Hirdetés

A legjobb filmes bérgyilkosok

|

Imádkozz, hogy ne ők eredjenek a nyomodba.

Hirdetés

Hamarosan ismét mozikban aprítja az ellent John Wick, aki negyedik kalandjában egy minden eddiginél nagyszabásúbb és akciódúsabb kaland elé néz. Bár Wick szélvész gyorsasággal írta be magát a filmtörténet legikonikusabb bérgyilkosai közé, azért akadnak még rajta kívül olyan kollégái, akik legalább annyira híresek, hatékonyak és képzettek, mint ő. Így hát úgy gondoltuk, összegyűjtünk most egy listát e véres szakma néhány legjobbjáról.

Léon - Léon, a profi

A francia rendező, Luc Besson fejéből származó Léon, a profi egy bérgyilkos történetét meséli el, aki egy 12 éves kislányt vesz a szárnyai alá. A film gyönyörűen kiemeli a kötődést egy állítólagos kőszívű gyilkos és egy fiatal, naiv kislány között, miközben bepillantást nyerünk ebbe a gyilkos szakmába. Léon módszeres bérgyilkos volt, aki időt szánt arra, hogy felmérje a célpontjai környezetét. Bár nem volt az egy az egy elleni harcban túlságosan kiemelkedő, mégis ha úgy adódott, elég volt néhány ütés ahhoz, hogy bárkit leterítsen. De igazán a lőfegyverekhez értett, emellett tudta, mikor kell lecsapni, és azt is, mikor kell rejtve maradni. Ami egy megbízható bérgyilkos legfőbb ismérve. Hiszen az igazán profi merénylő mindvégig rejtve marad a szemek elől.

Hirdetés

Jackie Cogan - Ölni kíméletesen

Méltatlanul alulértékelt Andrew Dominik 2012-es filmje, az Ölni kíméletesen (angolul Killing Them Softly), de egy ilyen listán mindenképp ott a helye. A George V. Higgins "Cogan's Trade" című regénye alapján készült gengszter-thrillerben Brad Pitt játssza Jackie Cogant, a szűkszavú bérgyilkost, akit azért béreltek fel, hogy bosszút álljon azon a három férfin, akik kirabolták a helyi maffia által rendezett nagy pókerpartit. Cogan nagyszerű karakter, aki igyekszik a lehető legkevesebb érzelemmel végezni a célpontjaival. Az áldozatainak arra sincs idejük, hogy megijedjenek vagy tudatában legyenek annak, hogy mi történik. Ez nem annyira szimpatikussá, mint inkább hatékonnyá teszi őt.

Anton Chigurh - Nem vénnek való vidék

A Coen fivérek filmográfiájában elég sok bérgyilkos van, de egyikük sem hasonlítható Anton Chigurh-hoz a Nem vénnek való vidékből. A módszeres, elszánt és teljesen őrült Chigurh talán a legrémisztőbb gyilkos ezen a listán. A Llewelyn Moss (Josh Brolin) felkutatására és megölésére, valamint a megtalált lopott pénz visszaszerzésére felbérelt Chigurh zord elszántsággal hajtja végre küldetését, laza közömbösséggel likvidálva mindenkit, aki bármilyen kellemetlenséget okoz neki; még csak rá sem néz az emberekre, akiket megöl. Minden interakció, amit bármely más szereplővel folytat, úgy tűnik, mintha azzal végződhetne, hogy megöli őket - és a legtöbbször ez így is van.

Könyörtelensége szinte természetfeletti tulajdonságokat kölcsönöz neki, és nem mindennapi fegyverarzenálja (köztük egy hangtompítós sörétes puska és egy taglópisztoly) rémálomszerűvé teszi őt, aki nem áll le, amíg el nem éri a célját. Ez az egyik legnyugtalanítóbb alakítása egy igazi pszichopatának, akit valaha filmre vittek, és Javier Bardem megérdemelten kapott érte Oscar-díjat.

Wesley Gibson - Wanted

Wesley szelíd és gyámoltalan egyénként kezdte a filmben, mielőtt a Gyilkosok Társasága beszervezte volna. Hamar kiderült azonban, hogy nagy tehetsége van a szakmához: rövid időn belül hihetetlen képességekre tett szert bérgyilkosként, akinek a lövészet volt a fő erőssége. Wesley képes görbíteni a golyók röppályáját, hihetetlen távolságból eltalálni a célpontokat, és több ellenséget is képes egyszerre legyőzni.

Vincent - Collateral: A halál záloga

Rengeteg emlékezetes és ikonikus alakítást tudhat magáénak Tom Cruise - köztük Vincentét, amely a ritka alkalmak egyike volt, amikor a színész gonoszként tűnt fel. Vincent egy kegyetlen bérgyilkos volt, aki egyetlen éjszaka alatt hajtott végre merényleteket, amelyek során kőkemény elszántsággal és tűpontossággal végzett a célpontjaival. Teljes mértékben profi volt: nyilvántartást vezetett az áldozatairól és arról, hogy hol találhatta meg őket a legsebezhetőbb pillanatban. Képes volt másodperceken belül elővenni a fegyverét, lőni azzal, és sosem hibázott. Egyedül csak a puszta véletlennek köszönhette azt, ami a sorsa lett a film végén - hiszen mindenkinek lehetnek peches pillanatai.

