Hirdetés

Minden fontos infó, amit a Doctor Strange az őrület multiverzumában előtt tudnod kell

|

Egy varázsló és egy boszorkány tragikus utazása a multiverzumon át. Mire számíthatunk?

Hirdetés

Sajnos nem kevés idő telt el az első Doctor Strange film óta, s habár mind ő, mind pedig Wanda karaktere feltűntek azóta nem kevés filmben - illetve a boszorkány esetén egy saját sorozatban is -, úgy gondoltuk, ideje az év egyik legjobban várt blockbustere előtt feleleveníteni az emlékeket a két főszereplő kapcsán. Mind Strange, mind Wanda esetén összeszedtünk hát mindent az eddigi élőszereplős feltűnéseik kapcsán, hogy milyen úton jutottak el idáig, és milyen érzelmi állapotban érkeznek majd vajon meg az őrület multiverzumába. 

Hirdetés

Doctor Strange

A doktor rendel - Doctor Strange (2016)

Benedict Cumberbatch karakterével 2016 novemberében találkozhattunk először teljes valójában, mikor is saját szóló filmjében megismertük Dr. Stephen Strange eredettörténetét. Miután az önző, egoista és maximalista idegsebész egy autóbaleset következtében nem képes folytatni munkáját a kezeit ért visszafordíthatatlan károsodás miatt, egy ismeretlen gyógymód reményében útjai végül a messzi Kamar Taj-ba vezetik. Megismerkedik a titokzatos Ősmágussal (Tilda Swinton), aki bevezeti a szkeptikus Strange-t a misztikus tanok rejtélyébe, és megmutatja neki a multiverzumból nyert mágia nyújtotta lehetőségeket. Strange a fotografikus memóriájának és elhivatottságának köszönhetően gyorsan bele is tanul a mágia fortélyaiba - főleg, ami a tiltott tanokat illeti -, nem kevés borsot törve a misztikus könyveket őrző Wong (Benedict Wong) és kiképzője, Mordo (Chiewetel Ejiofor) orra alá.

Csakhogy Strange nem egészen másokért, hanem önmagáért és kezeinek meggyógyításáért próbálja elsajátítani a misztikus tanok rejtelmeit. Makacsságát végül az Ősmágus rossz útra térő egykori tanítványa, Kaecilius (Mads Mikkelsen) teszi próbára: összecsapásuk során az Ősmágus végül életét veszti, így Strange-re, Wongra és Mordora marad, hogy megállítsák a gonosz mágust. A férfi végül belátja, hogy áldozatot kell hoznia és ezúttal pedig másokért, nem pedig magáért. Egy időhurokba zárva végül megállítja a világunkat fenyegető démont, Dormammut. A siker persze kettős, hiszen Strange a természet törvényeivel játszadozva ellenszegült a szabályoknak, amit Mordo nem néz túl jó szemmel. Hátrahagyja két társát, hogy egy hosszas hadjárat során leszámoljon a megszaporodott mágusokkal. Strange - elvállalva a Legfőbb Varázsló szerepét - Wonggal karöltve New Yorkba költözik, hogy a közelgő, természetfeletti veszélyektől óvja a világunkat.

Együtt a Bosszúállókkal - Thor: Ragnarök (2017), Bosszúállók: Végtelen háború (2018) és Bosszúállók: Végjáték (2019)

Strange egy időre feltűnik a Thor: Ragnarökben is, hogy aztán a Bosszúállók: Végtelen háborúban Tony Stark Vasemberével és Peter Parker Pókemberével karöltve a Tinánon szálljon szembe Thanosszal. Strange a végsőkig küzd az MCU egyik leglátványosabb és legkreatívabb harcjelenetében, ám végül alulmarad a harcban. Hogy megóvja Tony Stark életét, feláldozza az élete árán is védelmezendő Idő Követ annak reményében, hogy ama 14.000.605 lehetőség közül valóra váljon az az egy, amiben győzedelmeskednek. Strange Thanos ominózus csettintését követően öt évre eltűnik, hogy aztán a Végjátékban a Bosszúállókkal egyesülve legyőzhessék Thanost, annak a Tony Stark önfeláldozásának hála, amit Strange egykoron előre látott, és amelynek a súlyát vélhetően még jó sokáig a lelkén fogja hordozni.

