Hirdetés

Út a Végtelen Háborúig #2 - Thanos története

|

Ezúttal az Őrült Titán kerül terítékre.

Hirdetés

A Végtelen Háború közeledtével úgy gondoltuk, illene több időt szentelni és jobban körbejárni a fő mozgatórugókat. Előző cikkünkben a Marvel Filmes Univerzum egyik legfontosabb elemeiről, a Végtelen Kövekről szedtünk össze rengeteg információt, most pedig az utánuk kutató, a Marvel képregények és a filmek leghatalmasabb gonosza, maga az Őrült Titán, Thanos kerül górcső alá, aki végre komolyabb szerepben is feltűnik hamarosan a filmvásznakon. 

Hirdetés

A kezdetek

A karaktert Mike Friedrich és Jim Starlin alkotta meg 1973-ban annak érdekében, hogy a Marvel Univerzum világát kibővíthessék kozmikus szinten is. Ennek a fő oka az volt, hogy a 70-es években divattá vált a tudományos-fantasztikus könyvek olvasása, filmek és sorozatok nézése. A cég akkoriban ezt a hullámot meglovagolva rengeteg kozmikus karaktert és történetet kreált. Ezek egyike volt az Őrült Titán is, akinek első felbukkanása az Iron Man széria 55. számában esett meg. Már ekkor rengeteg dolog kiderült róla: az emberi külsőt viselő, de az embereknél sokkal tovább élő Örökkévalók fajától származik, akik emberfeletti erővel és intelligenciával rendelkeznek. Az Örökkévalók ezenkívül rendelkeznek még egy különleges képességgel, mely a kozmikus energián alapszik: energianyalábokat képesek kilőni a kezükből, illetve ezt az energiát képesek irányítani. Thanos maga a Szaturnusz holdján, a Titánon látta meg a napvilágot, aki születésekor egy különleges betegséggel, deviáns szindrómával született, vagyis olyan külső jegyekkel kezdett el rendelkezni, amikkel az Örökkévalók legnagyobb ellenfelei, a Deviánsok is.

Mikor édesanyja megszülte őt, belenézett a szemébe, és csak a halált látta benne. Emiatt ott helyben megakarta folytatni, ám ezt megakadályozták, és inkább elszakították anyjától. A szürke gyermek ezután úgy nőtt fel, hogy a neve és megjelenése a halál fogalmává vált. Hosszú gyakorlások és meditációk során képessé vált az Örökkévalók erejét a sokszorosára növelni, így lett fajának legerősebb tagja. Miután elég erősnek érezte magát, ellopott egy űrhajót, majd más csillagrendszerekbe utazott el, hogy katonákat toborozzon. Mikor pedig visszatért szülőbolygójára, lemészárolt több ezer örökkévalót, köztük anyját is. Ezután a Titán egyedüli urává nevezte ki magát, majd minden figyelmét a Föld felé szegezte.

A Thanos War című többrészes képregény (Captain Marvel #25-33, Marvel Feature #12, The Avengers #125)

Ekkor találkozott először a Halállal, aki egy női alakban jelent meg neki. Ketten együtt társakká váltak, akik mindketten pusztító hajlammal rendelkeztek. Emiatt kölcsönösen megértették egymást, Thanos pedig később bele is szeretett a Halálba. Annak érdekében, hogy lenyűgözze szerelmét, hadseregével fejébe vette, hogy leigázza a Földet, ugyanis tudomására jutott, hogy itt található a hatalmas erejű Kozmikus Kocka, más néven a Tesseract (ami az MFU-ban először az Amerika kapitány: Az első bosszúállóban jelent meg). Megszerezvén a Kockát, az Őrült Titán valóságformáló erőre és az Univerzum feletti irányítás jogára tett szert. Lényegében istenszerű lénnyé vált, és felvette a harcot a Bosszú Angyalaival, valamint a Kree származású Marvel Kapitánnyal. A harc során Marvel Kapitányhoz került a kocka, amivel visszaváltoztatta az univerzumot eredeti állapotába, Thanos pedig hirtelen a zászlóshajóján találta magát.

