Hirdetés

Csillag születik: Mia Goth

|

Az angol színésznő tekintetét nehéz elfelejteni.

Hirdetés

Mia Goth azon színészek közé tartozik, akiknek hamar jött a nagy siker. Ám bizonyos szempontból szerencséje is volt: bár a szakmai elismerésre nem kellett sokat várnia, a közönség sokáig nem figyelt fel rá igazán. Arra még néhány évet várni kellett, ám most már nem igazán van olyan filmrajongó, aki ne hallott volna róla.

Ráadásul az igazán nagy szerepek még előtte vannak: a Penge reboottal beléphet a mainstream filmes világba, de Ti West X-ének folytatásában is láthatjuk majd őt, nem is beszélve a Guillermo del Toro-féle Frankensteinről. 

Hirdetés

Ugorjunk azonban vissza a kezdetekhez, már csak azért is, mert mintha minden egy irányba mutatott volna a tehetséges színésznő karrierjében. Gyökerei sokfelé ágaznak, édesanyja brazil, édesapja angol származású volt, felmenői között több művész (Lee Jaffe, Maria Gladys) is megtalálható. Születését követően valódi világutazóvá vált a fiatal Mia: hamar Brazíliába költözött, majd élt az Egyesült Királyságban és Kanadában is (édesapja onnan származott). Ebben az időszakban - érthető módon - gondjai voltak a beilleszkedéssel, volt, hogy egy év alatt kilenc iskolába járt. 

Karrierjének indulására azonban már nem kellett sokat várni. 14 évesen fedezte őt fel egy fotós, majd hamar világmárkák hirdetéseiben, magazinok lapjain találta magát. Nem sokkal később szerepet kapott Lars von Trier egyik fontos filmjében, a Nimfomániásban. A dán botrányrendező alkotása egy magát nimfomániásként diagnosztizáló nő történetét meséli el, az általa felidézett emlékekben pedig több más karakter is feltűnik: többek között a Mia Goth által játszott P, aki egy idősebb szerető szorításában szenved. A színésznő később így fogalmazott a Trierrel való közös munkával kapcsolatban: 

Meghatározó volt. Már karrierem elején is eldöntöttem, hogy bizonyos szintű rendezőkkel és bizonyos projekteken szeretnék dolgozni. Elképesztően szerencsés vagyok, hogy ez lehetett az első nagyobb filmem. Hihetetlenül inspiráló volt a környezet. 

Ezt követően újabb izgalmas projektek következtek számára. Néhány rész erejéig feltűnt a The Tunnel című brit-francia sorozatban, majd szerepelt többek között A túlélő és az Everest filmekben. Majd jött a következő nagy siker, Az egészség ellenszere című Gore Verbinski horror. A mozi egy amerikai fiú furcsa utazását mutatja be, ami ugyan gyógyulásnak indul, de sokkal tragikusabb véget ér. Mia Goth a legfontosabb női szerepet játszotta ebben a filmben, és ez volt az első pillanat, amikor alakítására a kritika is felfigyelt. Ráadásul a színésznő később azt is elárulta, hogy nagyrészt saját élményeiből dolgozott:

Nagyon tudtam kapcsolódni karakterhez, sok közös van bennünk. Végtelenül igazi az az út, amit bejár a filmben: néha szép, néha fájdalmas, máskor izgalmas. 

A 30 éves színésznő ezt követően már válogathatott a jobbnál jobb ajánlatok közül. A következő években olyan tehetséges rendezőkkel dolgozott együtt, mint Claire Denis, Luca Guadagnino vagy Autumn de Wilde - utóbbi közreműködésével a jelen idejű horrorok után egy (igaz nem teljesen klasszikus) kosztümös történetben is kipróbálhatta magát. 

Az elmúlt években aztán jött az X és a Pearl, Ti West két kis költségvetésű horrorja, amelyeket a kritika a műfaj elmúlt évekbeli csúcsteljesítményének tart. Előbbiben egy pornófilm veszélyessé váló forgatását, utóbbiban pedig szélsőségesen tragikus eredettörténetet nézhetünk végig. Goth alakítását nem győzte dicsérni a szakma, sőt többen az Oscar-jelölését sem tartották volna érdemtelennek. És ahogy említettük, a színésznő és a rendező hamarosan újra együtt dolgozhat, így minden esély megvan egy újabb emlékezetes alkotásra. A színésznőnek egyébként ambivalens a viszonya a horrorműfajjal. 

Nem ez az a zsáner, amit egész életemben kedveltem, és előzetesen nem is terveztem, hogy ennyi horrort forgatok, de már látom, hogy ezekben a filmekben mennyi komplex karakter kap helyet. 

Ráadásul Ti West filmjei újfajta önbizalmat is adtak a színésznőnek. 

Mindig is krónikusan félénk voltam, de a forgatásokon magabiztosnak érzem magam. A Pearl a személyiségemhez is sokat hozzátett. 

Legutóbb a Végtelen víztükörben bizonyította tehetségét Brandon Cronenberg rendezésében, és biztosak lehetünk abban, hogy a következő évtizedekben még rengeteg izgalmas filmben láthatjuk majd Mia Gothot. Ti milyen szerepben látnátok a legszívesebben?

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.