Egy tinédzser viszontagságos kalandjai - Pókember: Nincs hazaút (2021)

Fura Dokit legközelebb a Pókember: Nincs hazaútban láthattuk, ahol az ifjú hálószövőnek segített egy olyan varázslatban, melynek hatásaként mindenki elfeledte volna, hogy Pókember nem más, mint Peter Parker. Wong - aki Strange ötéves távollétében a Legfőbb Varázsló pozíciójába lépett elő - óva inti az ambiciózus, szabályokra fittyet hányó Strange-t a kockázatos varázslatot illetően. A Doktor úr természetesen elvégzi a varázslatot, ami vissza is sül, kevésbé kedves látogatókat áthozva más univerzumokból. Egy látványos összecsapásban Pókember végül túljár Strange eszén, hogy mentse a szóban forgó látogatókat, ám végül nem marad más lehetőségük, minthogy a mágus mindenkivel elfeledtesse Peter Parkert.

A fentiek alapján tehát ugyan önzetlenebb, de továbbra is arrogáns és felelőtlen Strange-dzsel találkozhatunk majd legközelebb, akiben vélhetőleg nem kevés bűntudat halmozódott fel Tony Stark halálát követően, s nem véletlenül cselekszik ennyire meggondolatlanul, mikor Vasember protezsáltja kéri a segítségét.

Wanda Maximoff, a Skarlát Boszorkány

A bajkeverő iker - Bosszúállók: Ultron kora (2015)

Wanda (Elizabeth Olsen) öccsével, Pietróval (Aaron Taylor-Johnson) a második Amerika Kapitány film stáblistás jelenetében tűnnek fel először, mint a Hydra kísérleteinek egyetlen túlélői, hogy aztán az Ultron kora meghatározó szereplőivé váljanak. A tragikus múltú testvérpár Tony Stark iránti gyűlöletükből végül a testet öltő mesterséges intelligencia, Ultron oldalára állnak, hogy a cselekmény során eleinte segítsék a szuperrobot terveit. Wanda alaposan ellátja a Bosszúállók tagjainak baját képességeinek hála, melyekkel - ekkor még legalábbis csak - tárgyakat mozgat és rémálomszerű látomásokat okoz a hősöknek. Ám testvérével, a szupergyors Pietróval együtt rövidesen ráébrednek, mire is készül a bádogember, így a szokóviai ütközet során már a Bosszúállók csapatát erősítették. Wanda már ekkor kíváncsisággal szemléli az eredetileg Ultron végső formájának szánt Víziót (Paul Bettany), aki végül az ütközetben meg is menti a "boszorkányt". Pietro sajnos életét veszti az ütközetben, mi pedig először láthatjuk Wandát mentálisan összeroppanni és igazán kikelni magából az Ultron botokkal és magával Ultronnal szemben. A film végén csatlakozik a Bosszúállók újdonsült felhozatalához, erősítve Amerika Kapitány, Fekete Özvegy, Sólyom, Hadigép és persze Vízió csapatát.

A lagoszi incidens okozója - Amerika Kapitány: Polgárháború (2016)

Egy sokadik félresikerült küldetés után a világ vezetői elérkezettnek látják az időt, hogy regulációkat vezessenek be a Bosszúállók működését illetően. Wanda bűntudata az egekbe szökik, hiszen végül nem szándékosan ugyan, de még a tagjukként is a csapat vesztét okozza. Steve és Tony ellentétes ideákat vallanak a szokóviai egyezményt illetően, Wanda pedig végül a Kapitány oldalát erősítve száll szembe Vasember csapatával. Vízió félreérthetetlen óvó szándékai ellenére is a lányt végül bebörtönzik, ám Steve-nek köszönhetően végül kiszabadul, hogy társaival együtt szökevényként bujkáljon tovább a kormány karmai elől.

