Hirdetés

Kísértetvonattól a Post Mortemig - Magyar horrorok 2. rész

|

Magyar Drakula, vidámparki kalandok és egy sorozatgyilkos: ezúttal a hazai horrorok java kerül terítékre.

Hirdetés

Olvassátok el a cikk első részét is, érdemes!

A némafilm-éra elmúltával a viszonylagos kísérletező-kedv takaréklángon sem pislákolt tovább. Elvégre ekkorra már tudni lehetett, hogy mely témák hozzák lázba a publikumot, és a horrorkedvelők nagy bánatára a borzongató furcsaságok kevesebb embert mozgattak meg egy zenés-táncos vígjátéknál vagy melodrámánál.

Persze, egy-egy felvillanás akadt: ezekből a legkiemelkedőbb az 1931-es Kísértetek vonata. Ez ugyanis Arnold Ridley Angliában kisebbfajta kultusznak örvendő, és hat kurta esztendő alatt három ízben is adaptált színdarabjának, az 1925-ös Ghost Trainnek a remake-je.

Hirdetés

A legendák szerint egy szörnyű balesetben megsemmisült lokomotív esténként végighalad a síneken. Egy alkalmilag összeverődött társaság tagjai balszerencséjükre lekésik az utolsó járatot, és így testközelből tapasztalhatják meg, hogy mi igaz a legendából.

A kép forrása a hitchcock.hu
A kép forrása a hitchcock.hu

Ezután pár apróságot leszámítva szinte teljes csönd következik - sőt, a thrillert a horrortól elválasztó vékony mezsgyén táncoló, 1977-es Defekt kategória-megítélése is szubjektív. Az azonban tény, hogy a Márkus László nevével fémjelzett különlegesség felettébb pikáns. Hiszen a máskor szelíd-kacagtató színészóriás itt egy elvetemült, magányos nőkre utazó vadállatot alakít - aki természetesen a szocialista erkölcsnek megfelelően elnyeri méltó büntetését.

A kép forrása a port.hu
A kép forrása a port.hu

1989 után pozitívabb a kép. Igaz, a teljesség kedvéért lényeges leszögezni, hogy a létrejött próbálkozások java az éppen aktuális kánonon kívül született. Ergo létrejöttüket nem állami millióknak vagy egyenesen milliárdoknak, hanem bagóból gazdálkodó, fanatikus kevesek kitartásának köszönhetik.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Ha valaki egyszer veszi majd magának a fáradtságot, hogy megírja a honi amatőrfilmes közösség történetét, sanszos, hogy a dunaújvárosi Cruel World Team históriája terjedelmes, önálló fejezetet fog kapni. A Bernáth Zsolt vezette csapat megannyi izgalmas-üde színfolttal örvendeztette meg a hobbi szerelmeseit, és vitathatatlan, hogy ezek közül a VHS-kazettán is megjelenő, 1999-es Hasfalmetszők futotta be a legkomolyabb karriert. A Tarantino főleg frappáns-extravagáns dialógusokra építő technikáját a kis posztszocialista valósággal, illetve zombikkal ötvöző sztoriban két botcsinálta bérgyilkos túl későn ébred rá, hogy egy elátkozott házban akciózik. Ám Puncsos és Moszta nem riadnak meg a kihívástól: eltökélik, hogy kijutnak a pokoli épületből - még akkor is, ha ehhez egy temetőnyi koporsószökevényt kell visszarugdosniuk a sírba. Megjegyzendő, hogy a lentebb megtekinthető videó nem kalózkodás eredményeként lett feltöltve a Youtube-ra: maguk a készítők tették közkinccsé - azaz száz százalékban legális.

Az Elekes Gergő-Gallai József duó is okkal-joggal kap helyet felsorolásunkban, mert a rendkívüli tempót diktáló páros a műfaj esélyesen legaktívabb itthoni űzőihez tartozik. A "megtalált felvétel"-vonulathoz tartozó Bodom, az egy mérhetetlenül amatőr elmebajosra fókuszáló A Guidebook to Killing Your Ex, a The Poltergeist Diaries és A Molyember incidens fennen hirdetik eltökéltségüket.

A 2013-es Gingerclown Hatvani Balázs munkája. A kisebbfajta sztárparádét felvonultató, látványos, 3D-ben is megtekinthető horrorkomédiában pár, jobb sorsra érdemes tinédzser egy vidámparkban kénytelen küzdeni azért, hogy elkerülje az idő előtti, szörnyű véget. De a stílszerűen Tim Curry által szinkronizált címszereplő kreatúra mellett más fertelmekkel is meggyűlik a bajuk. Sean Young, Brad Dourif, Lance Henriksen és Michael Winslow is a hangjukat kölcsönözték a bestiáknak - ez önmagában is elégséges érv ahhoz, hogy megtekintsük.

A Defekthez hasonlóan a 2016-os A martfűi rémnél is felmerül, hogy vajon pszichothrillerről vagy horrorról beszélhetünk-e, és a dolgunkat nem könnyíti meg, hogy mindkét olvasatot erős érvek támasztják alá. Ám egy biztos: Sopsits Árpád megtörtént eseményekre épülő remeke pazarul ragadja meg a tényeket az agresszíven alamuszi kádárizmus működését. Viszont eközben egyetlen percre sem züllik álmosítóan didaktikus példázattá, és a színleg szürke kispolgárként élő, gátlástalan Bognár Pál egy, a saját jogán is ijesztő, amorális, de nagyon is emberi szörnyeteg. Az X polgártárs hatása letagadhatatlan - ám az eset és Andrij Romanovics Csikatilo garázdálkodása között megfigyelhető párhuzamok tükrében ennek az ellenkezője lenne meglepő.

Illés László 2017-es A pincéje a közösségi finanszírozásnak hála jöhetett létre. Az Indiegogo-kampányokkal tető alá hozott slasherben pár diák egy buli után szellemidézéssel mulatja az időt, aztán a jókora bérház alatti - labirintushálózatnak is beillő - járatokban barangolva egytől-egyig azt kívánják, hogy bárcsak sose húztak volna ujjat az okkult hatalmakkal.

Végül ott van a Post Mortem. Sajnos Bergendy Péter alig harmincezer embert lekötő alkotása egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Hovatovább leszögezhetjük, hogy az első világégés és a katonai vereség nyomorát súlyosbító spanyolnátha dühöngésekor szellemekkel viaskodó fényképész kalandja ezer sebből vérzik. Ráadásul a produkció reklámkampánya is minimum felemásra sikeredett, mivel a marketingesek kizárólag általuk ismert okokból igyekeztek úgy tenni, mintha ez lenne a zsáner első hazai képviselője. Holott erről szó sincs: a direktor egy bő száz éves hagyományt követett - de a sajtó egy része is ismételgette ezt az álláspontot.

Vagyis a magyar horror élt, él, és remélhetőleg élni fog: a rohamléptekkel közelgő Halloween kiváló alkalom arra, hogy megtekintsük egyik-másik kuriózumot!

Nektek melyik a kedvenc magyar horrorotok?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.