Hirdetés

Loki világánál már csak az Avataré, Bud Spenceré és a Star Warsé érdekesebb

|

Elmerültünk a csínytevés istenének történetében, megismertük a na'vik és a jedik univerzumát, elkísértük Bud Spencert a közösségi médiába és pótoltunk egy klasszikust is.

Hirdetés

Könyvekkel és képregényekkel foglalkozó rovatunk nagyon széles skálán mozog, hiszen egyaránt írunk életrajzi darabokról, szuperhősökről, fantasy és sci-fi sztorikról, thrillerekről, sőt előfordul, hogy olyan bekategorizálhatatlan alkotásokról is, mint például az Alien szomszéd.

Legújabb, a Kolibri Kiadó és az Open Books kiadványait felvonultató válogatásunk is rendhagyóra sikerült, ugyanis többek között helyet kapott benne egy Marvel-regény, egy Bud Spencer könyv, egy számos irodalmi díjat nyert trilógia első része, egy már színdarabot is megélt klasszikus és két - a Star Wars és az Avatar franchise-okra építő - ismeretterjesztő kiadás is.

Hirdetés

Mackenzi Lee: Loki, a csínytevő sorsa

Mackenzi Lee neve talán nem sokat mond a hazai olvasóknak, pedig jelent meg New York Times bestseller regénye (az itthon is elérhető Útmutató hölgyeknek a kalózélethez), és több díjat is hazavihetett már a munkáinak köszönhetően. A Marvellel kötött szerződése három antihősökről szóló regényt eredményezett, ezekből az első kettő (Loki - A csínytevő sorsa, Gamora és Nebula - Fegyvernővérek) már magyarul is olvasható. Mi ezúttal a Lokiról készült kötetet vettük kézbe, amely bár közel 400 oldalt kitesz, nagy betűmérete és könnyed stílusa miatt pillanatok alatt pörgethető, és még akkor is olvasatja magát, ha semmi más nem történik puszta beszélgetésen vagy elmélkedésen kívül. Számos adaptáció igyekezett már bemutatni azt, hogy mi zajlik a bátyja, Thor és apja, Odin árnyékából kitörni vágyó Loki fejében (a legismertebb nyilvánvalóan Tom Hiddleston megformálásai), de talán Lee tolmácsolásában tekinthetünk bele a leginkább abba a viharba, ami a csínytevés istenében dúl. A könyv olyan fontos témákkal foglalkozik, mint hogy képesek lehetünk-e megváltoztatni a sorsunkat és hogy azzá válunk-e, akinek mások látnak, ezt pedig érzelmes, szórakoztató, humoros és alkalmanként szívbemarkoló körítéssel boncolgatja. Aki ódzkodott az ismeretlen szerző vagy egy esetleges fanfiction-minőség miatt, az ne tegye, adjon neki egy esélyt.

Bud Spencer: És megint dühbe jövök

Carlo Pedersoli, avagy művésznevén Bud Spencer egyike azoknak a hírességeknek, akik hatalmas kultusszal rendelkeznek Magyarországon, a felé irányuló szeretet pedig még bőven Spencer halála után is kitart. A pofonosztó legenda 2016-ban hagyott itt minket, de előtte megírt több könyvet is, amelyekben különböző témákra felhúzva mesélt az életéről: volt, amelyben a főzésre összpontosított és a gasztronómián keresztül avatott be minket a múltjának részleteibe, és olyan is, amelyben a sztorizgatás apropóját egy különleges esemény adta: a közösségi médiával való ismerkedés. Az És megint dühbe jövök egy végtelenül kedves, életszeretet árasztó és gyakran mókás anekdotázás arról, hogy a sok hamis fiók után a valódi Bud Spencer is beleveti magát a Facebookba, ennek kapcsán pedig szóba kerülnek olyan időtlen témák is, mint a család, a természetvédelem, a politika, a sport és a szerelem. Spencer mindenről elmondja a véleményét, amely végtelenül értékelendő és szerethető, még ha néha "papolásnak" vagy üres bölcsességek puffogtatásának is érződik kicsit. Olyan érzés olvasni, mintha a nagypapánk a térdére ültetne és egy élet tapasztalatát megpróbálná átadni úgy, hogy néha incselkedik egy kicsit, emiatt pedig akkor is szeretettel hallgatjuk, ha néha túlzásba is viszi.