Ezután visszatért szerelméhez, azonban szembesülnie kellett azzal, hogy a Halál elhagyta őt, mert csalódott benne. Thanos ezt nem hagyta annyiban, és annak érdekében, hogy visszaszerezze a Halál kegyeit, fejébe vette, hogy elpusztít minden életet az Univerzumban. Kutatásai során felfedezi, hogy létezik hat Lélekkő, amelyek mindegyik külön képességekkel ruházza fel használóját. Ötöt közülük sikerült is megszereznie, azonban a hatodikat nem merte elvenni a tulajdonosától, Adam Warlocktól (vele A galaxis őrzői 2. részének egyik stáblistás jelenetében már találkozhattunk), ugyanis az a kő képes elnyelni mások lelkét.

Ekkor azonban rámosolygott a szerencse. Megjelent ugyanis Adam Warlock egy alternatív változata, a Mágus, akinek célja Thanos helyének betöltése volt. Hogy legyőzze őt, Thanos az egyik kőnek a segítségével befolyásolta az idővonalakat, melynek következtében az egyik alternatív jövőbeli Földről megmentette Gamorát, akivel közösen szövetkeztek Warlockkal és összefogtak a Mágus ellen. Miután sikeresen legyőzték őt, Thanosnak sikerült elvennie az utolsó, 6. követ Warlocktól, így most már semmi sem gátolhatta meg abban, hogy elpusztítsa az Univerzumot. Az ezt követő események az Avengers Annual #7 és a Marvel Two-in-One Annual #2 képregényekben zajlottak le. Miután Gamora rájött Thanos tervére, megpróbálta megállítani őt, azonban az Őrült Titán könnyedén elbánt vele. Eközben Warlock elment segítséget kérni a Bosszú Angyalaitól a Földre, akik azonnal megtámadták Thanost, az összecsapás végén pedig sikerült is őt legyőzniük, és kővé változtatták.

Az Őrült Titán azonban nem sokáig pihent. Miután a Halál feltámasztotta, belenézett a Végtelen Kútba, és mindent megtudott a Lélek Kövekről valamint azok használatáról (innentől nevezzük a köveket Végtelen Köveknek), majd elhatározta, hogy visszaszerzi őket azoktól az ősi teremtményektől, akik között Warlock szétosztotta megőrzés céljából. Thanosnak a The Thanos Quest című kétrészes történetben sikerül is tőlük elvennie, majd elkészíti a Végtelen Kesztyűt, melyben elhelyezi őket, ezzel pedig még nagyobb hatalomra tesz szert. 

A The Infinity Gauntlet (magyar kiadásban: Végtelen hatalom) és a The Infinity War képregények

A The Infinity Gauntlet (Végtelen Hatalom) a Marvel képregények egyik legnagyobb eseménye, ezt veszi majd alapul a 3. Bosszúállók-mozi is. Szinte az összes karakter feltűnik benne, sokan közülük meg is halnak (életét veszti például Amerika kapitány is, de persze csak ideiglenesen). Miután elkészült a Kesztyű, Thanos a segítségével az Univerzum lakosságának a felét kiirtotta. De hiába egyesültek ellene a hősök (oldalukon a kozmikus entitásokkal, beleértve még a világfaló Galactust is), ez sem volt elég, az Őrült Titán ugyanis legyőzött és bebörtönzött mindenkit. Azonban Thanos egyik csatlósa és lánya, Nebula elárulja őt, megszerzi tőle a Kesztyűt, melynek segítségével kiszabadítja a hősöket, majd végül sikeresen legyőzik az Őrült Titánt, Warlock pedig elvette tőle a Végtelen Kesztyűt, a Kövek pedig visszakerültek eredeti birtokosaikhoz. 

A The Infinity War nem sokkal az összecsapás után veszi fel a fonalat. A száműzetésben lévő Thanos hirtelen arra lett figyelmes, hogy egy gonosz entitás a hősök gonosz változatait kelti életre szerte az Univerzumban. Sikerült kiderítenie, hogy nem más tért vissza, mint a halottnak hitt Warlcok gonosz énje, a Mágus, akinek feltett szándéka, hogy a hősök gonosz énjeinek a segítségével megszerezze a Végtelen Köveket valamint a Végtelen Kesztyűt. Miután kideríti a Mágus tervét, Thanos visszatér, és összefog Adam Warlockkal és a hősökkel, hogy megvédjék az Univerzumot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.