Hirdetés

Vélemény: ezért érdemes IMAX-ben nézni Az első embert

|

Az érzékeny fülűek azért lehet, hogy nem járnak jól vele.

Hirdetés

Október 18-tól nálunk is nézhető a mozikban Damien Chazelle negyedik filmje, ami - mint ahogy mi is megírtuk a kritikánkban - finoman szólva sem lett rossz. Aki ismeri a rendező munkásságát, azt nem éri újdonságként, hogy újfent maradandót alkotott, de Az első ember tényleg fantasztikus élmény. Chazelle nem ijedt meg a nagyobb volumenű produkciótól és a fontos témától, inkább beleadott apait-anyait, ez az élmény pedig a lehető legnagyobb vászonért kiált. 

Hirdetés

A film sci-fi és családi dráma keveréke, s mindkét elem remekül működik, azért egyértelműen a látványosabb részeket érdemes kiemelni, no meg a cikk is erről szól. De miért is érdemes IMAX-ben megnézni Az első embert? Nos, a nyitójelenet rögtön megadja a választ. Neil Armstrongot (Ryan Gosling) látjuk egy tesztrepülés során, többet pedig nem árulnék el, legyen elég annyi, hogy az első néhány perc után úgy kóvályogtam, mintha egy körhintán ültem volna három kört. A látvány és a hangok remek kontrasztot alkotnak, a dobhártyaszaggató hatások miatt pedig mintha a tüdőnk ki akarna robbanni a testünkből. Nincs rá jobb szó, zsigeri élmény! És ez csak az első pár minutum.

Legutoljára talán a Dunkirk esetében éltem át hasonlót, amikor a Stuka vadászbombázók fülsiketítő robaj kíséretében törtek a katonák életére a parton. Chazelle minden egyes űrben játszódó jelenetnél hatalmasat alkotott. Monumentális és epikus hatást ér el, úgy ábrázolva a történteket, hogy a néző is hasonlóképp érezze magát, mint a főhős. Az ominózus Holdra szállás nemkülönben grandiózus. Ebben ismét a hangoknak jut a kulcsszerep, csak épp kicsit más formában. Vizuálisan is kifogástalan, de Justin Hurwitz zenéje teszi fel a koronát a jelenetre. Az ember beleborzong, annyira hatásos, ehhez pedig nagyban hozzájárul az IMAX mozi hangrendszere.

Bármilyen hihetetlen, ez nem egy fizetett hirdetés, vagy IMAX promó, ha egy szimpla moziban nézitek, akkor is hasonló lehet a hatás, de ha igazán emlékezetes élményt szeretnétek és nem érzékeny a fületek, akkor áldozzátok rá azt a pár ezer forintot. Megéri!   

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.