Hirdetés

A jó, az új és a klasszikus - Karácsonyi streamingkörkép

|

Máris mondjuk, mit érdemes nézni az ünnepek alatt.

Hirdetés

A karácsony sok mindenről szól: a családlátogatás végeláthatatlan örvénye, a készülődés és a fadíszítés mellett azért nem árt, ha filmezésre is jut idő. Társadalmaink azonban ilyenkor is két táborra szakadnak: vannak, akik a klasszikus választásokra esküsznek, míg mások valamilyen újdonságra vágynak. 

Nincs szándékunkban eldönteni a "létezik-e karácsony Kevin nélkül" vitát, így ajánlunk három klasszikust, három újdonságot és három olyan filmet is, amivel meglepheted a távirányító felé Az éhezők viadala módjára igyekvő családtagjaidat. Listánk nem törekszik teljeskörű áttekintésre, olyan címeket emeltünk ki, amelyeket valamilyen szempontból érdekesnek és az ünnepi tematikához legalább részben kapcsolódónak éreztünk. 

Hirdetés

Újdonságok 

Én és a Walter fiúk (Netflix)

A Netflix hagyományosan nagy figyelmet fordít a karácsonyi időszakra, ennek megfelelően már novemberben elkezdenek szállingózni a tartalmak. Idénre is jöttek olyan címek, mint a Családi cserebere vagy a Minden idők legjobb karácsonya, ám most egyik alkotás sem ütötte át azt az ingerküszöböt, amit korábban az Alkalmi randevú, a Karácsonyi cserebere vagy A karácsonyi lovag igen, azaz nem váltak közönségkedvenccé. Nem úgy, mint az Én és a Walter fiúk című sorozat, ami cikkünk írásának pillanatában még A koronát is előzi a sorozatok közötti nézettségi versenyben. Ezzel a szériával nem lövünk mellé az ünnepi időszakban: kedves történet, amiben pont annyira jelenik meg a tragédia, hogy azért valamennyi súlya legyen a látottaknak. Felnőtteknek nosztalgia, a fiatalabbnak pedig saját problémáik széles tárházának ábrázolása. 

Karácsonyi fénytusa (Amazon)

Eddie Murphyt mindig jó látni, a Karácsonyi fénytusa (Candy Cane Lane) című film azonban nem csak miatta édemes a figyelmünkre. Murphy karaktere ugyanis egy olyan embertípust jelenít meg, akit mindannyian ismerünk, és akivel a legtöbben küzdünk is az ünnepekkor: ő az, aki versenyt csinál a karácsonyból. Olyannyira, hogy még egy gonosz elffel is lepaktál! A karácsonyi fénytusa nem váltja meg a világot, de az ünnep azon aspektusából csinál viccet, amely a legtöbbünk számára irritáló. 

The Holdovers (VOD)

Nemcsak az ünnepi szezon, hanem az egész idei filmév egyik legkellemesebb meglepetése a hazánk mozijait elkerülő The Holdovers. Alexander Payne hét év szünet és a kevéssé szép emlékű Kicsinyítés után ült ismét a kamera mögé, és nyugodtan kijelenthetjük, hogy ezúttal megérte! A történet három olyan különcről szól, akik egy patinás iskola falai között ragadnak a karácsonyi szünet idejére. Egy tanár, egy diák és a szakácsnő - furcsa hármas, Dominic Sessa, Paul Giamatti és Da'Vine Joy Randolph alakításában azonban remekül működnek.  A The Holdovers azért remek ünnepi film, mert a szereplői traumái mellett a továbblépés lehetőségét is fontosnak tartja ábrázolni, így az ünnep ürügyén valami sokkal általánosabbal foglalkozik. 

Klasszikusok 

Találkozzunk St. Louis-ban (VOD)

Nincs is jobb karácsonykor, mint egy remek musical. A Találkozzunk St. Louis-ban ennek a műfajnak az egyik csúcsa: Vincente Minnelli klasszikusában egy család élete teljesen megváltozik, amikor az apa közli, hogy mindenki New Yorkba költözik, épp a St. Louis-ban rendezett világkiállítás idején. Menni vagy maradni, ez tehát a kérdés, ám természetesen a szerelem is közbeszól. Remek dalok, Judy Garland emlékezetes alakítása, és persze annak az újraélése, hogy a család mindenbe beleszól…

A muzsika hangja (Disney)

Ha musical és karácsony, természetesen nem feledkezhetünk meg Robert Wise klasszikusáról. Egy rigorózus apuka (Christopher Plummer) nevelőnőt (Julie Andrews) vesz fel a gyerekei mellé. A nő kedvessége és életszemlélete jó hatással van a családi házra, ám a háttérben már készülődik a náci rezsim… Időtálló slágerek, emlékezetes jelenetek és bizony egy olyan időtartam, amely tökéletesen alkalmassá teszi ezt a filmet a karácsonyi bekuckózásra. 

Igazából szerelem (Netflix és mozi)

Sokak szerint a nagybetűs karácsonyi film, míg mások manapság épp arra hívják fel a figyelmet, hogy nem öregedett olyan jól ez a mozi, mint amennyire szerettük volna. Ennek ellenére az egészen biztos, hogy számtalan olyan jelenet van Richard Curtis alkotásában, amelyet máig jó szívvel idézünk fel. Eszünkbe juthatnak azok a bizonyos táblák vagy az a beszélgetés a szerelem természetéről. Minden bizonnyal valamelyik tévécsatorna is műsorra tűzi majd, de streamingen és moziban is megtekinthető. 

Váratlan választások 

Több, mint normális (Netflix)

A család ereje az egyik legfontosabb üzenete a karácsonyi ünnepkörnek. Ebből a szempontból lehet kifejezetten jó választás a Netflix 2017 és 2021 között futott sorozata, amelyben egy autizmus spektrumzavaros tinisrác, Sam (Keir Gilchrist) mindennapi nehézségeit és persze vidám pillanatait követhetjük nyomon. A  fiú állapotából adódóan gátlásos, nincs egyszerű dolga a kortársaival, de mindig biztos lehet abban, hogy családja ott van mögötte. Ráadásul ebben a sorozatban láthatjuk a tévétörténelem egyik legjobban ábrázolt testvéri kapcsolatát. 

Anyák gyöngye (HBO Max)

Apropó család, ha létezik diszfunkcionális família, az bizony az Anyák gyönygében van. Anna Faris és Allison Janney parádés párosa mellett a szériának az ünnepi időszakban is megvan a maga aktualitása: viccesen, szatirikusan, ám végig nagyon empatikusan ugyanis épp arról mesél, hogy el kell fogadnunk egymás hibáit, bármennyire is idegesítőek azok helyenként. Ennél karácsonyibb üzenet pedig kevés létezik. 

Jég veled! (Disney+)

Taika Waititi legújabb filmje is bizonyítja, hogy még mindig nagy igény van underdog sztorikra. Ebben a kategóriában pedig kevés nagyobb klasszikus van, mint a Jég veled!, amelyben a híres-hírhedt jamaicai bobcsapat pár hónappal az olimpia előtt még azt sem nagyon tudta, hogy mi az a bob. Végül azonban a sportvilág egyik leginspirálóbb története kapcsolódott hozzájuk, amit karácsonykor is jó felidézni a fergetes poénok és a szívmelengető szituációk miatt. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.