Hirdetés

Csillag születik: Oscar Isaac

|

Csak most töltötte be a 45-öt, de már megjárta a messzi-messzi galaxist és az Arrakis végtelen sivatagját.

Hirdetés

45 éves lett a 21. századi Al Pacino, Pedro Pascal világi cimborája, aki bő 10 éve berobbant karrierje során két Marvel-hőst (Holdlovag és Miguel O'Hara, azaz Pókember 2099) is eljátszott már. Születésnapja apropóján tekintsük hát át, hogyan vált az eredetileg zenésznek készült Oscar Isaac generációja egyik legizgalmasabb, sokszínű szerepválasztásai miatt szinte bekategorizálhatatlan színészévé.

Óscar Isaac Hernández Estrada 1979. március 9-én látta meg a napvilágot, kubai apa és guatemalai anya gyermekeként. Mindössze öt hónapos volt, amikor a családja az Egyesült Államokba költözött, és a színészi tehetsége is viszonylag korán megmutatkozott, az általános iskolában ugyanis ő volt az osztály bohóca, akit semmilyen tanári intelem vagy fegyelmezés nem tartott vissza egy kis mókától.

Hirdetés

Tizenéves korában már gitározni tanult, a középiskola alatt pedig megismerkedett a punk szubkultúrával, minek eredményeként nem sokkal később saját ska bandát alapított The Blinking Underdogs néven, amellyel több alkalommal is a Green Day előzenekaraként léptek fel. A főiskolán - függetlenül attól, hogy semmilyen előképzettséggel nem rendelkezett - hamar a színházi közösség sztárja lett, ráadásul még egy off-Broadway darabba is bekerült, amiben a fiatal Fidel Castrót formálta meg. Bár a zenélés mind a mai napig meghatározó részét képezi az életének, végül az ezredforduló hozta meg számára a nagy döntést, ami visszavonhatatlanul a színészet felé terelte az útját. Egy nap Amerika legrangosabb színészképzője, a Juilliard mellett sétált el, s bár a jelentkezési idő addigra lejárt, Isaac addig könyörgött, míg meg nem hallgatták, ami aztán sikeres felvételihez vezetett. 

Az első évek többnyire érdektelen mellékszerepek sorával teltek el, származása miatt főként latino figurák megtestesítőjeként skatulyázták be a színészt. Ebből a világhírű Ridley Scott adott kitörési lehetőséget Isaacnek, amikor őt választotta a 2010-es Robin Hood főgonoszának, János hercegnek a szerepére. Mondani sem kell, a színész maga is meglepődött azon, hogy a rendező éppen őrá osztotta a fehérek királyának megformálását. Egy évvel később Zack Snyder Álomháborújában egyesíthette két tehetségét és szenvedélyét azzal, hogy Blue Jones szerepében elénekelte a Love is the Drug című sláger feldolgozását. Ebben az időszakban szintén fontos mérföldkövet jelentett Nicolas Winding Refn kultfilmje, a Drive - Gázt!, amiben Carey Mulligan börtönből szabadult férjét alakította.

Kritikai áttörése előtt még tett egy rövid kitérőt a Bourne-franchise-ban (A Bourne-hagyaték), majd tudomást szerzett arról, hogy a Coen fivérek egy hatvanas évekbeli folkénekesről készítik a következő filmjüket. Több sem kellett Isaacnek, aki köztudottan rajong a testvérpár munkásságáért, már rohant is a szereplőválogatásra. A 2013-as Llewyn Davis világa című film rögtön a hollywoodi elit soraiba repítette a színészt, aki nem pusztán az énekhangjával és a gitárjátékával győzte meg a kritikusokat, hanem az érzelmek széles skáláját felvonultató alakításával is, amivel a kilátástalan helyzetbe került címszereplőt megformálta. Isaac teljesítményét többek között Golden Globe-jelöléssel jutalmazták, példaképeivel, a Coen tesókkal pedig szoros barátságot kötött.

Ezután következett Alex Garland rendezői bemutatkozása, az azóta kultstátusznak örvendő Ex Machina, melyben Isaac az Ava névre keresztelt mesterséges intelligencia félőrült megalkotóját játszotta, és külön érdekesség, hogy e karakter hanghordozásához a nagy rendező, Stanley Kubrick beszédstílusát vette alapul a színész. A 2015-ös év aztán abszolút karriercsúcsnak bizonyult életében: az HBO Mutassatok egy hőst! című minisorozatában a tragikus sorsú polgármester, Nick Wasicsko megformálásáért elnyerte első Golden Globe-díját, az esztendő végére pedig új csillag került Hollywood egére, amikor a felélesztett Star Wars-univerzumban elvállalta a Lázadók magabiztos pilótája, Poe Dameron szerepét. Az alkotók eredetileg egy alig néhány perces epizódszerepnek szánták Leia tábornok forrófejű, de vagány pilótájának karakterét, ám J.J. Abrams végül jobban meggondolta a dolgot, és az egész trilógia szempontjából meghatározóvá írta át Poe személyét.

A Star Warsnak köszönhetően hivatalosan is hollywoodi világsztárrá avanzsált Oscar Isaac 2016-ban egy nem kevésbé híres képregényes franchise-ban is kipróbálhatta magát. Bryan Singer X-Men: Apokalipszis című, nem túl sikeres blockbusterében ő formálta meg a címszereplő főgonoszt, egy nagy erejű ősi mutánst. Hasonlóan azonban, ahogy a közönség és a kritikusok se rajongtak különösebben a végeredményért, maga Isaac sem élvezte túlzottan a forgatást közel 20 kilós jelmeze és az arcát eltorzító maszk miatt.

