Hirdetés

Minden, amit a Black Adam filmről tudunk

|

Összeszedtük a lényeges információkat a DC idei nagy dobásának ígérkező mozijáról.

Hirdetés

Már nincs messze, hogy megváltozzon a DC karakterek erőviszonyának hierarchiája. Október 20-án, hosszú évekig tartó fejlesztési pokol, előkészületi munkálatok és forgatás után ugyanis berobban a mozikba a Dwayne 'The Rock' Johnson által megformált Black Adam kalandja, amellyel a stúdiónak nem titkolt célja, hogy új vért pumpáljon a hangját továbbra is nehezen találó DC-moziverzumba.

Hogy ez mennyire sikerült, az hamarosan kiderül, addig viszont úgy gondoltuk, érdemes lehet összegyűjteni a fontosabb információkat róla, hogy mindenki képben legyen a karakterrel és a filmmel egyaránt.

Hirdetés

A karakter

Black Adam már 1945 óta létezik, amikor még a Fawcett Comics felügyelte Marvel Kapitányt (vagyis Shazamot) és a Shazam család többi tagját, jóval azelőtt, hogy a jogokat eladták volna a DC-nek. Az igazi neve Teth-Adam, és ugyanaz a varázsló ruházta fel erővel, aki a Shazam! filmben is megjelent. Adam azonban ahelyett, hogy képességeit a világ védelmére használta volna, úgy döntött, hogy inkább az uralkodója lesz, és elfoglalta Egyiptom trónját. Árulását követően a varázsló száműzte őt az univerzum legtávolabbi csillagára, és több ezer évbe telt, mire visszatérhetett a Földre, ahol azzal kellett szembesülnie, hogy egy új bajnok vette át a helyét. Bár tényleg létezett már '45-ben is a karakter, az eredeti kiadó alatt csak egyszer jelent meg képregényben. Utána egészen 1975-ig kellett várni a visszatérésére, amikor a DC birtokába kerültek a jogok. Azóta a karakter a DC legerősebb hőseinek, köztük Shazamnak, Supermannek és az Igazság Ligájának egyik nagy ellenségeként tűnt fel a legtöbbször. Néha ugyan megjavult, és hőssé vált, de legtöbbször antihősként ábrázolják, akinek megvan a saját véleménye arról, hogy mi a jó, és hogy kell azt megvédeni. Még többet olvashattok a karakterről a GameStar összefoglalójában

Képességek

Az erő bizony vele van
Az erő bizony vele van

Gyakorlatilag mindent tud, amit csak el tudunk képzelni. Emberfeletti ereje és állóképessége van, emellett sebezhetetlen, kortalan, szupergyors, tud repülni, hihetetlenül magas intelligenciával rendelkezik, és persze a leglátványosabb: mágikus villámokat képes kilőni és irányítani. Sok sikert annak, aki le szeretné őt legyőzni.

A történet

Erről egyelőre csak annyit tudunk, amennyit az előzetesekben látni lehetett, hiszen minden mást titokban tart a Warner/DC. Az biztos, hogy eredettörténet lesz, így kapunk a múltban játszódó jeleneteket is. Johnson a 2021-es DC Fandome eseményen viszont már megosztotta a film nyitójelenetét, és azon a felvételen a karakter már egy ismert hős a film világában. Vagyis várhatóan többször fogunk oda-vissza ugrálni az időben.

Maga Johnson szerint egyébként a film inkább Black Adam antihős oldalát, mintsem gonosztevő hajlamait fogja hangsúlyozni. Bejön majd a képbe az Amerikai Igazság Szövetsége nevű csapat is, akiknek szintén fontos szerepük lesz, de róluk majd kicsit később. Emellett a trailerek alapján feltételezhető, hogy a modern kori részek elsősorban Kahndaqban (Black Adam otthonában) - vagy talán egy meg nem nevezett, Egyiptomhoz kötődő közel-keleti országban - játszódnak majd.

A készítők

Jaume Collet-Serra, a film rendezője
Jaume Collet-Serra, a film rendezője

Mivel a film nagy szívügye volt Johnsonnak - 2014 (!) óta szerette volna összehozni -, így adta magát, hogy a fontosabb pozíciókra is olyan embereket hozzon magával, akikben megbízik, és akiket ismer. Így került a rendezői székbe Jaume Collet-Serra, akivel a 2021-es Dzsungeltúrán dolgoztak együtt, és aki olyan filmeket készített korábban, mint a Liam Neeson-féle Ismeretlen férfi, és a Blake Lively főszereplésével készült A zátony. Az egyik forgatókönyvíró - Adam Sztykiel - szintén Johnson korábbi munkatársa, ő írta ugyanis a 2018-as Rampage - Tombolást. A másik kettő (Rory Haines és Sohrab Noshirvani) viszont relatíve újak még Hollywoodban, hiszen ez lesz a második írói kreditjük.