John Fowles: A lepkegyűjtő

A 2005-ben elhunyt angol regényíró munkássága elsősorban az Egyesült Királyságban jelentős, de műveit lefordították számos nyelvre és adaptálták is előszeretettel. Első és egyben legismertebb munkája az eredetileg 1963-ban megjelent A lepkegyűjtő (The Collector), amelyből két évvel később William Wyler már forgatott is egy filmet Terence Stamp és Samanatha Eggar főszereplésével, és színdarabot is faragtak belőle, amit nálunk Bereczky Zoltánnal és Ágoston Katival a Centrál Színházban láthatott a honi közönség. A lepkegyűjtő egy olyan férfiról mesél, aki miután nyer a lottón, gyűjteményét egy minden addiginál csodálatosabb példánnyal bővíti: egy gyönyörű lánnyal. A történet a lány becserkészéséről, fogvatartásáról és a kapcsolatuk alakulásáról szól, miközben megismerhetjük mindkét felet: azt is, hogy mi játszódik le a férfi fejében, és azt is, hogy mi a lányéban. Érdekes és sokszor izgalmas követni az események, a gondolatok, az érzelmek és a személyiségek alakulását, ugyanakkor a könyv nyelvezete felett igencsak eljárt az idő, amihez vagy hozzászokunk, vagy kidob az élményből. Persze ez nemcsak egy thriller, hanem egy korlelet is, így ez nem mindenkinél csapódhat le negatívumként. Az viszont biztos, hogy a végkifejlet alaposan megosztja olvasóját, és elgondolkodtat az élet értelmén, illetve értelmetlenségén.

Christelle Dabos: A tél jegyesei

Nagyon szeretem azokat a könyveket, amelyek képesek mesterien átadni egy érzést, egy pillanatot, egy élethelyzetet. Amikor az író/írónő úgy csűri-csavarja a szavakat, hogy szinte ott érezzük magunkat mi is az adott helyszínen, hogy beleszálljunk a karakter fejébe és magunkának érezzük a töprengéseit. A tél jegyesei pontosan ezt képes elérni egy különleges helyen, Animán és egy nem mindennapi lányon, Ophélien keresztül, mindezt ráadásul úgy, hogy a romantikus és fantasy-elemeket is tartalmazó ifjúsági regényben egy idő után a hatalmi viszonyokra és az intrikára tevődik át a hangsúly. Mindannyian tapasztaltuk már meg azt, hogy milyen egy teljesen új környezetben boldogulni, és milyen az, ha ki kell állnunk magunkért, emiatt pedig Ophélie nagyon azonosulható, és helyenkénti "cselekménytelensége" ellenére a könyv is magába szippant, ha sikerül elkapnia az atmoszférájával. Bár hangulatukban és történetükben teljesen mást nyújtanak, kicsit V.E. Schwab Gallantjához lehetne hasonlítani - mindkettőnél meg kell lennie annak a bizonyos szikrának, hogy lelkesen bújjuk az oldalakat és ne azt számoljuk, hogy mennyi van még hátra.

Star Wars szereplők nagykönyve

Brutálisan hatalmasra nőtt már a Star Wars univerzuma azóta, hogy George Lucas először kalauzolt el minket a messzi-messzi galaxisba, és iszonyúan könnyű elveszni benne. Szerencsére készült számos kiegészítő kötet, amik a franchise különböző szegmenseire koncentráltak: bemutatták a bolygókat, a Star Wars különböző élőlényeit vagy éppen történelemleckét tartottak. A Star Wars szereplők nagykönyvének frissített és bővített kiadása hiánypótló abból a szempontból, hogy nagyjából mindenkit felvonultat és bemutat a Star Warsból, aki csak számít. A kinézetük mellett megtudhatjuk róluk a legfontosabb adatokat (mint a magasság, a faj és hogy miben szerepel), továbbá kapunk olyan informatív érdekességeket is, amiket mindenképpen érdemes tudnunk az adott szereplőről. Egy vérbeli SW-rajongó gyűjteményéből nem hiányozhat ez a kötet, még akkor sem, ha fejből mondja a részleteket, azoknak pedig pláne kötelező, akik tíznél több szereplőt nem tudnak felsorolni.

Az Avatar világa - Pandora felfedezése

Az Avatar: A víz útjának sikerült megismételnie 13 évvel később az előd sikerét, és tovább bővítette Pandora világát, amelyben a nézők még úgyis örömmel merültek el (a tengeri helyszínt figyelembe véve szó szerint), hogy az több mint három órán keresztül tartott. Az Avatar világa - Pandora felfedezése könyv nem a folytatásba, hanem a már-már klasszikusnak mondható első részbe repít vissza minket, hogy kicsit közelebbről is megcsodálhassuk ezt a csodálatos, de ezer veszélyt rejtő faunát. A Neytirit játszó Zoe Saldana előszavával és Jon Landau producer bevezetőjével készült kiadvány csodálatos képekkel és részletgazdag oldalakkal igyekszik megmutatni Pandora élővilágát és a na'vik szokásait, így aki eddig ódzkodott az Avatar megismerésétől, annak a kezébe lehet nyomni. A "szakavatott" rajongók is találhatnak benne egy-két új dolgot, de nekik inkább a lenyűgöző képek és a gyűjteménybe való berakás tudata lehet értékes, mintsem az elhangzottak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.