A csúfosan elhasalt X-Men-film mintha egyfajta lejtmenetet indított volna el a színész karrierjében. A Coen fivérek forgatókönyvéből készült, George Clooney által rendezett Suburbicon: Tiszta udvar, rendes ház a meggyőző alkotógárda ellenére is bukásnak minősült, az örmény népirtás idején játszódó Az ígéret és a holokauszt kulcsemberének, Adolf Eichmann elfogásáról szóló A végső hadművelet pedig még a gyártási költségüket sem hozták vissza. Anyagilag szintén bukásnak, Isaac filmográfiáján belül azonban mégis fontosabb alkotásnak tekinthető Garland Netflixre száműzött sci-fije, az Expedíció, amiben Natalie Portman biológusnő főszereplőjének férjeként - aki egyedüli túlélőként tér vissza a titokzatos X Térségből - ismét hidegrázósan formált meg egy zavart elméjű, épp ezért hátborzongató és kiismerhetetlen személyiséget. Bekategorizálhatatlansága egyébként éppen ebből ered: játszhat akár pimasz sarmőrt vagy velejéig romlott antagonistát, netán szomorú szemű tragikus hőst, minden szerepkörben képes maradandót nyújtani, és egyikben sem ragad benne igazán.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A Van Gogh az örökkévalóság kapujában című, festői művészfilmben a Willem Dafoe által Oscar-jelölést érően életre keltett festőzseni nem kevésbé zseniális barátját, Paul Gauguint alakította, de ebben az időszakban szinkronszerepekre is több alkalommal kérték fel a karakteres orgánumú színészt. Két Addams Family animációs filmben adta a családfő, Gomez Addams hangját, az utóbbi évek egyik legkiemelkedőbb Marvel-filmjében, a Pókember: A Pókverzumon át-ban pedig az alternatív valóságból származó Miguel O'Harát, vagyis Pókember 2099-et szólaltatta meg.

Isaac az elmúlt pár évben karrierje eddigi legsikeresebb időszakát éli. Szinte már az Oscar szele is meglegyintette, sokan reménykedtek legalábbis abban, hogy Paul Schrader, a Taxisofőr írójának és A hitehagyott rendezőjének Svindler című thrilleréért jelölni fogják a színészt. Schrader mélyen szerzői művében minden korábbinál minimalistább, de pont ezért bitang erős a szerencsejátékos exkatonát megformáló sztár jelenléte a vásznon: játékában az elfojtással vegyült kiüresedettség érzése viaskodik a bármikor robbanásra kész, bűntudattól emésztett, pusztító dühvel. Szintén 2021-ben vált valóra Denis Villeneuve álma, Frank Herbert sci-fi mesterművének monumentális adaptációja, a Dűne. Az eszményi sztárgárdát felvonultató filmeposzban Oscar Isaacnek egy kicsi, de annál jelentősebb szerep jutott, alakítása pedig ennek megfelelően legalább olyan méltóságot sugárzott, mint a karizmatikus Leto Atreides herceg karaktere.

Az esztendő végén debütált Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című minisorozatának/filmjének kortárs remake-je az HBO gyártásában, ami után kétség nem férhetett immáron ahhoz, hogy Isaac személyében egy istenadta tehetséget csodálhat a világ. Az ötrészes miniszériában Jessica Chastainnel közösen játsszák a dráma komoly válságba került értelmiségi házaspárját, ugyanakkor Hagai Levi feldolgozása felcseréli a nemi szerepeket, s így a férfi, Jonathan válik a megcsalt féllé a sztoriban. Isaac katartikus erejű alakításának köszönhetően egyébként sem nehéz együttérezni a férj karakterével, szomorú, szakállas ábrázata, sebzett és csalódott reakciói viszont még inkább a vele való azonosulás felé billentik a mérleget.

A már említett Pókverzumon kívül a Marvel egy másik izgalmas projektjében is feltűnt, méghozzá jó barátja, Ethan Hawke társaságában. A 2022-es Holdlovag az MCU kritikailag elismert, jelentőségét tekintve azonban kissé radaron kívül maradt sorozata volt, pedig a többszörös személyiségzavarban szenvedő Marc Spector megformálására igazi jutalomjátékként tekintett a sztár. A sötétebb tónusú, misztikus és horrorisztikus elemeket egyaránt felvonultató Holdlovag idején néhány szerencsés magyar egyébként testközelből is találkozhatott a fővárost járó hollywoodi színészekkel, hiszen az egyiptomi holdistent megszemélyesítő zsoldos kalandjairól szóló szériát a Dűnéhez hasonlóan szintén hazánkban forgatták.

És hogy mi mindenre számíthatunk a közeljövőben ettől a nagy formátumú színésztől? Guillermo del Toro készülő Frankenstein-adaptációjában Isaac fog a legendás teremtményt megalkotó tudós, dr. Victor Frankenstein bőrébe bújni, és az is biztos, hogy a Miles Morales-féle Pókember-animációk zárófejezetében, a Beyond the Spider-Verse-ben viszonthalljuk majd őt Miguel O'Haraként. Ezeknél is izgalmasabb fejlemény viszont, hogy Hideo Kojima kultikus videojátéka, a Metal Gear Solid fejlesztés alatt álló élőszereplős adaptációjában nem mást, mint a franchise ikonikus karakterét, Solid Snake-et fogja megtestesíteni a sztár. Akár epikus blockbusterben, akár csendesebb szerzői produkcióban bukkan fel, Oscar Isaac neve mindig instant hívó szó a mozikba, alig várjuk hát, hogy a legújabb szerepeiben lássuk brillírozni korunk Al Pacinóját. Isten éltesse!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.