Hirdetés

Trailer elemzés: Bosszúállók: Végjáték

|

Nemrég végre megérkezett az, amire egy fél világ várt, azonban a Bosszúállók 4. első előzetese több olyan kérdést is felvetett bennünk, amelyek mellett semmiképpen sem mehetünk el szó nélkül. Kielemeztük hát őket.

Hirdetés

Kevin Feige és a Russo tesók alaposan megdolgoztatták az idegszálainkat, hiszen már jó ideje tisztában voltunk vele, hogy hamarosan megkapjuk a várva várt előzetest, viszont a Marvel marketingesei úgy látták jónak, hogyha előtte még Marvel Kapitány csap oda egyet az alakváltó Skrulloknak. Szerencsénkre a vártnál hosszabbra sikerült várakozás meghozta a gyümölcsét, így ahogyan az várható volt a Thanos csettintése utáni világban szinte mindenki a depresszió legmélyebb bugyraiban keresi a megváltást.

Hirdetés

Kiváló in medias res kezdéshez méltóan a trailer rögtön Tony Stark (Robert Downey Jr.) hajótöröttekhez méltó képsoraival nyit, aki az egykori Galaxis Őrzőinek Benatar nevű hajóján éppen életet próbál lehelni a kissé megviselt páncéljának a sisakjába, hogy aztán így üzenhessen haza a szívének oly kedves Miss Pottsnak. (Hogy Nebula hová tűnt, miután ketten maradtak csak életben a Titánon, az egyelőre rejtély.)

A jelenet több szempontból is érdekes, hiszen Tony ruhája egy az egyben egy direkt visszautalás a legelső Vasember moziban látottakra, ahol a milliárdos és emberbarát playboynak szintén egy igen szorult helyzetből kellett kivágnia magát. Bár ahogy az elhangzottak alapján megtudjuk, ez most nem biztos, hogy ilyen simán fog menni, mivel a létfenntartáshoz szükséges élelem már napokkal ezelőtt kifogyott, viszont a levegő még kitart egy kis ideig, így semmi kétség afelől, hogy valaki a Vasember megmentésére siet majd.

A nagy megmentő szerepében persze logikus lenne, ha a Brie Larson által alakított Marvel Kapitány tetszelegne, mindenesetre egy néhány hónapja kiszivárgott fotó tanúsága alapján nem kizárt, hogy a Végjátékban Pepper (Gwyneth Paltrow) is megkapja a maga "Rescue" névre hallgató Vasember páncélját, amellyel feltehetőleg rögtön Tony nyomába eredne, hogy végre hazahozza őt. De ez csak spekuláció jelenleg.

Ahogyan az is, hogy az egyik jelenetben még ott van Nebula a Benataron, a másikban nincs. A fenti snitten például a találgatások alapján azt láthatjuk, hogy az érzelmeit folyamatosan visszatartó karakter megtörve érinti meg azt a széket, amiben a nővére, az azóta elhunyt Gamora foglalt helyet, tehát biztosak lehetünk benne, hogy őt sem kímélik az érzelmek. 

Thanos (Josh Brolin) már a Végtelen háború eseményei alatt nyilvánvalóvá tette, hogy miután véghez vitte ördögi tervét, utána egy békés életet képzel el magának, ahol a naplementét megcsodálva végre megpihenhet. Nos, ebből az utóbbit már szemügyre vehettük az említett film lezárásában, így a trailer ezúttal pontosan csak annyit mutat az őrült Titánból, amennyi feltétlenül szükséges. Ehelyett az alkotók lerótták a tiszteletüket a Végtelen hatalom című képregény előtt, ahol Thanos a hősök ellen elszenvedett veresége után szintén farmerkedik és a régi páncélját használja madárijesztőnek.

De nem ez az egyetlen apróság, ami szemet szúrhat nekünk, mivel, ha jól megnézzük Thanos bal kezét, akkor láthatjuk, hogy a csettintés következtében "elpusztult" Végtelen kesztyű még mindig az őrült Titán társaságát élvezi - mellesleg a csettintésnek már hivatalos neve is van, ami a Megtizedelés (The Decimation). A másik igazán érdekes felfedezés a madárijesztőhöz visszatérve nem a trailerből, hanem a Végtelen háború befejezéséből érkezik, hiszen amennyiben ott kellően belassítjuk a látottakat, máris kiszúrhatjuk a madárijesztőt a képernyő jobb felső sarkában. 

Az űrben tett kiruccanás után a kissé megfogyatkozott Bosszúállók főhadiszállását láthatjuk, ahol a föld legnagyobb hősei a bevágott snittek alapján még mindig nem dolgozták fel a bekövetkezett eseményeket.

