Hirdetés

Portré: Jordan Peele

|

A komikus, aki horrorfilmmel is tud Oscart nyerni.

Hirdetés

Jordan Peele-ről már három rendezése után kijelenthető, hogy a modern horror műfajának egyik legegyedibb látásmóddal rendelkező zászlóvivője. A Tűnj el!, a Mi, valamint a Nem csupán a jéghegy csúcsa, ugyanis a direktor már 2017 előtt is alkotott, még ha merőben más műfajban.

Portrécikkünkben amellett, hogy boldog negyvenötödik születésnapot kívánunk Peele-nek, bemutatjuk karrierjének legfontosabb állomásait, melyek odáig vezettek, hogy ma már Oscar-díjas horror-rendezőként tartjuk számon.

Hirdetés

Jordan Haworth Peele 1979. február 21-én született New Yorkban, akit aztán hétéves korától egyedül édesanyja, Lucinda Williams nevelt, miután az édesapja, Hayward Peele Jr. elhagyta őket. Ez a trauma olyannyira vele maradt a későbbiekben, hogy tizenöt évesen egy televíziós műsorban, ahol kérdezni lehetett Bill Clintontől, azt a provokatív kérdést dobta be, hogy az amerikai elnök esetleg tud-e valamiképp segíteni az egyedülálló anyákon. Azóta eltelt már harminc év, de filmográfiája kellőképp bizonyítja, hogy bizonyos társadalmi problémák nem csak fiatalként, de felnőttként is foglalkoztatják.

Ennyire viszont ne rohanjunk előre, ejtsünk először pár szót a tanulmányairól és a kezdetekről. Bár bábszínésznek tanult a főiskolán, gyorsan más irányt vett a karrierje, amikor úgy döntött, hogy inkább a komédia műfajában próbálja ki magát (végül el sem végezte a szakot). Igen, az a Jordan Peele, akit ma a legmagasabban jegyzett kortárs horror-rendezők között tartunk számon éveken át közelébe sem merészkedett a rémisztgetés műfajának. Először összeállt a későbbi Key & Peele írójával, Rebecca Drysdale-lel, akivel rövid, komikus szkeccsekkel szórakoztatták Chicago közönségét. Rajta keresztül ismerkedett össze Keegan-Michael Key-jel, akivel a 2012 és 2015 között futó Key & Peele-szkeccssorozattal tettek komoly népszerűségre szert, elsősorban Amerikában. Mindeközben egyébként nem állt messze attól sem, hogy a Saturday Night Live-ban megkapja Barack Obama szerepét, de végül bizonyos szerződési okoknál fogva nem neki jutott az "elnöki szék".

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Peele komikusként nemcsak a képernyőn vagy a színpadon bizonyított, hanem íróként is kivette a részét a munkálatokból. Ebből a szempontból már talán nem is annyira meglepő, hogy a nagyjátékfilmjeiben inkább a háttérből dolgozik rendezőként és forgatókönyvíróként. A rendező a vígjáték műfajában eltöltött évek során ráeszmélt arra, hogy a komédia és a horror között számtalan hasonlóság van, csak épp a fókusz és az eszköztár az eltérő. Az egyik The Guardiannek adott interjújában elmondta, hogy egyrészt a vígjátékhoz hasonlóan a horror esetében is elképesztő magabiztosságra és fegyelemre van szükség, másrészt pedig - nyilván más eszközökkel - mindkét zsáner a félelmeinkre épít és reflektál.

A rendező eddigi három filmjéből kettőben (és ha megnézzük, a produceri vállalásaiból is) erőteljesen látszik, hogy valamiképp be szeretné emelni a társadalomkritikát a történeteibe. A forgatókönyvért Oscart nyert Tűnj el! elsősorban a (szalon)rasszizmus kérdését feszegette, a Mi pedig inkább a társadalmi széttagozódást és szegregációt járta körbe egy kis freudi pszichoanalízissel megfűszerezve. A Nem már egy kicsit eltér a sormintától, mert bár szimbólumokat és üzeneteket az a film is bőven felsorakoztat, a mondanivaló kevésbé hangsúlyos, és sokkal inkább a műfajok vegyítésére fókuszál. Peele eleinte tartott attól, hogy belevágjon a filmezésbe, mert véleménye szerint általa belengetett témák addig nem voltak túl népszerűek Hollywoodban. A Straight Outta Compton közönségsikere azonban elegendő löketet jelentett számára, hogy akár az afroamerikai népcsoportról is készítsen olyan filmeket, melyek szólnak a nagyközönségnek, de emellett kellően sokrétegűek. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A későbbiekben sem maradunk Peele-filmek nélkül, ugyanis már előkészítés alatt áll két projektje is. Az egyik egy egyelőre cím nélküli horror, melyről egyelőre semmit nem tudunk, a másik viszont már több mindent sejtet. Ez nem más, mint az egyik legismertebb játékfejlesztő, Hideo Kojima újdonsága, az Xbox Game Studios-szal együttműködésben fejlesztett OD, amely számos híres alkotó bevonásával készül, többek között Peele is dolgozik rajta, és szintén horror lesz. Állítólag vegyíti majd a játékok és más formátumok világát, de a részletekre még várnunk kell. Sophia Lillis, Hunter Schafer és Udo Kier viszont szerepelni fognak benne. 

Jordan Peele új színt vitt a horror műfajába. Sikerült megtalálnia a metszetet a szórakoztatás és a rétegelt mondanivaló között, ami eddig nem sok mindenkinek sikerült. Okozzon minél több (kellemes) meglepetést továbbra is, csak így tovább! Isten éltesse!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.