Hirdetés

"Edward Norton arcára kellett vérfoltokat tennem" - a The Hun készítőjével interjúztunk

|

Záhonyi Andor nemrég elkészített egy videót egy magyar szuperhősről. Megkérdeztük tőle, hogyan született meg az ötlet és miképpen valósította meg, illetve mik a tervei a jövőre nézve.

Hirdetés

Év végén kapott fel az internet egy kétperces előzetest, amelyben többek között egy hátrafelé nyilazó szuperhőst láthatunk hazai helyszíneken, gigászi bestiákkal harcolni. A TheCGBros égisze alatt összehozott alkotásért Záhonyi Andor felelt, mi pedig kíváncsiak voltunk az alkotó személyére, valamint arra is, hogy milyen módon született meg a The Hun és mik a tervek vele kapcsolatban. 

Hirdetés

Kérlek mutatkozz be az olvasóinknak: ki vagy és mivel foglalkozol? 

Záhonyi Andor vagyok, filmes utómunkával, azon belül vizuális effektekkel foglalkozom. Emellett 4 gyermekes családapa vagyok. A filmkészítés minden területe érdekel, korábban dolgoztam operatőrként, vágóként, rendezőként is. Főállásban először filmvágóként helyezkedtem el, és mivel a VFX is ugyanannyira érdekelt, ezeket a feladatokat is igyekeztem ellátni. A stúdiónk egy kisebb csoda folytán elkezdett hollywoodi produkciókban dolgozni, ezek után pedig a vágást teljesen félretettem, és kizárólag a VFX területére fókuszáltam. 

Ezekben a munkákban az ember sokszor digitálisan retusál, kicseréli az eget a felvételeken, digitálisan kisminkeli a szereplőket, majd ha kell, felrobbantja a fél várost és Vasembereket reptet. Természetesen ez ennél sokkal összetettebb, és a komplexebb feladatok rengeteg különböző szakember munkáját igénylik.

Az egyik munkám során Reese Witherspoon várandós volt a forgatás alatt. Szerintem 8 hónapos terhes lehetett, viszont a filmbeli szerepében ez nem látszódhatott. Így a teljes filmben el kellett tüntetni a hasát és minden erre utaló jelet. Gyakran előfordul, hogy valakinek az arcát kell 20-30 évvel fiatalabbá varázsolni, vagy épp megöregíteni. A Death Race 2-ben a versenyzők megjelenítésének grafikáját és animáció designját dolgoztam ki az Universal Pictures-nek.  Volt, hogy Edward Norton arcára kellett sebeket és vérfoltokat tenni, Robert de Niro köré pedig égő házat. Viszont voltak extrémebb feladatok is, ahol egy ember teljes felsőtestét kellett kicserélnünk egy filmben.

Hogyan született meg a The Hun koncepciója? 

Szeretek saját hobbiprojekteken dolgozni. Ez is egy ilyennek indult. 2017 nyarára tisztult le a koncepció és a nyár végére már el is készült az animatik, ezalatt a végső film egyszerűsített verzióját kell érteni, rajzokkal, képekkel, zenével, narrációval. Több ötletemet is ötvöztem ebben a 2 percben. Engem is meglepett, hogy több különböző, kidolgozás alatt álló projektem milyen szépen összeáll itt egy egésszé. Tudtam, hogy a trailer is egy hatalmas falat lesz, de munka és család mellett erre tudtam időt szakítani. 

A fiaim rajonganak a szuperhősökért. Ez érthető is: vagányak, különleges képességeik vannak, szuper technikákat-kütyüket használnak. Ezeket a filmeket a legnagyobb stúdiók készítik el, hatalmas költségvetésekkel, így a látvány és az élmény lenyűgöző. Természetesen az is szempont volt, hogy a gyerekeimnek készítsek egy saját szuperhőst. Ha ilyen területen vagyok, és szeretem is ezt csinálni, akkor miért is ne! Különösen szeretem az olyan gyerekhősökről szóló filmeket, mint az E.T., a Végtelen történet vagy a BMX banditák... ezek mind a mai napig a szívem csücskei.

Az új sorozatok közül pedig a Stranger Things és a Dark, ami nagyon megragadott. Mivel a gyerekeim is hasonló korban vannak, mint ezeknek a filmeknek a szereplői, így a szereplőgárda is adott volt. 

Az is fontos szempont volt a shotok kialakításában, hogy ha nem találok rá segítséget, akkor egyedül is meg tudjam csinálni. A koncepciót úgy dolgoztam ki, hogy a mindennapi munkám mellett is könnyen tudjak haladni vele, és hogy ne jelentsen problémát, ha több évig is elhúzódik. Ez így is lett. Két évre terveztem, de három és fél év lett. A munka oroszlánrészét én végeztem, de volt pár kiváló szakember is a segítségemre. A szörny közeli részleteit Dian Bernadettel, Haszon Ákossal és Éltető Csabával dolgoztuk ki. 30 animációs feladatból 6-ot tapasztalt animátorok animáltak - Siklósi Szabolcs és Nagy Balázs. A befejezés nagy hajrájában pedig Bejczi András kolléga volt a segítségemre. 