Amerika Kapitány és Thor csendben próbálják felfogni a felfoghatatlant (előbbinél a szakállat is utolérte a csettintés, utóbbi valószínűleg azért marcangolja magát, hogy miért nem fejre célzott a Vihartörővel), míg a szebb napokon Hulkként zúzó Bruce Banner egy kijelzőt vizslat, ahol a kvantumvilágban ragadt Hangya és az elporladt Peter Parker (Tom Holland) mellett a Letitia Wright által játszott Shuri képe is felbukkan.

Utóbbi pedig azért is fontos tény, mivel Shuri sorsáról sok hónapja az alkotók nyilatkozták azt, hogy ő biztosan nem vált hamuvá, így jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon mi történt pontosan a Marvel Filmes Univerzum legokosabb figurájával és ki került Wakanda trónjára, ha nem ő? Bruce jól látható kiborulása viszont egy logikus rajongói elmélet szerint nem eme két szereplőnek szól (elvégre tudtunkkal Bruce és Scott nem is találkoztak még soha), hanem az utoljára A hihetetlen Hulkban látható szerelmének, Bettynek, így nem lepődnénk meg, ha ezen veszteség okán Betty édesapja, Ross tábornok - akinek már a Polgárháborúban is fontos szerep jutott - és Bruce ezúttal félre tennék az ellentéteket, hogy együtt nézzenek szembe a közös fenyegetéssel.

Talán az egész előzetes legnagyobb leleplezése az egykor Sólyomszemként tevékenykedő Clint Barton visszatérése. Barton ügynököt utoljára a Polgárháborúban láthattuk, az azóta eltelt időben pedig a házi őrizetet választva - Thanoshoz hasonlóan - ő is inkább egyszerű farmerként élt életet, legalábbis addig, míg be nem következett a nagy tisztogatás. A feltételezések szerint Barton olyan szerencsétlenül járt, hogy az egész családjára hatással volt az Őrült Titán csettintése, nem véletlenül kezdődik a jelenete annál a résznél, mikor Amerika Kapitány azt mondja, hogy "We lost family".

Scarlett Johansson Fekete Özvegyének az arcáról remekül kivehető a rémült csalódottság, amikor viszont látja a társát, hiszen a megannyi közösen megélt küldetés után biztosan nehéz lehet elfogadni a tényt, hogy az egykori hősből egy megtört antihős lett, aki a tragédia hatására felvehette a képregényes alteregóját, Ronin lett és az íjat kardra cserélve az utcákat tisztítja meg a söpredéktől.

Ismét egy újabb tisztelgés a múlt előtt, ahogyan Kapitány Peggy fényképére pillant, mialatt Natasha neki szegezi a kérdést, hogy szerinte vajon működhet-e az egyelőre rengeteg elmélet alapját adó "nagy terv."

Noha hallottunk már egészen vad dolgokat arról, hogy a hősök miképpen teszik majd semmissé Thanos pusztítását, Steve régi ruháját látva egyre erősebb a gyanúnk, hogy valamiféle időutazás van a dologban, ahol, mint tudjuk, még a legapróbb részletek is képesek felborítani akár a teljes idővonalat. Ugye, Barry? Egyébként méltó búcsú lenne Amerika Kapitány karakterétől az, ha ismét feláldozná magát a nagyobb jó érdekében, ahogyan tette azt Az első bosszúállóban, csak éppen most végleg. 

A Hangya és a Darázs befejezése egy a Végtelen háborúhoz hasonló cliffhangerrel ért véget, hiszen Thanos tisztogatása pont abban a pillanatban érte el Scottot és barátait, mialatt ő éppen a kvantumvilágban kalandozott. A trailer végén lévő felbukkanása már csak emiatt is minimum meglepő, de remekül előrevetíti, hogy Marvel Kapitány elképesztő ereje mellett ki lesz az a másik központi figura, akinek kiemelten fontos szerep jut majd a Végjátékban. Elvégre mint tudjuk, a furgon hátuljába van beépítve a kvantumvilágba vezető kapu. De vajon hogyan menekül meg Scott onnan? Újra talál valami egérutat? Esetleg Szellem (Hannah John-Kamen) vagy az egykori Góliát, Dr. Bill Foster (Laurence Fishburne) segített neki kijutni? 

Ez lett volna tehát a Bosszúállók. Végjáték első trailerének elemzése, reméljük, hogy sikerült pár érdekességet mondanunk nektek. A film hazai premierje 2019. április 25-én esedékes, de ha addig kapunk még előzetest, azt is átvizsgáljuk majd alaposan, ígérjük. Hogy tetszett a cikk?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.