A szereplők

A film fontos részét képezi tehát a már említett Amerikai Igazság Szövetsége nevű csapat (Justice Society of America), akik egyszerre állnak majd szembe Black Adammel, és igyekeznek valószínűleg meghallgatni az üzenetét, az igazságszolgáltatásról alkotott verzióját. A csapatot olyan karakterek alkotják majd, mint Doctor Fate (Pierce Brosnan), Sólyomember (Aldis Hodge), Cyclone (Quintessa Swindell) és Atom Smasher (Noah Centineo), és már biztosan feltűnik a DC Nick Fury-ja is, azaz Amanda Waller (Viola Davis). De emellett számítani lehet még titkolt szereplőkre is, esetleg egy-két nagyobb cameóra. Sőt, az eddig kiadott előzetesekben, ha rövid időre is, de feltűnt egy másik fenyegetés is, ami ellen valószínűleg majd minden karakter összefog. Ez a hírek szerint az Intergang nevezetű bűnszervezet lesz, akik átvették Kahndaqban az irányítást, és akiket egyébként erős szálak fűznek magához Darkseidhez is (legalábbis a képregényekben). Így mindenképp érdekes lesz majd megfigyelni a történet e szegmensének alakulását is.

A DC Univerzumban való elhelyezkedése

Egyelőre ez elég képlékeny talaj, hiszen a DC-filmek esetében a történetek közötti folytonosság mindig vita tárgyát képezi (a Batman is egy külön világban játszódik, és a Joker is egy teljesen másik világban). De feltételezzük, hogy a Black Adam ugyanazon a Földön kap helyet, mint a Shazam!, az Öngyilkos osztag és az Igazság Ligája (bármelyik változata). Már csak azért is, mert a Black Adam azzal a szándékkal készült, hogy folytassa Az acélemberrel elindított valóságot - sőt, Johnson saját szavai mindkét DC FanDome eseményen arra utalnak, hogy a Supermannel való leszámolás az, amit igazán szeretne összehozni egyszer.

Feltételezve, hogy a film a tényleges DC-filmes világban játszódik, az Amerikai Igazság Szövetségének bemutatása tovább bővítené ezt az univerzumot. Az 1941-ben debütáló első szuperhőscsapat olyan DC-hősökből állt, mint például Zöld Lámpás, Flash, Dr. Fate, Hawkman, Atom és sokan mások, akik egyesültek, hogy megfékezzék a náci fenyegetést az Egyesült Államokban, és végül részt vegyenek az európai hadszíntéren is. Ennek következtében a csapat gyökerei mindig is a második világháborúba nyúltak vissza, ezen pedig nem valószínű, hogy változtatnának. Emellett biztosak vagyunk abban, hogy jó oka lesz annak is, hogy miért ők foglalkoznak majd Black Adammel, és nem az Igazság Ligája.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Problémák

Azért nem volt zökkenőmentes a film előélete. A forgatás még 2020 nyarán kezdődött volna, ám a koronavírus-járvány közbeszólt, így majdnem egy évet csúszott az egész, ami miatt az eredeti 2021 decemberi premier is tarthatatlanná vált, és először 2022 nyarára, majd végül októberre került át a dátum. Közben a tesztvetítésről visszakapott reakciók is vegyesek voltak: az itt kapott pontszámok a nemrég elkaszált Batgirl film pontszámaival voltak egyenlők. Ezért újraforgatást is alkalmaztak, hiszen a stúdió nem volt hajlandó egy 185 millió dolláros projektet is elkaszálni (azt viszont nem tudjuk, hogy felmerült-e ennél a filmnél is egyáltalán ez a lehetőség, de az iparági hírek szerint egyébként nem, és a fejesek nagyon bíznak a filmben).

Mit hoz a jövő?

Na, ez az, amit lehetetlen most még megmondani, hiszen minden a nézői reakcióktól és a bevételtől függ. Az viszont biztos, hogy mind Johnsonnak, mind a producereknek, mind pedig a stúdiónak nagy terveik lennének a karakterrel. Johnson például elmondta, hogy:

A cél az, hogy valóban kibővítsük az univerzumot, és új karaktereket vezessünk be, spin-offoknak ágyazzunk meg, és egy stratégiai tervvel álljunk elő. Van néhány elképzelésünk arról, hogy melyik karakterekre reagálnak majd igazán az emberek a Black Adamben, így már előre gondolkodunk azon, hogy milyen filmet kaphatnak és hogyan fog ez kinézni számukra.

A film egyik producere, Hiram Garcia pedig így nyilatkozott:

100%-ig elkötelezett vagyok nemcsak Black Adam iránt, hanem az egész Black Adam Univerzum, és a DC Univerzum kitágításának irányába egyaránt. Nagyon keményen fogunk dolgozni azon, hogy tisztelettel közelítsük meg a karakter mítoszát, és azon is, hogy megadjuk a rajongóknak azt, amit szeretnének. Mindannyian halljuk, hogy mit szeretne a közönség, és mindenre odafigyelünk. Remélhetőleg ez csak egy nagyon hosszú történetnek a kezdete, amiben Black Adam a kapocs és egyben a hajtóerő is ahhoz, hogy minél jobban kitágítsuk ezt az univerzumot.

Az esély tehát ott van arra, hogy jó ideig velünk maradjon Black Adam. Kérdés, hogy sikerül-e neki megragadnia a lehetőséget?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.