Mennyi ideig tartott a megvalósítása és milyen eszközöket használtál?

Eszközök? A kérdés inkább, hogy milyen eszközöket nem használtam fel hozzá (mosolyog). Természetesen az utómunka számítógépen történt, több különböző programmal, én Nuke-ot használok, ezzel kompozitálok. Minden helyszín, minden shotjához készítettem HDRI fotókat IBL világításhoz. Ez egy króm gömb, aminek az egyik oldala tükröződik, a másik oldala pedig matt középszürke színű. Ez az egyik eszköze a valós helyszíni világítás reprodukálásának.

Sajnos a lehetőségek korlátozottak voltak. Így több shotnál is a saját kamerámat használtam, ami régi alap digitális tükörreflexes kamera. Viszont utómunkában ezeket a felvételeket erősen kirészleteztem. Teljes égcsere kellett, utólag ráfestettem részleteket a környezetre, hátteret és fákat raktam be nagyobb felbontású fotóimból.

Sok kis "lényegtelen" részlet rengeteg munkával járt, pl. a lófarkat végül fotókból raktam össze, amihez műhajat rendeltem az internetről. A varázslatos könyvet antikváriumban vettem és az  általam összegyűjtött vályogtégla por csapódik fel a nagymamám régi asztaláról, mikor ráesik a könyv.

A filmben szereplő snitt, amikor a fiúk tűzben szenvednek, az egy véletlen folytán készült. A kamerát épp állítottam be és bekapcsolva hagytam a felvételt, a gyerekek pedig csak viccelődtek egymással. Rengeteg telefonálás és utánajárás volt a helyszínek miatt is. Így jó pár házmesterrel is "megismerkedtem". Nagyon szerettem volna egy, a Bazilikához vagy a Parlamenthez közeli háztetőn forgatni, de ez sajnos nem jött össze.

Milyen visszajelzések érkeztek a videó kapcsán?

Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam. Szakmán belül is nagyon sokan felkerestek és gratuláltak - számomra eddig ismeretlenek is. Sokan írnak e-mailen, chaten és többen felajánlották a segítségüket, hogy maga a film elkészülhessen. Volt, aki még ajándékot is küldött. Istennek hála erősen pozitív a visszhangja. 

Látszik, hogy mennyire megmozgatja az embereket ez a téma, ami egyébként egy kényes terület. Tartottam is tőle, hogy egyik oldalról majd Amerika-imádónak neveznek, a másik oldalról meg magyarkodónak. Most úgy tűnik, hogy jól nyúltam a témához, és ha ugyan mindenkinek nem is tetszhet ez a dolog, mégis nagyon sokaknak bejön, és potenciált látnak benne. Maga Henrik Irén operatőr (Vuk, Szaffi, Lúdas Matyi, Az Erdő kapitánya, Hófehér) is nagyon kedves levelet írt nekem:

"Meghökkentően nagyszerű. Ha kihagytad volna belőle a Vuk bögrét, sírnék, zokognék. Gratulálok! Csak így tovább!"

A Vukos bögre egy aranyos kis geg a trailerben. Sokunknak volt ilyen bögréje gyerekkorában, és gondolom a legtöbbünknek mosolyt csal az arcára, hogy most a Szörny érkezése ebben jelenik meg.

Viszont ez sokkal több ennél. Annak idején Dargay Attila és csapata bátran nyúltak a Disney által diktált trendhez a rajzfilmek területén. Ma ezek a mesék erősítik a nemzeti öntudatunkat, büszkén mutatjuk bárkinek a Vukot, a Szaffit. Fantasztikus tehetségek, úttörők voltak, új hősöket teremtettek, történelmet írtak. 

Ez lényegében egy prezentáció, egy teljes film ígérete. Vannak érdeklődő forgalmazók, producerek, akik segítenének a megvalósításban?

Ahhoz, hogy egy kicsit is hihető trailert készítsek, a teljes filmet is el kellett képzeljem. Emiatt ki is dolgoztam a történetet, karaktereket, hangulatot, jeleneteket. A visszajelzések alapján nagyon sokan szeretnék ezt a filmet látni. Sok az érdeklődő, ezek között külföldi befektetők is vannak. Jelenleg Steven Lovy vágó barátommal azon dolgozunk, hogy ebből valóban film is lehessen. Legközelebb talán már a forgatáson készül az újabb interjú (mosolyog). 

A cím miatt banális lehet a kérdés, de magyar színészekkel képzeled el?

Igen, főleg magyar színészekkel képzelem el, viszont szeretném, ha a film nemzetközileg is szerethető lenne.  Például a Dark sorozat is teljesen német, mégis az angol szinkronos változatban ismeri és szereti a közönség. 

Mi lesz a következő projekt?

Rengeteg filmötletem van, amiket már évek óta fejlesztgetek, talán azokból is meg tudok valósítani néhányat. Viszont bőven van még teendőm a HUN-nal is, most erre fókuszálok. A Facebook oldalamon követhetitek a fejleményeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.