Beatrix Kiddo - Kill Bill 1-2

A Kill Bill-t Quentin Tarantino egyik legerőszakosabb filmjeként tartják számon, ami ha megnézve, hogy Uma Thurman hány embert is tesz el láb alól az ikonikus karakter képében, akkor világosan látszik: ez bizony valóban így van. Beatrix Kiddo, Fekete Mamba, vagy a Menyasszony. Hívjuk akárhogy ezt a karaktert, egy biztos: sose keresztezd egy olyan ember útját, akinek nincs vesztenivalója. Miután Beatrix mindent elvesztett, vérszomjas bosszúhadjáratra indul volt bérgyilkos csapata ellen, hullahegyeket hagyva maga után. A karakter kifejezetten halálos, ha közelharci fegyverekről van szó: a katana szolgál a védjegyeként. És bár képes lopakodni is, legtöbbször szemtől szemben küzd meg ellenségeivel. Még akkor is, ha egy hadseregnyiről van szó.

Jason Bourne - Bourne-filmek

Mindenki kedvenc amnéziás ügynöke, a Matt Damon alakította Jason Bourne sem maradhatott le a listáról. Bourne a CIA elit bérgyilkosaként tevékenykedett, aki titkos műveletek végrehajtásáért volt felelős. Bourne tökéletes hatékonysági mutatóval rendelkezett, ami legendává tette őt területén. Még a memóriavesztés sem hátráltatta munkája elvégzésben, valamint múltja felderítésében, amely során nem kevés embert kellett eltennie láb alól. Bourne harcművészeti képességei és a lőfegyverekkel való gyorsasága előnyt biztosít neki gyakorlatilag mindenkivel szemben. Ugyan minden filmjében halálos ügynökként mutatták meg, a harmadik még ezek közül is kiemelkedik, amelyben a leghalálosabbként sikerült ábrázolni.

Vincent Vega és Jules Winnfield - Ponyvaregény

Ismét egy klasszikus Tarantino film, és még csalunk is ezzel a választással, de talán érthető. Hiszen a két karakter kéz a kézben jár, nehéz lenne őket különválasztani. Tökéletesen egészítik ki egymást: Vincent a butácska, nyájas és halk szavú, míg Jules az okos és agresszív fél, akinek szokása, hogy az Ezékiel 25:17-et idézi, mielőtt kivégezné az ellenségeit. A filmtörténet egyik nagy ikonikus párosáról van szó, akiknek tényleges munkásságából ugyan nem látunk sokat, de amit igen, az örökké emlékezetes marad.

Alejandro - Sicario 1-2

A mexikói ügyészből lett rettegett és kíméletlen CIA-bérgyilkos, Alejandro Denis Villeneuve 2015-ös filmjének egyik legrejtélyesebb és legérdekesebb karaktere volt. Az ember, aki elvesztett mindent, majd emiatt arra tette fel az életét, hogy kerül amibe kerül, de bosszút áll, félelmet és könyörületet nem ismerve végzi munkáját, és igyekszik közben személyes céljait is elérni. A film pedig nem mellesleg remekül, és ijesztően realistán mutatja be, milyen az élet az amerikai-mexiói határon és annak közelében. Bár az első részben még nem szerepel annyit Alejandro, így is ő lett a sztori egyik csúcspontja és legfontosabb pontja, hiszen Benicio Del Toro alakítása minden jelenetet ellop, amiben szerepel. Nem csoda, hogy a folytatásban már sokkal több szerepet kapott.

John Wick - John Wick-filmek

Igen, John Wick apropóján készült ez a lista, és tudjuk, helyette nyugodtan felrakhattunk volna mást is ide. De tegyük fel a kérdést: létezhet egyáltalán egy ilyen névsor John Wick nélkül? Na ugye. John Wick nem egy hétköznapi bérgyilkos. Csendes, nyugodt, és első pillantásra teljesen ártalmatlannak tűnik. Egészen addig, amíg meg nem ölik a kutyáját, amelyet az időközben elhunyt feleségétől kapott. Mert ettől kezdve nincs megállás a Rémkirály előtt. Legyen szó pisztolyról, gépfegyverről, a puszta kezéről vagy éppen egy ceruzáról, Wick kezében minden halálos fegyverré válik. Kaphat bármennyi ütést és lövést, sosem törik meg, sosem áll le és nyugszik meg addig, amíg ellenségeit el nem pusztította. A csúcsminőségű akciójelenetekkel és az észbontó operatőri munkával nem meglepő, hogy a film - és a karakter - minden szempontból sikeres, mi több, kultikus lett. Egy egészen új szintre emelte az akciófilm műfaját, ami azóta is ennek köszönheti másodvirágzását. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.