Hirdetés

10+1 legjobb színész-szuperhős párosítás

|

Most, hogy Hugh Jackman leteszi az adamantium karmokat, összeszedtük azokat a színészeket, akik nélkül egy-egy igazságosztó nem lett volna az, aki.

Hirdetés

Talán sokszor mi magunk se fogjuk fel, hogy egy-egy film sikere, vagy karakter kultstátusza mennyire múlik a jó castingon. Eltudnánk képzelni Sam Rockwellt, vagy Tom Cruise-t, mint Vasember? Esetleg Bill Murray-t, mint Batman? Ezek a hősök pont azért váltak milliók kedvencévé és ismertették meg a szélesebb közönséget is a képregények világával, mert (az adott korban) olyan színészek tolmácsolásában keltek életre, akik nem csak, hogy visszaadták a képregényekben látottakat, hanem olykor komoly hatással is voltak a figuráról évtizedek óta kialakított kép alakulására. Íme a megkerülhetetlen arcok.

Hirdetés

Christopher Reeve - Superman

Kezdjük is a sort a legelsővel. Pontosítanék: nem Reeve volt persze az első, aki magára öltötte a piros palástot és kívül hordott alsógatyát, hiszen TV-ben számtalan inkarnációja volt már korábban is. A leghíresebb ilyen George Reeves volt, akinek tragikus életéről pont a jelenlegi Batmannel, Ben Affleckkel a főszerepben készült film Hollywoodland címmel. Azonban Reeve nem csak azért érdemelt helyet ezen a listán, mert ő volt az első nagy költségvetésű szuperhősfilm főszereplője, hanem mert intézményesítette mindazt a jóságot, tisztaságot, humanizmust és hősies kiállást, amivel az Acélembert azóta is azonosítják.

Világ- és városmegmentések: Superman (1978), Superman II. (1980), Superman III. (1983), Superman IV. - A sötétség hatalma (1987)

Michael Keaton - Batman

Az Acélember után rögtön jöjjön a legnagyobb ellensége (legalábbis LEGO Batman szerint). Tim Burtonék annak idején sikeresen revideálták a Sötét Lovagot az Adam West-féle delíriumos sorozat után, ráadásul nem kis felháborodást keltve azzal, hogy az addig jobbára komikusi szerepkörben ismert Keatonre osztották a szerepet (a Warner több ezer felháborodott rajongói levelet kapott emiatt). Végül mégis Burtonnek lett igaza: Keaton szuggesztív alakítása tökéletesen visszaadja Bruce Wayne tragédiától elfojtott, nagyvilági playboy álarca mögé rejtőző énjét, és az éjszakákat járó magányos igazságosztó megszállottságát.

Világ- és városmegmentések: Batman (1989), Batman visszatér (1992)

Wesley Snipes - Penge

Elég nagy a valószínűsége, hogy ha annak idején nincsen a Fénybenjáró szerepe, Wesley Snipes már jóval régebb óta a B-filmek mocsarában fuldokolna. Persze már Penge sem az a mélyen drámai figura, és a három filmből igazán csak a második az, ami szót érdemel, ugyanakkor szótlan, előbb vágok, aztán sem kérdezek (mert minek?) figurája tökéletesen passzol Snipes limitált színészi eszköztárához.

Világ- és városmegmentések: Penge (1998), Penge 2 (2002), Penge - Szentháromság (2004)

Hugh Jackman - Logan/Farkas

Annak idején talán senki sem gondolta volna, hogy egy ismeretlen ausztrál színész ennyire (és ennyi ideig!) egybe forrhat a mutáns fenevaddal. Hugh Jackman viszont jött, látott és győzött Bryan Singer első mutánsmozijában és hamar kenyérre kente a közönséget, akik addig semmit sem tudtak a karakterről. Jackman az elmúlt 17 év alatt (ami egyelőre simán rekord) a végtelenül cinikus és bestiális, ugyanakkor megnyugvást kereső Farkas képében hivatkozási pontot teremtett, aminek a Logan az abszolút betetőzése.

Világ- és városmegmentések: X-Men: A kívülállók (2000), X-Men 2 (2003), X-Men: Az ellenállás vége (2006), X-Men Kezdetek: Farkas (2009), X-Men: Az elsők (2011), Farkas (2013), X-Men: Az eljövendő múlt napjai (2014), X-Men: Apokalipszis (2016), Logan (2017)

Ron Pearlman - Hellboy

Sajnos nemrég konstatálnunk kellett, hogy Ron Perlman harmadjára már nem fog Vörös bőrébe bújni. Pedig az ördögi külsejű, macskakedvelő pokolfajzat nagyon könnyen paródiába fulladhatott volna, ha nem a megfelelő kezek veszik gondozásba. Guillermo del Toro, valamint Perlman azonban kellő bájjal, humorral, no meg cinizmussal tették ördögien szerethetővé.

Világ- és városmegmentések: Pokolfajzat (2004), Hellboy II - Az Aranyhasereg (2008)

Christian Bale - Batman

Batman megérdemli, hogy még egyszer szerepeljen a listán, már csak azért is, mert Christopher Nolan trilógiája beengedi a nézőt a maszk mögé, rávilágítva Bruce Wayne mozgatórugóira, hogy mi is késztet valakit arra, hogy éjszakánként bűnözőket verjen laposra. Ehhez mérten Christian Bale játéka visszafogott, mégis erőteljes. Nála Wayne az őt ért traumákat igyekszik az előnyére, valamint az ellenségei ellen fordítani, miközben a külvilág felé egyszerre kell a felelőtlen nagyvilági playboy-t és a félelmet nem ismerő igazságosztót mutatnia. Bale pedig apró rezdülésekkel érzékelteti hőse esendő, bizonytalan, vagy épp tekintélyt parancsoló mivoltát.