Egy tragikus szerelem - Bosszúállók: Végtelen háború (2018) és Bosszúállók: Végjáték (2019)

Wanda még a száműzetése közepette is próbált időt tölteni Vízióval, akivel immáron egy párt alkottak. Természetesen, mint minden örömteli pillanat Wanda életében, úgy ez is rövidesen tovaszáll, mikor is Thanos gyermekei az életükre, egész pontosan a Vízió fejében lakozó Elme Kőre törtek, ami egykoron Wanda erejét is a felszínre hozta. Hogy mentsék Víziót, Steve és számkivetett csapata Wakandába utaznak, megoldást keresvén Vízió megmentésére. Wanda bármennyire is szeretne, nem tud végig szerelme mellett maradni, ugyanis szükség van a segítségére a wakandai harctéren Thanos serege ellen. Thanos érkezésekor Vízió végül arra kéri Wandát, hogy ő maga pusztítsa el a benne lakozó Elme Követ, ám hiába az android tragikus önfeláldozása és Wanda kitartása az Őrült Titánnal szemben, az Elme Kő végül így is, úgy is Thanos kezében, illetve kesztyűjében köt ki.

Strange-hez hasonlóan Wanda is eltűnik öt évre a csettintést követően és az epikus fináléban tűnik fel ismét, hogy Thanos méltó ellenfeleként szinte élvezettel szedje szét a páncélját annak, aki "mindenét elvette". Wanda erejét ekkor már alaposan szemlélteti, hogy Thanos a saját csapatai közé lövet anyahajójának ágyúival, hogy védje magát a boszorkánytól - ám mint tudjuk, végül ez sem volt elég, hála Tony Starknak. Wandát utoljára Clint Barton (Jeremy Renner) oldalán látjuk, hiszen ugyan sikerült mindenkit "visszacsettinteni", Vízió és Natasha halála véglegesnek bizonyult.

Gyászterápia, avagy Westview elvarázsolt világa - WandaVízió (2021)

Wandával legközelebb egy minden téren rendhagyó formában találkozhattunk a legelső Disney+-os Marvel széria, a sitcomnak álcázott WandaVízió keretein belül. Kezdetben Wanda a meglepő mód életben lévő és emberi formát felvevő Vízióval tengeti mindennapjait a kertvárosi környezetben, ám érezhetően valami nincs rendben. A szomszédok furcsán viselkednek, Wandának egyik pillanatról a másikra születnek ikrei Billy és Tommy személyében, a város és a sitcom világ falain kívül pedig a szimatoló FBI ügynökök nem igazán tudnak bejutni Westview-ba. A biztonságot és békét jelentő sitcomok világának határai egyre jobban összemosódnak a "valóssal", ráadásul nekünk, nézők számára is. Hiszen mikor végre befut Pietro, akkor nem Aaron Taylor-Johnson, hanem Evan Peters formájában bukkan fel, aki az egykori 20th Century Fox stúdió alatt készülő X-Men filmekben alakíthatta Higanyszálat.

Végül a kotnyeles szomszédasszony, Agnes felfedi magát Wanda előtt, mint a boszorkány Agatha Harkness, akinek a Wandában lakozó erőre fáj a foga. Egy szomorú epizód keretein belül megismerhetjük Wanda tragikus múltját és lehull a lepel Westview városáról, ami egyfajta terápiaként szolgált a lány számára a gyász feldolgozásában. A fináléban Agathával együtt végül megismerjük Wanda igazi énjét is a Skarlát Boszorkány személyében, hogy aztán a káosz mágiát felhasználva legyőzze Agathát. Wanda végül felszabadítja a város lakóit, melynek ára, hogy megváljon az általa megteremtett Víziótól és gyermekeitől, hogy aztán magányosan, egyedül próbálja meg feldolgozni mindazt a traumát, ami vele történt. Legalábbis látszólag - Strange-hez hasonlóan ő is asztrál projekcióként tanulmányozza az Agathától megszerzett sejtelmes könyv, a Darkhold sötét tanait. A show záró képsorában Wanda a nem létező gyermekei segélykérésére lesz figyelmes - vélhetően a multiverzumon túlról.

Strange mellett, illetve ellen tehát egy a poklok poklát megjárt, szüleit, testvérét, szerelmét és gyerekeit egyformán elveszítő Wanda tűnik majd fel az őrület multiverzumában, aki ereje, fájdalma és dühe tetőpontján jár jelenleg.

Mi már nagyon várjuk az itthon május 4-én debütáló második Doctor Strange filmet. Nektek meg van már a jegyetek?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.