmen dolgozó munkatársának vett vízhatlan kabátot, hogy védve legyenek a hideg időjárástól. A színész a 64,200 dolláros tételt saját zsebből fizette.

33. Penelope Cruz volt az egyetlen jelölt Angelica szerepére, aki olvasás nélkül el is vállalta a szerepet. Viszont a forgatás idején terhes volt, ezért a jelmezein is változtatni kellett. A közeli felvételeken ő látható, a távoli, esetleg mozgalmasabb beállításoknál viszont a színésznő testvére, Mónica.

34. Alfred Molina is esélyes volt Feketeszakáll szerepére.

35. A Phillipet alakító Sam Claflin és a Feketeszakállt megformáló Ian McShane együtt játszottak A katedrális című minisorozatban is, amit nálunk forgattak.

36. Eredetileg Michael Kahn volt a film vágója, azonban 3 havi munka után ott kellett hagynia a produkciót Spielberg Tintin kalandjai és Hadak útján mozijai miatt. Ennek ellenére a stáblistán fel sem tüntették.

37. A számunkra vicces hangzású Syrena spanyolul sellőt jelent. Maga a név görög eredetű, méghozzá Homérosz hőseposzából, az Odüsszeiából. A szirének énekükkel csalták a szigetre a hajósokat, ahol végeztek velük. Jerry Bruckheimer pedig a sellők megformálóinál kikötötte, hogy olyanok játszhatják, akiknek természetes mellük van.

38. Amikor Jack belép a Santiago fedélzetére, Ponce de Leon csontváza egy kincsekkel teli ágyon fekszik. Ez egy újabb utalás a disneylandi látványosságra, ahol a látogatók ugyanezt láthatják.

39. A film utal Feketeszakáll valóban megtörtént halálára, mely szerint lefejezték, majd a fejét a saját hajója - amit szintén az Anna királynő bosszúja nevet viselte - árbocára kötöttek.

40. Eddig az egyetlen film a szériában, amelyik semmilyen Oscar-jelölést sem tudhat magáénak.

A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja (2017)

41. Johnny Depp (Jack Sparrow), Kevin McNally (Mr. Gibbs) és Geoffrey Rush (Barbossa) az egyetlenek, akik eddig mindegyik filmben szerepeltek.

42. A film főgonoszának, Brand kapitánynak a szerepére eredetileg Christopher Waltz volt kiszemelve, de egyéb teendőire hivatkozva vissza kellett mondania a szerepet, így jött a helyére Javier Bardem, akivel együtt a karakter neve is megváltozott Salazarra, hogy jobban passzoljon a színész spanyol nemzetiségéhez. A két Oscar-díjas színész alakította két Bond-mozi, a Skyfall és a Spectre főgonoszát is.

43. A való életben Bardem felesége az előző rész Angelicája, Penelope Cruz, miközben Deppel 17 év után, a Mielőtt leszáll az éjt követően játszik újra együtt.

44. Henry szerepére többek között esélyes volt Ansel Elgort (Csillagainkban a hiba, Baby Driver) és Taron Egerton (Eddie a Sas, Kingsman) is, a szerepet végül Brenton Thwaites (Az emlékek őre) kapta. Utána választották ki a női főszereplő Kaya Scodelariót, mivel remekül működött köztük az összhang.

45. A 10 év után Will Turner szerepébe visszatért Orlando Bloom szerint ez egy finom rebootja a szériának, miközben A világ végén után ez a második mozi, amelyet végső kalandként hirdettek.

46. Ez az első olyan film, amit nem a Karib-tengeren forgattak, hanem Ausztráliában.

47. A maga 350 millió dolláros költségvetésével ez a valaha volt legdrágább film, amit Ausztráliában készítettek.

48. A film eredeti címe ("Halott ember nem mesél") elhangzott Cotton papagájának a csőréből A Fekete Gyöngy átkában, továbbá Jack fogsága alatt Davy Jones börtönében az A világ végénben. Ennek ellenére számos országban (angol nyelvterületen is) a Salazar bosszúja címmel került mozikba.

49. Johnny Depp a Rolling Stones legendás gitárosáról, Keith Richardsról mintázta Jack Sparrow imbolygó figuráját, a zenész pedig feltűnt Sparrow apjaként A világ végénben (ahol a rendező tartotta egyenesben, mert annyira szét volt csúszva) és az Ismeretlen vizekenben. A Salazar bosszújában is feltűnt egy legenda kalózként, méghozzá Paul McCartney, aki Sparrow nagybátyját, Beatle-t (Érteeed?!!!) alakította. 

50. 129 perces játékidejével ez az eddigi legrövidebb epizód.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.