Világ-és városmegmentések: Batman: Kezdődik! (2005), A Sötét Lovag (2008), A Sötét Lovag - Felemelkedés (2012)

Robert Downey Jr. - Tony Stark/Vasember

Zseni, milliárdos, playboy és emberbarát. Eme klasszikussal tökéletesen körbeírta magát az egoista milliárdos, aki Robert Downey Jr. nélkül nem lenne az, aki. Ezt pedig tessék szó szerint venni! A képregényekben és rajzfilmekben sokkalta szárazabb figurát Downey Jr. töltötte meg élettel az első részben a folyamatos improvizációival (ez egyszer hálát adhatunk a befejezetlen forgatókönyvnek), a színész pedig sikeresen rehabilitálta magát hosszú eltévelyedése után. Már ebben az aspektusában is tökéletesen egybeforrt a színész és a karakter, olyannyira, hogy azóta ez a nemtörődöm lazaság visszaszivárgott a képregényekbe és a rajzfilmekbe egyaránt. Mi ez, ha nem bravúr?

Világ- és városmegmentések: Vasember (2008), A hihetetlen Hulk (2008), Vasember 2 (2010), Bosszúállók (2012), Vasember 3, Bosszúállók: Ultron kora (2015), Amerika Kapitány: Polgárháború (2016), Pókember: Hazatérés (2017)

Billy Crudup - Dr. Manhattan

Zach Snyder kultfilmje talán a kelleténél komolyabban vette Alan Moore szuperhős szatíráját, mindazonáltal Dr. Manhattanben ötvöződik Superman isteni természete a Hulkban is fellelhető Dr. Jekyll-Mr. Hyde kettősséggel, ahogy bizonyos pillanataiban arra törekszik, hogy visszanyerje emberi mivoltát, vagy legalábbis ami megmaradt belőle. A továbbra is karakterszínészi státuszban leledző Billy Crudupnak nem volt könnyű dolga full CGI entitásként, azonban Snyder (viszonylagosan) képregényhű megközelítése az ő játékát is csak támogatta, így sikerült elérnie, hogy az istenben meglássuk az embert.

Világ- és városmegmentések: Watchmen - Az őrzők (2009)

Chris Evans - Amerika Kapitány

Amerika Kapitány az a Marvelnek, mint Superman a DC-nek: a teljes erkölcsi tisztaság megtestesülése. Azonban míg az acélmanus nem tudja levedleni cserkészfiú imidzsét a Kapitány történelemből kiszakadt figurája és az ezzel együtt járó értékrendje szembenállást szül a lényegesen cinikusabb modern korral, akár elméleti, akár fizikai síkon. Evans hol eltökélt, hol nyílt tekintete pedig teljesen a földre rángatja ezt az alapvetően idejétmúlt, kezdetben talán kicsit komolyan vehetetlen héroszt.

Világ- és városmegmentések: Amerika Kapitány: Az első Bosszúálló (2011), Bosszúállók (2012),Thor: Sötét Világ (2013), Amerika Kapitány: A Tél Katonája (2014), Bosszúállók: Ultron kora (2015), Amerika Kapitány: Polgárháború (2016)

Andrew Garfield - Pókember

A síró-picsogó okostojás, Tobey Maguire után a fészekhajú Andrew Garfield legalább olyan éles (és gyors) váltás volt, mint Roger Moore után Timothy Dalton a 007-es szerepében. Azonban Garfield nem csak azért az eddigi legjobb Hálószövő, mert már megjelenésében is olyan, mintha csak kilépett volna a képregények lapjairól, hanem mert képes volt Peter Parkert, Pókember karakterének elengedhetetlen részét hitelesen megfesteni: egy intelligens, de magának való kívülálló tinédzsernek, akinek nem csak a felnőtté válással, hanem a hirtelen jött erejével és rossz döntéseivel kell együtt élnie, felelősséget vállalnia. Garfield arcán, vagy egy-egy pillantásában sokszor érzelmek tucatjai suhannak át, ezzel együtt álarcos alteregója éppúgy megtudott maradni könnyednek, mint hősiesnek.

Világ- és városmegmentések: A csodálatos Pókember (2012), A csodálatos Pókember 2 (2014)

Ryan Reynolds - Deadpool

Aki nem csak a brutalitást, hanem a zsánerrel szembeni vaskos önreflexiót is behozta a mainstream szuperhősfilmek világába. Reynolds hosszú évekig való kardoskodása meghozta a gyümölcsét nem csupán anyagi, hanem kritikai értelemben is. A színész humora annyira a film és a figura elengedhetetlen eleme, hogy nem tudni hol kezdődik egyik és hol végződik a másik (hasonlóan Robert Downey Jr.-hoz), emellett a teljes testet fedő jelmezben is képes tökéletesen visszaadni a karakter infantilizmusát, avagy drámáját. Chimichanga!

Világ- és városmegmentések: X-Men Kezdetek: Farkas (2009), Deadpool (2016)

És most ti jöttök! Nálatok kik azok a színészek, akik menthetetlenül összeforrtak egy-egy szuperhős karakterével?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.